Se încarcă pagina ...

MESAJE DIN ULTIMELE ORE DE NORMALITATE

Data publicarii: 20.10.2018 23:55:00

Articol apărut în numărul 25 al revistei „CERTITUDINEA”.

 


„Boicot până la capăt!”

 

Noi, cei de la Declic, vom boicota acest referendum până la capăt. Credem că oamenii nu trebuie să fie complici la frauda lui Dragnea È™i nici la referendumul urii. Decizia finală de validare sau invalidare a referendumului aparÈ›ine CurÈ›ii ConstituÈ›ionale, după ce s-au verificat toate neregulile sesizate. Fiecare vot va cântări greu în balanÈ›a validării, indiferent de situaÈ›ia prezentată la închiderea urnelor [...].

 

Din nou, ne aflăm în faÈ›a unui referendum imoral. Guvernul rămâne în continuare principalul vinovat pentru această perdea de fum. Ca È™i în cazul referendumului din MunÈ›ii Apuseni s-a făcut, È™i de această dată, tot posibilul să nu existe piedici în calea validării. Nu s-a spus nicăieri de ce e nevoie de 2 zile de vot, de ce nu e utilizat sistemul de monitorizare pentru prevenirea fraudei sau de ce nu sunt camere video în secÈ›iile de votare. Nu există nicio explicaÈ›ie raÈ›ională de ce nu se pun È™tampile sau colante pe actul de identitate (???), de ce CNA a permis continuarea campaniei È™i în perioada referendumului sau de ce paza a fost redusă la secÈ›iile de vot.

 

AÈ™adar, dragi membri ai comunităÈ›ii Declic, regulile care stau la baza unui plebiscit popular sunt singurele care contează. Fără ele nu există nici democraÈ›ie, nici legitimitate. Vă încurajez să vă gândiÈ›i bine la cum vă raportaÈ›i la acest referendum. Duminică vor fi oameni care vor zice să ieÈ™im cu toÈ›ii la vot că suntem aproape de a fi atins oricum pragul. Sau să mergem dacă televiziunile anunÈ›ă că s-a făcut cvorumul. TrataÈ›i toate aceste păreri cu spiritul critic cu care vă invit să trataÈ›i È™i fiecare mesaj de la Declic.

Ultimul cuvânt privind validarea referendumului îl va avea Curtea ConstituÈ›ională. Până atunci, orice final este posibil. 

Boicot până la capăt!

Tudor BrădăÈ›an, Director Executiv Declic (6.10.2018, ora 18,40)

 

 

„Biserica lui Hristos nu trebuie implicată în aranjamente seculare!”

 

Încă nu s-a terminat votarea pentru această a două zi de referendum. Profit de cele câteva ore rămase să îndemn respectuos tot creÈ™tinul ortodox să meargă È™i să voteze cum îl îndeamnă conÈ™tiinÈ›a! Eu È™tiu cum va vota un creÈ™tin autentic, deci nu-i spun eu cum să o facă? Parafrazându-l pe fratele Francisc, cine sunt eu să-i spun unuia cum să voteze...

 

 TotuÈ™i, nu vreau să treacă această zi È™i să nu îmi exprim aici, dincolo de o imensă dezamăgire, câteva crezuri personale:

 

1. Eu cred că familia tradiÈ›ională este SACRĂ È™i cu SACRALITATEA ei nu e de joacă. Nu pui o miză SACRĂ în mijlocul târgului È™i o laÈ™i la îndemână oricui nu prea e dus pe la biserică!...

 

2. Biserică nu trebuie vârâtă într-un calambur politic! Mai ales atunci când nu există certitudinea că reacÈ›ia actanÈ›ilor ei este una sigură È™i solidă. Biserică nu joacă pe mize! Se va întâmpla să piardă È™i atunci se va vorbi peste tot că Biserică a pierdut!

 ÎnvăÈ›ătura din povestea asta: Biserică lui Hristos nu trebuie implicată în aranjamente seculare! Ea trebuie să le lase pe acelea Cezarului È™i să dea lui Dumnezeu ceea ce este al Său! A spus asta Hristos!

 

Ca să fiu foarte clar, după ce s-a dat spre citire în biserici îndemnul BOR pentru participare la vot, administraÈ›ia bisericească ar fi trebuit să urmărească atent ca anunÈ›ul făcut să nu fie nicidecum vehement È™i ameninÈ›ător la adresă creÈ™tinilor prezenÈ›i în biserică È™i, în general, să nu lezeze demnitatea cuiva, cum că acela nu ar avea discernământul necesar unui vot în problema familiei tradiÈ›ionale, situaÈ›ie în care le spune preotul din faÈ›a altarului cum trebuie votat!... Deci, pe scurt, era suficient să le fie recomandat să voteze, nu cum să voteze! Psihologic vorbind, orice om de bun simÈ› a primit asta ca pe un afront... Probabil unii au renunÈ›at să meargă la vot tocmai din acest motiv.

 

3. În problema apărării familiei tradiÈ›ionale, Biserica are deja un instrument foarte clar de luptă: RUGĂCIUNEA! (Una din rugăciunile Bisericii este Slujba de cununie...)

 

4. În problemă apărării familiei tradiÈ›ionale, Biserica are deja È™i alte argumente convingătoare: viaÈ›a onestă È™i pioasă a propriilor slujitori, familiile model ale preoÈ›ilor ortodocÈ™i (cel mai important È™i convingător argument social!) - dacă acestea există într-adevăr. Dacă acestea n-ar există, atunci despre ce Biserică vorbim?...

 

5. Biserica trebuie să manifeste o detaÈ™are vizibilă È™i declarată de regnul politic, nu să gireze sub autoritatea sa, prin acordare de distincÈ›ii, indivizi care, unii, au fost chiar condamnaÈ›i penal... Cei care în vară asta au auzit numele lui Adrian Năstase proclamat într-o biserică din Cluj-Napoca sper să-mi dea dreptate...Ca să nu mai vorbim de „vrednicia” lui Dragnea...

 

6. Ar fi de dorit ca resursele financiare disponibile pentru asemenea experimente electorale să fie dirijate totuÈ™i spre mai multă educaÈ›ie. Spre ridicarea nivelului calitativ al acesteia. O populaÈ›ie educată corect va avea o viziune corectă asupra familiei. Asta este calea corectă, nu restricÈ›iile prin lege. ImaginaÈ›i-va o constituÈ›ie împănată cu explicaÈ›ii foarte bine articulate, dar jos, în piaÈ›ă, tronează destrăbălarea...

 

7. În sfârÈ™it, nu mă aÈ™tept că în România să fim invadaÈ›i de cereri de legitimare a unor căsătorii nefireÈ™ti. Mizez eu, de data aceasta, pe o anumită fibră morală a poporului român, care va È™ti să marginalizeze orice anomalie comportamentală în binecunoscutul sau spirit strămoÈ™esc.

 

Probabil fiecare dintre noi am învăÈ›at câte ceva din toată această frământare. Probabil ne trebuie mai multă rugăciune È™i mai multă înÈ›elepciune. Rămâne să ne rugăm.

 Dumnezeu să aibă în pază È™i să ocrotească familia creÈ™tină!

 

Dumitru Grigore (7.10.2018, ora 18,30)

 

Afisari: 485
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter