Se încarcă pagina ...

MESAJUL UNIUNII ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMÂNIA CĂTRE ÎNTREAGA BREASLĂ

Data publicarii: 18.01.2019 00:51:00

 

Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România a luat act cu profundă îngrijorare de decizia Consiliului NaÈ›ional al Audiovizualului care, în baza paragrafului 2 din articolul 3 al Legii Audiovizualului nr. 504/2002 („Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor”), a silit postul Realitatea TV să-şi oprească emisia obişnuită pentru 10 minute. De asemenea s-au luat în considerare paragrafele 4 şi 5 din articolul 40 din Codul de reglementare al audiovizualului: „(4) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea. (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă”. A fost indicat şi punctul 1 al articolului 34 din acelaşi document, „orice persoană are dreptul la propria imagine”.

 

Stimați colegi ziariști de pretutindeni, membri sau nemembri ai UZPR,

Traversăm una dintre cele mai nefaste perioade din istoria noastră. Lipsa de solidaritate a breslei jurnaliÈ™tilor, vulnerabilitatea la care ne-am expus treptat-treptat, aproape fără să ne dăm seama, prin compromisurile unora dintre noi faÈ›ă de mediul economic sau politic (care, de regulă, se întrepătrund), aversiunea reciprocă între toate trusturile de presă, care a generat aversiuni È™i ostilităÈ›i la nivel individual, ne-au adus pe toÈ›i aici, adică în imposibilitatea de a ne proteja profesia È™i breasla. Legile împotriva presei sunt formulate perfid, astfel încât, oricând, o putere decidentă a statului, inclusiv Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului, să ne poată sancÈ›iona sau chiar interzice, în pofida È™i împotriva dreptului constituÈ›ional la libera exprimare.

 

Să ne amintim, păstrând proporÈ›iile istorice, de un caz similar, petrecut în data de 28 iunie 1883, când cea mai puternică È™i mai autorizată voce publică a vremii, ziaristul Mihai Eminescu, a fost băgată în cămaÈ™a de forÈ›ă. A fost un asasinat civil. Ca o ironie a sorÈ›ii, dar È™i ca o lecÈ›ie atemporală de etică jurnalistică, în aceeaÈ™i zi, 28 iunie 1883, apărea în TIMPUL, ultimul articol scris de Eminescu în această publicaÈ›ie, articol în care marele ziarist vorbea despre libertatea presei È™i a jurnalistului, luând apărarea unei publicaÈ›ii străine care apărea în România: „L’Indépendence roumaine”. Acest ziar, care „îndrăznise” să critice guvernul, fusese interzis iar patronii expulzaÈ›i din È›ară. Ziaristul Eminescu nu avea nicio legătură directă cu acest ziar È™i niciun interes personal de a-i susÈ›ine cauza.

 

Și totuÈ™i, dintr-un impuls moral È™i profesional extrem de rar în zilele noastre, È™i-a riscat propria libertate, luîndu-i apărarea. „Contra presei È™i jurnalistului a cătat regimul să recurgă la acte de răsbunare - scria Eminescu în articolul respectiv. Și aÈ™a, după ce că a intentat proces de presă, prin Creditul funciar rural, unuia dintre organele de publicitate care au cutezat să formuleze acuzaÈ›iune specială contra neregularităÈ›ior de la zisul credit; dupa ce că, în acest proces de presă, a cătat să sustragă pe jurnalist de la judecătorii săi naturali, juraÈ›ii, È™i l-au târât dinaintea «tribunalelor» guvernului, recomandând acestora să se declare competente È™i recompensând pe magistraÈ›ii care au avut lipsa de scrupul pentru justiÈ›ie È™i s-au supus trebuinÈ›ei regimului; acum a mers cu iuÈ›eală pentru a prescrie chiar expulzarea directorului acelui jurnal, a d-lui Galli, adică fundatorul foii francese «L’Indépendence roumaine», pentru că acesta este străin neîmpământenit încă. În cazul de faÈ›ă guvernul, care este evident că a voit să lovească în existenÈ›a jurnalului «L’Indépendence roumaine», s-a folosit de o lege decretată de dânsul acum doi ani, È™i care priveÈ™te petrecerea străinilor în È›ară”.

 

Și iată cum „naÈ›ionalistul”, „xenofobul”, „antisemitul” ziarist Mihai Eminescu (care, în realitate, era acuzat, în timpul vieÈ›ii, pe de o parte, că este antisemit È™i protector al evreilor, iar pe de altă parte că e cosmopolit plătit de străini) s-a constituit în „parte civilă” È™i morală a profesiei sale, luînd apărarea unui ziar concurent. „Dar credem că nu este nevoie a argumenta mult - îÈ™i încheia Eminescu articolul - , spre a convinge despre urâta pornire a guvernului asupra presei. Trebuie să-l aÈ™teptăm de acum la alte măsuri È™i mai odioase, pentru că panta este alunecoasă È™i nu are piedică până-n prăpastie.
Cât pentru presă, am putea să-l asigurăm pe regim că, oricât de cumplite ar fi actele sale de răzbunare, nu va fi în stare nici el a abate unele caractere tari ce se găsesc într-însa, È™i teamă ne e că, căutând victoria peste tot, va pierde È™i pe cea deja câÈ™tigată, în monstruoasa sa pornire de a-È™i subjuga È™i presa”
.

 

A fost un mesaj profetic, de o halucinantă actualitate. De aceea Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România luptă de ani de zile în Parlamentul României pentru a impune pe cale legislativă declararea zilei de 28 iunie ca zi „canonică” a ziaristului român. N-am reuÈ™it încă (È™i din lipsa de solidaritate a breslei pentru acest demers), dar n-am renunÈ›at...

 

Stimați confrați,

Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România lansează apelul către toÈ›i ziariÈ™tii din România, membri È™i nemembri ai UZPR, din toate organismele de comunicare (presa scrisă, audiovizual, presa online) să renunÈ›e la sentimentele È™i resentimentele personale, de grup sau de trust È™i să se solidarizeze cu colegii noÈ™tri de la Realitatea TV. Apărându-i pe ei, pe noi ne apărăm. Iar ceea ce li se întâmplă lor azi, ni se poate întâmpla oricând nouă. Iar lumea are încă nevoie de vocile noastre.

 

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

 

Afisari: 494
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Culita Ioan Usurelu (Jan, Fri 18, 2019 / 13:59)
Ma alatur acestui mesaj, care ar trebui sa uneasca toti oamenii de bine ai acestei tari impotriva nedreptatilor care se fac unui Om Corect si unui Ziarist de prestigiu, Rares Bogdan. Sa nu uitam ca mâine poate fi luat in vizor unul dintre noi daca ar incerca sa spuna adevarul despre guvernanti.ZIARISTI-UNITI-VA!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter