Se încarcă pagina ...

NETUREI KARTA - Comunitatea evreilor antisionisti

Data publicarii: 14.07.2018 09:58:00

Articol apărut în numărul 18 al revistei „CERTITUDINEA”.

 

Neturei-Karta este termenul aramaic pentru „Gardienii oraÈ™ului”. Numele a fost dat unui grup de evrei ortodocÈ™i din Ierusalim, care au refuzat (È™i încă refuză) să recunoască existenÈ›a sau autoritatea statului Israel.

 

Neturei Karta se consideră adevăraÈ›ii evrei. În schimb, ONG-ul evreiesc din SUA, Liga Anti-Defăimare, îi descrie ca fiind „una dintre cele mai îndepărtate laturi ale iudaismului”. Neturei Karta se opune sionismului secular È™i solicită dezmembrarea statului Israel, în convingerea că evreilor li se interzice să aibă propriul lor stat până la venirea lui Mesia.

 

Grupul a fost fondat în Ierusalim, Palestina în 1938, de rabinii Amram Blau È™i Aharon Katzenelbogen.

 

De-a lungul anilor, un număr de activiÈ™ti È™i adepÈ›i ai Neturei Karta s-au stabilit în afara Palestinei. Motivul principal pentru care aceÈ™ti indivizi au abandonat È›ara în care ei È™i familiile lor au trăit de mai multe generaÈ›ii (care au trăit acolo cu mulÈ›i ani înainte de înfiinÈ›area statului Israel) a fost refuzul ideologic de a trăi sub regimul israelian, pe care-l consideră eretic È™i nelegitim. Această dispersie a dus la apariÈ›ia diferitelor instituÈ›ii Neturei Karta pe în mai multe locuri din lume. Aceste instituÈ›ii includ sinagogi, instituÈ›ii de învăÈ›ământ, edituri È™i organizaÈ›ii. InstituÈ›iile din New York includ trei sinagogi din Brooklyn (Boro Park È™i Williamsburg), precum È™i din alte trei state, iar organizaÈ›iile includ Prietenii Ierusalimului din New York.

 

Neturei Karta nu se consideră evrei ultra-ortodocÈ™i căci, zic ei, nu au adăugat nimic È™i nici nu au luat nimic de la legea scrisă È™i orală a Torei.

 

 

 

 

 

 

Neturei Karta interzice orice colaborare cu aÈ™a-numitul Stat Israel sau cu oricare dintre reprezentanÈ›ele sale. AdepÈ›ii Neturei Karta nu participă la alegerile israeliene È™i nici nu acceptă vreun ajutor de la Bituach Le'Umi, iar instituÈ›iile de învăÈ›ământ din Neturei Karta resping orice formă de sprijin financiar din partea aÈ™a-numitei „Va'ad HaYeshivos" (echivalentul Departamentului de EducaÈ›ie).

 

Conform Neturei Karta, statul sionist foloseÈ™te un grup de rabini È™efi È™i partidele religioase pentru a-È™i ornamenta statul cu o imagine clericală. Ei studiază Torah cu comentarii modificate, pentru a îmbrăca cuvintele cu nuanÈ›e naÈ›ionaliste. Rabinii Naturei Karta au declarat de nenumărate ori că e lipsit de importanÈ›ă ce indivizi sau partide guvernează în statul sionist, deoarece însăÈ™i înfiinÈ›area È™i existenÈ›a statului trebuie condamnate È™i dispreÈ›uite.

 

Neturei Karta deplânge dezrădăcinarea sistematică a comunităÈ›ilor evreieÈ™ti vechi de către sioniÈ™ti, vărsarea sângelui evreiesc È™i neevreiesc din motive de suveranitate sionistă È™i Neturei Karta propune o tranziÈ›ie paÈ™nică de la regula actuală sionistă la o entitate non-sionistă.

 

Cu puÈ›in înainte de moartea sa, rabinul Amram Blau a declarat că acceptarea de către NaÈ›iunile Unite a statului sionist ca stat membru a constituit o nedreptate gravă pentru poporul evreu. „Neturei Karta speră că această mare eroare va fi corectată cât mai curând posibil de istorie. Neturei Karta regretă faptul că statul sionist a uzurpat numele sfânt al Israelului È™i că sioniÈ™tii pretind că vorbesc de multe ori în numele poporului evreu È™i îÈ™i asumă dreptul de a acÈ›iona în numele nostru. Numai rabinii care nu au fost afectaÈ›i sau influenÈ›aÈ›i de această otravă a sionismului pot fi consideraÈ›i conducători spirituali ai evreimii de astăzi”.

 

Neturei Karta protestează frecvent împotriva statului Israel, ocazie cu care, de fiecare dată, incendiază drapelul naÈ›ional al acestuia. Într-un interviu acordat în urmă cu câÈ›iva ani canalului american de televiziune Fox News, Rabinul Yisroel Weiss din Jews United Against Zionism (o altă denumire a Naturei Karta) a făcut următoarea declaraÈ›ie: „Toate autorităÈ›ile rabinice recunosc că transformarea Iudaismului din spiritualitate, dintr-o religie, în materialism, cu scopul naÈ›ionalist de a deÈ›ine o bucăÈ›ică de pământ, este în antiteză cu tot ceea ce reprezintă iudaismul - È™i este în mod explicit interzis de Torah, pentru că noi [evreii n.r.] suntem în exil din poruncă dumnezeiască”. 

 

Afisari: 2288
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter