Nu doar Viktor Orban dezavuează Unirea de la 1918, ci si presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski

Data publicarii: 28.01.2020 11:31:00

În acest an, România se află în faÈ›a unei situaÈ›ii pe care a evitat sistematic (sau programatic) să o preîntâmpine. Agresivitatea lui Viktor Orban privind contestarea Unirii de la 1918 È™i revendicarea Transilvaniei a fost tolerată È™i chiar susÈ›inută de mediul nostru politic, prin complicitatea tuturor partidelor aflate la putere, timp de 30 de ani, cu ONG-ul numit UDMR. SituaÈ›ia este extrem de gravă, România fiind, practic, înconjurată de o lume slavă, în care joncÈ›iunea dintre slavii din nord È™i răsărit (ruÈ™ii È™i ucrainenii) cu slavii din sud (sârbii È™i bulgarii) a fost făcută de Rusia lui Putin prin Ungaria lui Orban. În paralel, se exercită o presiune imensă asupra cancelariilor europene pentru discreditarea tratatului de la Trianon, cel puÈ›in în privinÈ›a României, È™i nu este exclus ca această presiune să ducă în final la autonomia Transilvaniei sau a aÈ™a-zisului Èšinut Secuiesc.

Obrăznicia Ungariei È™i tăcerea României (interpretabilă, la nivel diplomatic, ca o formă de consimÈ›ământ) i-a încurajat È™i pe alÈ›ii să să se alinieze la poziÈ›ia lui Viktor Orban. De pildă, pe tânărul preÈ™edinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski care, cu ocazia Zilei UnităÈ›ii È™i LibertăÈ›ii Ucrainei (22 ianuarie), în discursul său oficial, a afirmat, printre altele, că, în 1918, „Bucovina de Nord  fost ocupată de români”. Ambasadorul Ucrainei la BucureÈ™ti È™i-a cerut ulterior scuze pentru gafa preÈ™edintelui Ucrainei, motivând că, de fapt, a fost o greÈ™eală de traducere.

ReacÈ›ia MAE al României a fost atât de jenant de timidă încât, în comunicatul pe care l-a emis după „incident”, părea că-È™i cere scuze Ucrainei că e nevoit să dea acest comunicat.

Singura replică bărbătească venită din mediul politic a fost cea a deputatului liberal Daniel Gheorghe, care face notă discordantă chiar cu linia politica a partidului său (să nu uităm că, în prima È™edinÈ›ă a noului guvern liberal, prima măsură luată a fost eliminarea „IdentităÈ›ii NaÈ›ionale” din denumirea Ministerului Culturii). Atitudinea lui Daniel Gheorghe a fost atât de fermă È™i de documentată (deputatul PNL este profesor de istorie) încât merită citată:

„AfirmaÈ›ia preÈ™edintelui Ucrainei potrivit căruia România a ocupat Bucovina la 1918 este o mare ofensă gratuit adusă È›ării noastre de către un înalt demnitar al unei È›ări partenere. MAE este obligat să răspundă. Cel mai bun răspuns pe care îl poată da România este sistarea oricărei forme de susÈ›inere internaÈ›ională acordată Ucrainei. Până una alta programul sistematic de deznaÈ›ionalizare a Românilor din Ucraina îmbracă forme care amintesc de timpurile sovietice, timpuri a căror moÈ™tenire este vizibilă în discursul public exacerbat dar È™i în tipul de legislaÈ›ie abuzivă pe care statul vecin înÈ›elege a o impune în politica sa privind drepturile minorităÈ›ilor naÈ›ionale.

Ceea ce nu cunoaÈ™te fostul actor de comedie este exact faptul că etnicii ucrainieni au fost salvaÈ›i de la teroarea bolÈ™evică de actul Unirii Bucovinei cu Regatul României, votat democratic în Congresul de la CernăuÈ›i, la 28 noiembrie 1918. La fel precum uită să spună cum, în 1940, nordul Bucovinei a fost rupt brutal din trupul României È™i ataÈ™at la Ucraina de către aceiaÈ™i bolÈ™evici. ComuniÈ™tii ucrainieni ar fi vrut chiar ca întreaga Basarabie să fie alipita la republica sovietică ucraineană însă au reuÈ™it să pună mâna abuziv pe sudul Basarabiei È™i pe o parte din nordul ei. În tot acest timp în care preÈ™edintele Zelenski,  pe fondul unui dezastru economic al È›ării sale, flutură steagul naÈ›ionalismului ucrainean, legile anti-europene care desfiinÈ›ează învăÈ›ământul în limba minorităÈ›ilor pe teritoriul merg înainte repede È™i agresiv.

Mai răbdăm mult bătaia de joc la care sunt supuÈ™i, de către statul vecin È™i aÈ™a zis "partener", fraÈ›ii noÈ™tri, Românii autohtoni din Bucovina, Basarabia, Herta È™i MaramureÈ™? Tratamentul josnic È™i constant discriminatoriu la care este supusă minoritatea românească de pe teritoriul Ucrainei necesită un răspuns! Un răspuns modern, în baza legislaÈ›iei internaÈ›ionale si compatibil cu statutul european al României, care să însemne sancÈ›iuni politice È™i economice limpezi È™i oprirea oricărui tip de susÈ›inere a Ucrainei în parcursul său către aderarea la UE!”.

Salutăm riposta demnă a lui Daniel Gheorghe, cu atât mai mult cu cât „gafa” preÈ™edintelui Zelenski nu este gafă, ci atitudine. Și nu e vorba de atitudinea singulară a unui stat, Ucraina, ci È™i de cea a Ungariei, Rusiei, Bulgariei È™i Serbiei, care nici măcar nu se mai obosesc să-È™i disimuleze intenÈ›iile, recompensându-È™i mercenarii pe faÈ›ă. Unul dintre ei este Lucian Boia, istoricul „oficial” al statului român (sau maghiar?), care a fost decorat recent de preşedintele Ungariei, János Áder, cu titlul „Crucea de cavaler al Ordinului de Merit al Ungariei”, pentru „activităţile deosebite desfăşurate ca istoric, precum şi pentru întreaga operă, prin care contribuie în mod semnificativ la îmbunătăţirea relaţiilor dintre poporul maghiar şi român”.

România este „asediată”, aÈ™adar, din toate părÈ›ile, de duÈ™mani puternici È™i uniÈ›i. Cam mulÈ›i pentru o È›ară condusă de incompetenÈ›i È™i de alogeni, cum e România, încât te miri cum de mai existăm ca stat. Mai ales în condiÈ›iile în care asistăm la o „inflaÈ›ie” originală È™i fără precedent: numărul cozilor de topor a depăÈ™it cu mult numărul topoarelor.

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor