Se încarcă pagina ...

O mare si ticăloasă batjocură a statului român împotriva poporului român

Data publicarii: 25.02.2020 12:41:00

Articol apărut în numărul 8 al revistei „CERTITUDINEA”

 

 

O mare ruÈ™ine pentru învăÈ›ământul românesc, pentru istoria culturii È™i pentru istoria noastră în general este soarta de care a „beneficiat” locuinÈ›a celui care a fost, în 1904, fondatorul Comisiei Monumentelor Istorice: Spiru Haret. Această locuinÈ›ă s-ar fi cuvenit să fie (era, de fapt, o datorie a naÈ›iunii române faÈ›ă personalitatea uriaÈ™ă a reformatorului învăÈ›ământului românesc) ea însăÈ™i un monument istoric.

 

Povestea imobilului este, pe scurt, următoarea: după moartea soÈ›iei lui Spiru Haret (iunie 1941), casa a fost vândută de rude Institutului NaÈ›ional al CooperaÈ›iei. Obiectele personale, cărÈ›ile, manuscrisele È™i mobilierul au fost donate noului proprietar cu o clauză importantă: aceea de a amenaja acolo un muzeu, lucru care s-a È™i întâmplat.

 

SituaÈ›ia s-a schimbat însă după război, când clădirea a devenit proprietatea Sfatului Popular al Capitalei. În 1956, imobilul a trecut în administrarea Ministerului Culturii, iar în 1986 în cea a Ministerului ÎnvăÈ›ământului.

 

După revoluÈ›ie a început marea ticăloÈ™ie: Casa Spiru Haret s-a reîntors la CENTROCOP care, timp de 10 ani (până în 2001), a abandonat-o în fapt, lăsând să fie batjocorită È™i  vandalizată de oamenii străzii. Lăsată, cu alte cuvinte, să se autodistrugă, pentru a crea un motiv de înstrăinare. Trucul e cunoscut, a fost utilizat în distrugerea multor monumente din BucureÈ™ti È™i din È›ară. Există, în paranteză fie spus, o atracÈ›ie bolnăvicioasă a dezvoltatorilor imobiliari È™i a altor oameni de afaceri faÈ›ă de clădirile monument...

 

AÈ™adar, CENTROCOOP a vândut, în 2001, imobilul unei persoane private, cu 610.000 de dolari, iar aceasta, la rândul ei, l-a vândut mai departe firmei Invest Lux Construct, contra sumei de 1.140.000 de euro. Acum, „Casa memorială Spiru Haret” e transformată într-un bloc cu È™apte etaje. Unui cetăÈ›ean decerebrat nu i s-ar părea grav, căci e mai utilă o locuinÈ›ă decât un muzeu, nu? Există, din păcate, această specie de homunculi (sau romunculi, cum îi numea Eminescu) pentru care nu-i nicio problemă dacă faci din cristelniÈ›ă cazan de È›uică sau dintr-un vas de Cucuteni oală de noapte.

 

Pentru un simplu cetăÈ›ean există însă prezumÈ›ia de nevinovăÈ›ie a celui lipsit de cultură. La nivel instituÈ›ional însă, se aplică altă grilă de judecată. Aici e voba, fără echivoc, de suspiciunea rezonabilă de complicitate la atentat (asupra istoriei), căci nicio instituÈ›ie a statului nu s-a opus acestei manevre ticăloase, dimpotrivă. Iar atunci când Ordinul ArhitecÈ›ilor s-a oferit să o renoveze - È™i chiar să o cumpere pentru a o reda destinaÈ›iei iniÈ›iale (Muzeul Spiru Haret) - , i s-a răspuns că nu poate fi identificat proprietarul. Pentru SC Invest SRL, totuÈ™i, a fost identificat fără probleme.  Cât priveÈ™te universitatea care, în mod abuziv, poartă numele lui Spiru Haret, nu È™tim să fi exprimat vreo poziÈ›ie în această speÈ›ă.

 

Cel mai sfidător aspect al acestei complicităÈ›i este faptul că, deÈ™i Legea ProtecÈ›iei Monumentelor Istorice (422/2001) este destul de restrictivă în acest sens (“DesfiinÈ›area, distrugerea parÈ›ială sau totală, profanarea, precum È™i degradarea monumentelor istorice sunt interzise È™i se sancţionează conform legii” – precizează art. 10 din Legea 422), încălcarea ei a fost făcută cu avizul scris al Primăriei Capitalei (la 20.06.2006) È™i al Ministerului Culturii (AVIZ NR. 693/ M/ 20.07.2006). Trecem peste aspectul că primăria nu avea dreptul legal de a aviza „reconfigurare volumetrică È™i funcÈ›ională” a imobilului fără avizul prealabil al Ministerului Culturii. Când înÈ›elegerea e făcută dinainte, ce mai contează care avizează primul?..

 

În 2006, imobilul situat pe strada General Gheorghe Manu nr. 7 încă figura pe lista celor 2.627 de monumente istorice, la poziÈ›ia 1.412. Acum nu mai figurează. Casa monument a fondatorului Comisiei Monumentelor Istorice a fost transformată într-un bloc de locuinÈ›e cu È™apte etaje. O mare È™i ticăloasă batjocură a statului român împotriva poporului român...

 

Afisari: 4040
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Nicolette Orghidan (Feb, Tue 25, 2020 / 20:50)
Cumplit, dureros! Se doreÈ™te È™tergerea rapidă a istoriei, culturii unui neam, dar È™i a urmelor unor oameni care, prin ceea ce au făcut în timpul vieÈ›ii au făcut ceva benefic pentru poporul acesta, pentru poporul român. Păcat, mare păcat!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter