Se încarcă pagina ...

O victorie exemplară a societăţii civile

Data publicarii: 10.09.2017 16:58:00

Vineri, 8 septembrie 2017, între orele 11:00-15:00, la Amfiteatrul 1 al Academiei de Ştiinţe Economice Bucureşti (ASE) a avut loc Adunarea Generală Extraordinară (AGE) a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), convocată statutar de preşedintele Doru Dinu Glăvan.

 

A fost o victorie a onestităÈ›ii împotriva minciunii, imposturii È™i feloniei, juridic È™i moral vorbind. Mai mult, reprezentativitatea acestei Adunări afirmă victoria profesioniÈ™tilor împotriva amatorilor prezenÈ›i la pseudo-adunarea din 2 septembrie. Desigur, fără a-i trece cu vederea pe acei puÈ›ini profesioniÈ™tii rătăciÈ›i (a se citi dezinformaÈ›i sau manipulaÈ›i), la cea din urmă, numărul copleÈ™itor al participanÈ›ilor de marcă de la Adunarea Generală Extraordinară de la ASE vorbeÈ™te de la sine despre calitatea È™i cantitatea reprezentativităÈ›ii (66 cu mandate de vot È™i un total de aproximativ 200 de membri prezenÈ›i, printre care: Neagu Udroiu, Nicolae Dan Fruntelată, Octavian Ştireanu, Dan Constantin, Octavian Andronic, Paul Dobrescu, Ovidiu Ioaniţoaia, Lucia Popescu Moraru, Smaranda Livescu, Şerban Cionoff, Geo Raeţchi, Coca Cozma Teoharie, Ion Andreiţă, Corneliu Vlad, Mircea M. Ionescu, Ioan Erhan, Mircea Dogaru, Valeriu Pricină, Gheorghe Văduva, Zeno Fodor etc.). A fost o victorie a societăÈ›ii civile împotriva celor care încearcă să o distrugă sau să o atomizeze.

 

  

 

 

 

 

 

Fotografii de Lucian Curelariu 

La o analiză atentă a toate câte se întâmplă în UZPR de trei luni încoace, se poate limpede observa că nu Doru Dinu Glăvan este È›inta acÈ›iunii „puciul”, ci Uniunea ZiariÈ™tilor însăÈ™i. Căci - nu trebuie să uităm - aceasta ajunsese la un nivel de prestigiu È™i de notorietate fără precedent, iar avalanÈ™a de înscrieri din ultimul timp „risca” să transforme UZPR într-o structură puternică È™i organizată a societăÈ›ii civile (È™i nu orice fel de structură, ci una a ziariÈ™tilor!) care poate reacÈ›iona ferm È™i la unison împotriva acÈ›iunilor de destabilizare a României sau la trădările È™i compromisurile antinaÈ›ionale ale celor care conduc statul român. În aceste condiÈ›ii, UZPR devenise o structură „non grata”, cu atât mai mult cu cât îÈ™i alesese, la iniÈ›iativa preÈ™edintelui Doru Dinu Glăvan, ca reper profesional fundamental al breslei, personalitatea jurnalistului Mihai Eminescu. În această cheie, lucrurile capătă un alt înÈ›eles...

 

În concluzie - aÈ™a cum remarca jurnalistul Miron Manega într-unul dintre articole sale - s-a declarat „stare de urgenÈ›ă” È™i s-a dat „ordinul de zi pe unitate”: dezbinare generală! Tactica de luptă: circul. Și, vorba unui fost È™ef CIA, dacă te pricepi să manipulezi atenţia oamenilor şi pui în stânga lor un spectacol de circ, nu vor observa portavionul din dreapta. În cazul de faţă, circul din stânga este scandalul artificial dintre puciÈ™tii membri ai Consiliului director È™i preÈ™edintele UZPR, iar portavionul din dreapta este artileria îndreptată împotriva Uniunii ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti. Care trebuie spulberată, atomizată, înjumătăÈ›ită, orice, numai să stea în banca ei, nu să tulbure apele Parlamentului cu numele lui Eminescu È™i ziua de 28 iunie - Ziua Ziaristului Român.

 

Am spune că scenariul celor 5 colonei (iniÈ›ial, 3) a eÈ™uat. Adunarea Generală Extraordinarc a fost o exemplară demonstraÈ›ie de forÈ›ă a normalităÈ›ii. Șiiii… se poate! Normalitatea poate învinge, chiar È™i atunci când anomaliile o sugrumă, în fel È™i chip, mai puÈ›in în chipul legalităÈ›ii sau legitimităÈ›ii.


O asemenea victorie este posibilă, însă, cu condiÈ›ia consensului public. Ei, bine, acest consens s-a manifestat în 8 septembrie, în pofida micilor sau marilor animozităÈ›i individuale, care, de data asta, n-au mai reuÈ™it să dezintegreze unitatea profundă a Uniunii...

 

Pe parcursul acestei manifesări, conform Art. 33, alin. 2, lit. b), preÈ™edintele a prezentat un raport de activitate pe perioada 1 aprilie-7 septembrie 2017, precum şi informaţiile reale privind puciul pus la cale de militari infiltraÈ›i. A fost, de altfel, prima situaţie în care Doru Dinu Glăvan a fost lăsat să se exprime È™i să demonteze, punct cu punct, pe baza documentelor, toate acuzaţiile care i-au fost aduse, începând cu data de 18 iunie 2017 şi până în prezent, de aşa-zisa „conducere colectivă”. În acest context, AGE i-a reacordat preşedintelui votul de încredere. Nu era necesar, conform Statutului, dar, având în vedere contextul, preÈ™edintele l-a cerut. Și i s-a acordat. 

 

Au urmat celelalte puncte ale ordinei de zi, respectiv “inventarul” erorilor, lacunelor È™i al altor imperfecÈ›iuni ale Statutului UZPR, care îngreunează chiar aplicarea acestui act normativ de bază, expunerea punctelor de vedere privind blocajul funcÈ›ional al structurilor UZPR etc.


 

Surprinzătoare È™i demnă de apreciat a fost atitudinea ziariÈ™tilor militari Mircea Dogaru, Valeriu Pricină, FiriÈ›ă Carp È™i Valentin Uban. AceÈ™tia s-au delimitat ferm de acÈ›iunea destabilizatoare a coloneilor „puciÈ™ti”, care nu reprezintă nici haina militară, nici profesia de ziarist. Dimpotrivă, le compromit pe amândouă.

 

 

Riposta militarilor împotriva militarilor? În fapt, a fost o  ripostă a acestora împotriva dezbinatorilor de orice fel, cu sau fără uniformă. S-a votat retragerea calităÈ›ii de membru al UZPR tuturor celor care s-au făcut vinovaÈ›i de uzurpare de autoritate, de confiscare prin rapt a paginii web a Uniunii, de confiscare, de asemenea prin rapt, a sediului È™i însemnelor UZPR, de lansare în media a unor atacuri incalificabile împotriva preÈ™edintelui Uniunii, de încălcarea flagrantă a îndatoririlor prevăzute la Art.15, lit. e) È™i f) din Statut È™i de convocarea nestatutară a unei aşa-zise „adunări generale”.

 

 

A fost votată, de asemenea, completarea componenţei structurilor de conducere ale UZPR, după cum urmează:

Consiliul Director: Mădălina Corina Diaconu, Daniela Gîfu, Mihaela Albu, Rodica Subţirelu, Miron Manega, Vasile Vancea, Nicolae Dabija, Mihai Milca, Nicolae Băciuţ, Gheorghe Văduva. Supleanţi: Mihai Ogrijnji, Răzvan Onesa, Ovidiu Ioaniţoaia.

Comisia de Atestare Profesională: Teodor Amarin, Ovidiu Zanfir, Ovidiu Marian, Valentin Uban, Sorin Stanciu.

Juriul de Onoare: Gheorghe Coandă, Şerban Cionoff, Firiţă Carp, Mioara Iordache Vergu, Petre Răcănel.

Comisia de Cenzori: Daniela Cristina Tobă, Mariana Rotaru, Ilie Cristescu

 

În perioada imediat următoare, va fi trimisă o circulară prin care toţi membrii UZPR vor avea posibilitatea să facă propuneri de îmbunătăţire a Statutului, privind necorelările şi contradicţiile între diferitele articole care au dat naştere la blocajul funcţional.

 

 

 

 

 Fotografii de Teodora Marin 

Afisari: 1372
Autor: Daniela Gîfu
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Dorin (Sep, Sun 10, 2017 / 19:30)
Felicitari! Felicitari, UZPR!!! Felicitari, onorata audienta!
Adevarul - IATA!!!! - invinge, oricat de spinos este drumul, toate piedicile (amenintari, santaje, promisiuni vremelnice...) artificil aparute din partea unora care ar trebui sa se ocupe de pastrarea unui climat echilibrat.
Rusine celor 5 colonei!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter