Se încarcă pagina ...

PARLAMENTUL SUEDEZ, un model care ne-ar scăpa de hoti. Fără privilegii pentru parlamentari, fără indemnizatii speciale, fără imunitate...

Data publicarii: 20.11.2017 09:13:00

 

Articol apărut în numărul pilot al revistei „CERTITUDINEA”.

 

 

Fără privilegii pentru politicieni

 

Ţara este condusă de clasa politică, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicaţi şi de atenţi la activitatea depusă de cei cărora le dau votul, motiv pentru care aceştia nu au privilegii şi nici nu beneficiază de condiţii de lux. 

Până în 1990, în Suedia nici nu existau locuinţe puse gratuit la dispoziţia parlamentarilor. Aceştia obişnuiau să doarmă pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului. 

În prezent, parlamentarii suedezi au la dispoziţie garsoniere deţinute de stat, cu o suprafaţă de circa 40 de metri pătraţi. Singură cameră este folosită atât ca living, cât şi ca dormitor. Spălătoria este comună iar demnitarii trebuie să se programeze din timp dacă vor să-şi spele aşternuturile. 

Sunt şi parlamentari care trăiesc într-un spaţiu chiar mai mic, de doar 18 metri pătraţi. În aceste cazuri, inclusiv bucătăria este împărţită în comun. Nu există personal de serviciu, iar regulile sunt stricte: "Păstraţi curăţenia".

Biroul unui parlamentar are circa 18 metri pătraţi. Demnitarii nu au secretare sau consilieri, nici maşini de serviciu cu şofer.

Reşedinţa oficială a premierului suedez nu depăşeşte 300 de metri pătraţi. Nici acesta nu beneficiază de personal de serviciu. Mai mult, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că premierul îşi calcă singur cămăşile şi îşi spală singur rufele, la fel ca orice simplu cetăţean. 

Suedia este împărţită în 21 de comitate, conduse de câte un birou administrativ numit de guvern, împreună cu un consiliu ales de cetăţeni. Pe teritoriul Suediei sunt 290 de localităţi. 

Nici primarii, nici guvernatorii nu au dreptul la reşedinţe oficiale gratuite, iar consilierii nici măcar nu au salariu lunar sau un birou propriu, aşa că lucrează de acasă. 

Numai parlamentarii care lucrează la elaborarea legilor se consideră că exercită un serviciu public pentru care trebuie să fie remuneraţi cu salarii lunare. Un parlamentar suedez câştigă aproape dublul venitului net al unui profesor. 

 

Fără indemnizaţii speciale

 

Parlamentarii care nu domiciliază în capitală nu primesc bani în plus pentru costurile suplimentare, cum ar fi plata unei eventuale chirii sau pentru a avea asistenţi la cabinetele parlamentare din localităţile de origine. Acolo, mulţi dintre ei lucrează de acasă şi utilizează sediile partidelor sau bibliotecile publice pentru a se întâlni cu alegătorii. 

Toate călătoriile cu avionul ale parlamentarilor trebuie să fie aprobate şi rezervate la agenţia de turism din cadrul Parlamentului, nefiind alocate indemnizaţii speciale.

 

Fără imunitate

 

Politicienii suedezi nu sunt privilegiaţi în faţă legii şi nu se bucură de niciun fel de imunitate.

Fostul vicepremier al Suediei, Mona Sahlin, a cumpărat o ciocolată şi alte câteva obiecte personale cu credit-cardul guvernamental şi a plătit scump - şi-a pierdut postul. Scandalul a fost celebru în anii '90, fiind cunoscut sub numele de „cazul Toblerone”. Sahlin şi-a compromis carieră politică, fiind nevoită să demisioneze din funcţia de lider al Partidului Social Democrat.

 

Transparenţă şi control cetăţenesc

 

Cetăţenii sunt foarte atenţi la modul în care Parlamentul îşi foloseşte puterea. Transparenţă activităţii parlamentare are rădăcini în Constituţie. Fiecare cetăţean are dreptul să verifice cheltuielile politicienilor, actele contabile emise de guvern şi declaraţia de impozit pe venit a premierului. 

Mai mult, funcţionarii trebuie să pună la dispoziţia doritorilor corespondenţă zilnică şi e-mailurile oficiale ale primului ministru, orice cetăţean având acces la aceste informaţii.

În sala calculatoarelor este posibil chiar să studiezi traseul unor documente, cum ar fi cheltuielile guvernamentale sau detaliile unei licitaţii publice. De exemplu, unul dintre rapoartele cu cheltuielile premierului a inclus şi prânzul luat împreună cu preşedintele Băncii Centrale, precizându-se chiar şi ce au mâncat şi au băut cei doi.

Administraţia Parlamentului suedez ţine socoteala cheltuielilor, în rapoarte ale membrilor, depozitate într-o singură încăpere. Există dosare individuale pentru fiecare dintre cei 349 de demnitari, precum şi pentru Purtătorul de cuvânt al Parlamentului.

Orice suedez poate veni să studieze dosarele sau poate cere informaţiile prin intermediul Internetului. 

 

Principiul transparenţei este inclus în Constituţia suedeză de mai bine de 200 de ani. El face ca excesele de putere sau cazurile de corupţie să fie extrem de rare în această ţară.

 

„CERTITUDINEA” este o publicație care apare la două săptămâni, ziua de intrare pe piață fiind MIERCURI.

 

Afisari: 585
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter