Se încarcă pagina ...

#Rezistăm împreună împotriva lui Eminescu!

Data publicarii: 10.04.2017 09:03:00

 

 

Din 2013, Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România (UZPR) încearcă să consacre legislativ, ca zi reprezentativă a ziariÈ™tilor din România, data de 28 iunie. Această dată este ziua în care Eminescu a fost scos cu forÈ›a din presă È™i băgat în cămaÈ™a de forÈ›ă. Tot atunci, pe 28 iunie 1883, apărea, în ziarul TIMPUL, ultimul său articol, în care - ca o ironie tragică sau ca un paradox cinic al destinului - vorbea despre libertatea presei È™i a ziaristului. Ziua în care a avut loc asasinarea civilă (scoaterea din viaÈ›a publică) a celui mai mare ziarist român a devenit, pentru UZPR, ziua canonică a profesiei de ziarist.

 

Demersul de a consfinÈ›i, printr-o lege, această dată ca reper al întregii bresle a ziariÈ™tilor din România, s-a izbit, în Parlament, de o opoziÈ›ie furibundă din partea unor aleÈ™i. Georgică Severin, de pildă, preÈ™edinte al Comisiei de Cultură în mandatul lui Victor Ponta, spunea că s-a săturat de „antisemitul ăsta de Eminescu” È™i a făcut tot posibilul ca această lege (Ziua Ziaristului Român) să nu fie promulgată. A reuÈ™it, la vremea respectivă, la nivel de Senat.

 

Propunerea legislativă stangnează È™i acum, la Comisia de Cultură, trimisă la plimbare, pentru două săptămâni, de Varujan Pambuccian, care a „amendat-o” cu obiecÈ›ia că de ce „Ziua Ziaristului” È™i nu „Ziua Jurnalistului”? Între timp, pe 27 martie, deputatul USR Cristian Ghinea, deranjat, se pare, fie de existenÈ›a unei Zile a Ziaristului Român, fie de data de 28 iunie, fie - ce s-o mai ocolim? - de numele lui Eminescu, a publicat pe pagina sa de Facebook, intitulată #RezistămÎmpreună, un text „interactiv” intitulat „Dilemă pentru jurnaliÈ™ti”, pe care îl reproduc aproape integral:

 
„Până acum câÈ›iva ani, am scris pentru Centrul de Jurnalism Independent câte un raport anual despre sustenabilitatea economică a presei din România.
Ce s-a întâmplat în realitate, după criza economică, a depăÈ™it cele mai crunte aÈ™teptări pesimiste din acele rapoarte.
Suntem într-un peisaj post-apocalitic, cu o industrie care a pierdut 90 la sută din venituri È™i cei mai mulÈ›i angajaÈ›i faÈ›ă de acum 10 ani.
Este presa independentă un bun public? O putem ajuta cumva? Putem gândi politici publice în România peste acest subiect sau riscăm ca statul nostru mai rău să facă dacă îi vin idei?
AÈ™ fi vrut să discutăm aÈ™a ceva în Parlament.
În schimb, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Cultură din Camera DeputaÈ›ilor se află È™i o propunere legislativă privind declararea zilei de 28 iunie Ziua Ziaristului Român.
Lasă că mai există o zi internaÈ›ională a libertăÈ›ii de exprimare - 3 mai - pe care presa din România s-a obiÈ™nuit să o sărbătorească.
Pentru că presa nu are nevoie de voie de la stat să petreacă.
IniÈ›iativa de care vă spun a fost formulată în legislativul trecut, a fost iniÈ›iată È™i susÈ›inută de un grup de parlamentari PSD È™i UNPR, printre care È™i fostul vicepremier Gabriel Oprea.
Proiectul de lege a fost gândit de către aÈ™a numita Uniune a ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România. Acea organizaÈ›ie “de utilitate publică” dar vehement contestată în interiorul breslei.
OrganizaÈ›ia căreia i-a fost dedicată o lege care le acorda membrilor dreptul la o pensie specială din partea statului.
Mai multe detalii găsiÈ›i în acest material de pe PressOne, „Uniunea ZiariÈ™tilor cu EpoleÈ›i”
Este necesară È™i utilă o zi oficială a ziariÈ™tilor în România? Este acesta sprijinul pe care jurnaliÈ™tii È™i-l doresc de la statul român?
MotivaÈ›ia legii respiră mai degrabă un aer etatist decât de presă independentă.
Presa ajutată de politicienii cu caÈ™cheta È™i epoleÈ›i - de râs ar fi dacă situaÈ›ia breslei nu ar fi tragică.
AÈ™tept părerile È™i răspunsurile voastre.
[...]”.

 

Să facem o scurtă analiză pe text:

 

1. Cristian Ghinea pare (este, de fapt) nemulÈ›umit  că, deÈ™i domnia sa  a scris pentru Centrul de Jurnalism Independent câte un raport anual despre sustenabilitatea economică a presei din România” È™i că ar fi dorit să discute în Parlament probleme precum „Este presa independentă un bun public? O putem ajuta cumva? Putem gândi politici publice în România peste acest subiect sau riscăm ca statul nostru mai rău să facă dacă îi vin idei?”, în schimb, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Cultură din Camera DeputaÈ›ilor se află È™i o propunere legislativă privind declararea zilei de 28 iunie Ziua Ziaristului Român”. De ce, „în schimb”, domnule Ghinea? Ce este opozabil între dorinÈ›ele dumneavoastră È™i propunerea UZPR? Ce anume vă deranjează? Că n-aÈ›i făcut dumneavoastră propunerea?

 

2. Cristian Ghinea consideră că Ziua Ziaristului Român este de prisos, căci „mai există o zi internaÈ›ională a libertăÈ›ii de exprimare - 3 mai - pe care presa din România s-a obiÈ™nuit să o sărbătorească. Pentru că presa nu are nevoie de voie de la stat să petreacă”. Cred că aici se află cheia nemulÈ›umirii fostului publicist (sau poate mai este, cel puÈ›in pe Facebook). În opinia sa, nu mai este nevoie de o zi a ziaristului român, pentru că avem deja o zi mondială a libertăÈ›ii presei (3 mai). Pe cale de consecinÈ›ă - mă întreb eu - dacă avem o zi a Europei (ba chiar două, una pe 5 mai, alta pe 9 mai), trebuie să renunÈ›ăm la Ziua României? Adică - pare să ne transmită parlamentarul USR - dacă avem Europa, ce nevoie mai avem de România? Și, până la urmă, ce înseamnă, de fapt, USR, domnule deputat?: Uniunea SalvaÈ›i România, sau Uniunea SalvaÈ›i Europa?...

 

3. Pe de altă parte, ziua în cauză - 28 iunie 1883 - este o zi canonică, încărcată de semnificaÈ›ii, nu un pretext de alcoolizare, căci pentru asta, într-adevăr, „presa nu are nevoie de voie de la stat”. SemnificaÈ›ia ontologică gravă a zilei de 28 iunie pentru comunitatea ziariÈ™tilor din România, în cazul în care ar deveni oficial Ziua Ziaristului Român, ar conferi profesiei o aură identitară de distincÈ›ie, de excepÈ›ie umană, È™i ar impune întregii bresle responsabilităÈ›i pe măsură. De aici ar putea începe o discuÈ›ie interesantă despre puterea germinativă a simbolurilor în conÈ™tiinÈ›a umană, dar nu cred că un interlocutor USR este interesat de o asemenea perspectivă...

 

4. Deputatul USR face precizarea perfidă că propunerea legislativă a UZPR  „a fost iniÈ›iată È™i susÈ›inută de un grup de parlamentari PSD È™i UNPR, printre care È™i fostul vicepremier Gabriel Oprea”. Este o abordare ad hominem foarte uzitată în tehnicile de manipulare, prin care, pentru a compromite o idee bună, subliniezi aspectul că este susÈ›inută de un om rău. Adică, dacă PSD È™i UNPR au susÈ›inut proiectul declarării zilei de 28 iunie ca Zi a Ziaristului Român, automat ea trebuie să fie o nenorocire naÈ›ională. Subliniez, la rândul meu, aspectul că iniÈ›iativa n-a aparÈ›inut PSD È™i UNPR, ci Uniunii ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România iar principalul promotor a fost Doru Dinu Glăvan, preÈ™edintele UZPR.

 

5. Mai spune Cristian Ghinea că „Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România [...] este vehement contestată în interiorul breslei”. De cine È™i cât de vehement, domnule Ghinea? Și de ce? Și ce relevanÈ›ă are această precizare? În momentul de faÈ›ă, Uniunea este realmente asaltată de sute de cereri de înscriere în UZPR, majoritatea de la ziariÈ™tii din televiziuni È™i radio, iar unele cereri sunt, evident, respinse. Nu e normal să existe nemulÈ›umiri È™i contestaÈ›ii?

 

6. Tot pentru a induce o stare de promiscuitate securistică, Ghinea face trimitere la un „material de pe PressOne, „Uniunea ZiariÈ™tilor cu EpoleÈ›i”. Da, domnule Ghinea, în UZPR sunt È™i ziariÈ™ti militari. E ceva rău în asta? De fapt, la ce „epoleÈ›i” vă referiÈ›i? - căci în articolul din PressOne nu se face nicio precizare. Nu exclud, evident, posibilitatea ca de la „epoleÈ›i” să înceapă o eventuală acÈ›iune de dezbinare a UZPR, dar asta e o altă poveste...

 

7. Spre final, deputatul USR se întreabă retoric: „Este necesară È™i utilă o zi oficială a ziariÈ™tilor în România? Este acesta sprijinul pe care jurnaliÈ™tii È™i-l doresc de la statul român?”. Păi, domnule deputat, aici nu e vorba de ajutor, de sprijin de la stat, ci de obligaÈ›ia morală a statului, prin instituÈ›ia sa legislativă, de a recunoaÈ™te valoarea simbolică a unei zile emblematice pentru naÈ›iunea română.

 

8. Concluzia autorului-deputat ar fi - ca să mă exprim „simetric” - comică, dacă n-ar fi jalnică, prin revenirea infantilă la cel mai inconsistent element de susÈ›inere a diversiunii sale: „Presa ajutată de politicienii cu caÈ™cheta È™i epoleÈ›i - de râs ar fi dacă situaÈ›ia breslei nu ar fi tragică”. Adică, de ce tragică, domnule deputat? Pentru că UZPR È™i-a câÈ™tigat, în sfârÈ™it, statutul de uniune de creaÈ›ie? Pentru avalanÈ™a de cereri de înscriere? Pentru că luptă pentru Ziua Ziaristului Român? Pentru că încearcă să rescrie, în mentalul public, demnitatea profesiei de ziarist, apelând la un model tutelar?... Tragedie o fi - sau doar panică - , dar pentru adversarii Uniunii, care o vor aservită sau n-o vor deloc. Adică pentru dumneavoastră È™i cei asemenea, domnule deputat.

 

9. N-am înÈ›eles care este „Dilema pentru jurnaliÈ™ti” exprimată de Cristian Ghinea în titlul articolului său. Dilemă între ce È™i ce?

 

Concluzia subsemnatului este că demersul deputatului este împotriva zilei de 28 iunie, a cărei semnificaÈ›ie am explicat-o. Este vorba, aÈ™adar, de un demers anti-eminescian È™i antiroromânesc. Iar antiromânismul este transpartinic (poate È™i transnaÈ›ional), căci aversiunea lui Cristian Ghinea, deputat USR, este similară cu cea a lui Georgică Severin, fost senator PSD, dar È™i a unor membri UZPR care consideră că Doru Dinu Glăvan „este obsedat de Eminescu”. În această situaÈ›ie, mă declar È™i eu „obsedat de Eminescu” È™i nu cred că Georgică Severin, Cristian Ghinea È™i cei asemenea lor merită alte explicaÈ›ii.


P.S. Spuneam că pagina de Facebook a lui Cristian Ghinea se numeÈ™te #RezistămÎmpreună. În actualul context, ar putea fi reformulată aÈ™a: #RezistămÎmpreună împotriva lui Eminescu.

 

 

Afisari: 684
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter