Se încarcă pagina ...

SCANDALUL "VENUS". Cine este si cine nu este specialist în protoistorie

Data publicarii: 10.01.2020 12:41:00

 Scandalul legat de descoperirea statuetei vechi de 17.000 de ani continuă. În urma publicării, pe site-ul UZPR, a dreptului la replică al arheologilor care au făcut descoperirea, Libertatea.ro, care iniÈ›ial l-a ignorat (deÈ™i îl primise, încă de pe data de 6.01.2020), l-a publicat È™i ea, în sfârÈ™it. Dar, în timp ce profesorul Marin Cârciumaru (coordonatorul È™tiinÈ›ific al săpăturilor de la Piatra NeamÈ›) È™i echipa sa aÈ™teptau să li se publice în „Libertatea” dreptul la replică, iniÈ›iatorii scandalului s-au gândit să le mai dea o lovitură de „copită”. În acest sens au cerut opinia unui „specialist” din străinătate (sau a ceea ce credeau ei că e un specialist), opinie pe care au publicat-o pe site-ul B1.ro. E vorba de o tânără pe nume Natasha Reynolds, care îÈ™i face un stagiu post-doctoral la Universitatea din Bordeaux È™i care invocă, în intervenÈ›ia sa, calitatea de membră a unei asociaÈ›ii numită AsociaÈ›ia Europeană a Arheologilor. Iată declaraÈ›ia acesteia, preluată de noi de pe site-ul B1.ro:

 

„Eu chiar lucrez pe perioada gravetiană în Europa Centrală È™i de Est È™i am făcut anumite cercetări pe figurine feminine tip Venus, deÈ™i nu asta este specializarea mea. Nu È™tiam despre descoperirea din România până la mail-ul dumneavoastră.

 

Din punctul meu de vedere arată foarte ciudat pentru o figurină „Venus”. În general este o mare varietate printre aceste figurine È™i se întâmplă foarte rar ca două figurine să fie foarte asemănătoare, mai ales două din regiuni diferite. Aceasta însă seamănă mult cu statueta Willendorf din Austria. Cu toate acestea statueta din Willendorf este datată, folosind radiocarbon, cu 25.000-24.000 de ani î.Hr. Cu 7.000-8.000 de ani mai veche decât este datată figurina din România. De asemenea figurina din România este foarte plată, ceea ce este foarte ciudat”.

 

 

Profesorul Marin Cârciumaru È™i Natasha Reynolds

 

Rugat să comenteze această opinie, profesorul Marin Cârciumaru a făcut, pentru CERTITUDINEA, următoarele precizări:  

AsociaÈ›ia Europeană a Arheologilor este o asociaÈ›ie conjuncturală din care face parte È™i dr. Elena-Cristina NiÈ›u (n.r. arheolog, È™efa echipei de arheologi descoperitori ai statuetei de la Piatra NeamÈ›), dar pe poziÈ›ia de cercetător È™tiinÈ›ific II, ceea ce echivalează, în FranÈ›a, cu maître de conference. Deci domniÈ™oara Reynolds ar trebui să o privească pe Elena-Cristina NiÈ›u ca pe o profesoară. Pe deasupra, dacă este vorba de titluri, Elena NiÈ›u este reprezentata României în Uniunea InternaÈ›ională de Studii de Preistorie È™i Protoistorie, cel mai important organism al arheologilor din întreaga lume, unde a fost aleasă în 2018, la Congresul acestei organizaÈ›ii (UISPP) în unanimitate, prin votul reprezentanÈ›ilor din toate È›ările

Cât priveÈ™te «analiza» propriu-zisă făcută de domniÈ™oara Natasha Reynolds, aceasta este total neprofesionistă din start, atâta timp cât îÈ™i permite să formuleze un punct de vedere fără să vadă statueta direct È™i numai pe baza unor imagini, în general de proastă calitate, publicate de Libertatea.

 

 

Argumentele ei sunt de-a dreptul puerile È™i demonstrează o crasă necunoaÈ™tere a simbolisticii statuetelor paleolitice. Venus de la Piatra NeamÈ› pare că seamănă cu Venus de la Willendorf numai din faÈ›ă, în rest există diferenÈ›e esenÈ›iale. Chiar dacă lucrurile ar sta astfel, ele sunt binevenite acum, în contextul în care datări recente, publicate în 2019, relevă pentru statueta de la Willendorf vârste chiar de 17.000-18.000 de ani BP (n.r. Venus de la Willendorf a fost datată iniÈ›ial ca având o vârstă de peste 24.000 de ani, ceea ce sugerează ideea de fals a statuetei de la Piatra NeamÈ›). În concluzie, este vorba de greÈ™eli grave, care dovedesc lipsa de informare È™i acribie È™tiinÈ›ifică, invocându-se încă diferenÈ›a de vârstă dintre cele două statuete. Comunicatul prezentat de către cei de la B1.ro este penibil È™i pare mai degrabă asemănător unei banale discuÈ›ii într-o pauză de o È›igară. Nici vorbă de vreun argument È™tiinÈ›ific demn de luat în seamă”.

 


Afisari: 2941
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Nicolette Orghidan (Jan, Sat 11, 2020 / 08:09)
Da, binevenite aceste precizări. Și nu numai în preistorie sau protoistorie sunt diferenÈ›e de idei È™i interpretări. În atâtea medii sunt aprecieri sau din contră diferenÈ›e de idei.
Nume: A H (Jan, Tue 14, 2020 / 09:23)
ERECÈšIA MORTULUI VIU ,
DELIRUL RĂMĂȘIÈšELOR CUFURITE , MESTECĂ MELANCOLIC , RAHAT DE TRANDAFIRI CU ÈšEPI.
A LUI NIMENI , COPII LUI ZERO VIRGULĂ ZERO , CEI PRIMITIVI ȘI MEDIOCRII , SUNT ÎN CĂUTARE DISPERATĂ DE UN CEVA CU ȘTAIF ȘI SCÂRÈš , CĂ SĂ - ȘI PUNĂ - N CAP ȘI PE PIEPT ȘI ASTFEL SĂ LE DEA UN SENS VIEÈšII LOR SEARBĂDE ȘI FĂRĂ NICI UN SENS.
AICI , INTRĂ - N SCENĂ PROSTU ' , MELCUL CU PICIOARE ȘI COCOAȘE DE SMARALD.
LA BALUL IDIOÈšILOR HANDICAPAÈšI , IMPOSTURA DĂ LA MANIVELĂ IAR RIDICOLUL SODOMIZEAZĂ FIECARE APOGEU NEÎNGRĂDIT ȘI NESUPRAVEGHEAT.
PROSTIA SUBCARPATICĂ , PARVENITĂ È˜I ÎNFOMETATĂ , CU MUCII CURGÂND , DUHNIND BĂLOS , SUPRALICITEAZĂ CERȘIND ETERNITĂÈšII , FĂRÂMITURI DE IDENTITATE , FIE ELE CHIAR ȘI ILEGALE , FALSE ȘI PERVERSE ȘI DE CE NU , CHIAR ȘI SCOASE LA MEZAT.
INEXISTENÈšA ANCESTRALĂ DOARE VISCERAL , IAR MURIBUNZII EI PARVENIÈšI ȘI DEVOTAÈšI , PLÂNG URLÂND PRIN MLAȘTINILE PESTILENÈšIALE ALE UNEI SINGURĂTĂÈšI EXCOMUNICATOARE ȘI PE DEPLIN MERITATE.
FROSINO , STAI ÎN
CUȘCA DESTINULUI TĂU , LEOAICA GUENNOL NU - I DE NASUL TĂU , RĂMÂI LA PRAZUL TĂU OMOLOGAT.
AMIN.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter