Se încarcă pagina ...

Sistemul lor nu e infailibil!

Data publicarii: 24.03.2020 22:50:00

 

Articol apărut în numărul 60 al revistei „CERTITUDINEA”

 

O să încep prin a prelua trei întrebări lansate în spațiul public de arhitectul Șerban Popa (fost partener de idei al regretatului economist Constantin Cojocaru, autorul proiectului de lege care-i poartă numele - „Legea Cojocaru”):

1. Cum a ajuns Romînia să nu mai aibă sistem public de sănătate?

2. Cine e vinovat de dezastrul demografic fără precedent al României? 6 milioane de români și-au părăsit țara până acum, dintre care peste 50.000 sunt medici (43.000 plecați numai între 2007 - 2016).

3. Cine decontează acest dezastru? Cine plătește daunele?

Dincolo de pierderile umane în sine, se mai pune și problema costurilor de calificare. Numai pentru formarea celor 43.000 de medici statul român a cheltuit 770 de milioane de euro.

Acum, un milion de români din cei plecați se întorc în țară, asediind, efectiv, România cu valuri de coronavirus, în condițiile în care grosul medicilor de înaltă competență a rămas afară. Căci, nu, medicii care au migrat nu se întorc în România. Țările în care s-au mutat au nevoie mai mult ca oricând de profesionalismul lor. Vreți să știți până la ce nivel de incompetență și inconștiență medicală se poate ajunge în țara părăsită de medici? Să vă dau un exemplu recent, petrecut în România și relatat de Marcela Simona-Fica, o apropiată a celor implicați...

 

La Spitalul Filantropia din Craiova a fost adus, pentru un control de rutină, un copil sănătos tun. Personalul medical i-a pus copilului un inhalator folosit pe alte sute de copii, fără măcar a-l fi sterilizat și dezinfectat. După ce copilul a fost dus acasă de părinții lui, a început calvarul. A fost dus aproape leșinat la București, la Spitalul de copii, unde un medic chirurg priceput a scos efectiv din capul copilului cam o jumătate de litru de PUROI. La București, analizele au arătat clar și fără echivoc că bebelușul luase o bacterie ucigașă din spitalul Filantropia din Craiova. „Ăla păstorit de mafia politică!” - subliniază autoarea postării. „De ani de zile scandalurile legate de acest spital se țin lanț. De la copii uciși de bacterii, până la achiziții penale și alte monstruozități. O să vă informez despre toate astea într-o ancheta în care o să vedeți cum ăia care trebuiau să controleze spitalul sunt ei înșiși incluși în conducerea spitalului. Credeți-mă că e devastator!”.

 

După ce bebelușul a fosa fost salvat la București, printr-o operație grea, a fost transferat din nou la Craiova, la Spitalul nr. 1 (Spitalul Județean). Acolo, i-a povestit tatăl copilului, Claudiu Vava, autoarei postării amintite, altă nenorocire, cel puțin la fel de gravă: nu există dezinfectanți! Tatăl copilului este consternat și disperat. Nu-i vine să creadă că, în plină tragedie și pandemie de coronavirus, în spitalul județean din Craiova NU EXISTĂ DEZINFECTANȚI! Asta pe lângă faptul că a cumpărat singur întregul tratament pentru copil. E bine de știut că disperatul tată, Claudiu Vava, e un om care s-a implicat profund în acțiuni de binefacere pentru craioveni. Dar, pentru nesimțiți și iresponsabili, nu există niciun fel de criteriu de respect sau de evaluare a cazurilor. De fapt, nu au niciun fel de criteriu, pentru nimic. Sunt pur și simplu niște criminali. Dar criminalii cei mai mari sunt cei care i-au pus acolo și sistemul care a permis existența unor astfel de oameni. „Uitați-vă în ochii acestui copilaș și spuneți-mi: ce merită clasa politică care a nenorocit întregul sistem medical?” - mai adaugă, la sfârșit, Marcela-Simona Fica.

 

 Problema României nu este existența incompetenților, iresponsabililor, criminalilor, vânzătorilor de țară, trădătorilor etc. Ăștia sunt peste tot pe pământ. Problema României este că tocmai ei sunt puși în funcțiile de care depind sănătatea, viața și soarta a mii și milioane de oameni. Și când această contraselecție a devenit regula generală de (ne)funcționare a statului român, nu e clar că e un program?

 

Ceea ce oamenii au încetat să mai creadă și să mai spere e șansa de redresare. Ei sunt convinși că acest sistem e infailibil și că soarta României e pecetluită. FALS! Sistemul lor nu e infailibil și soarta României nu e pecetluită! Știți câte minți sclipitoare are Bucureștiul? Nu știți! Și poate că, deocamdată, e bine ca ei să nu fie cunoscuți sau, mai bine zis, să nu se cunoască legăturile lor cu mine. Sunt personalități de mare calibru care, într-un timp inimaginabil de scurt, pot reseta România. Ei sunt ținuți însă cu forța într-un fel de „izoletă” din care nu pot ieși la rampă, iar dacă ies îi așteaptă haitele de maidanezi politici care îi vor sfâșia. Ei nu au exercițiul de a lupta cu aceste exemplare de sub-oameni care au distrus țara. Ei - nu, dar eu - da! Iar ei mă creditează pe mine, pentru că eu pot fi cel ce curăță locul din care ei să-și înceapă treaba pentru București și, în ultimă instanță, pentru România. Pe scurt, cam ăsta e rostul candidaturii mele la funcția de primar al Capitalei. Să dau libertate de creație și muncă acestor oameni extraordinari pe care sistemul ăsta blestemat îi ține în lesă. Cu asemenea oameni, cei mai buni pe care îi are Bucureștiul și țara, munca unui primar se simplifică enorm, înțelegeți? Trebuie doar să le asigur cadrul și condițiile de lucru. Și să le dau peste mâini celor care îndrăznesc să-i deranjeze...

 

Asta e oferta mea. Dacă vi se pare rezonabilă, votați-mă! Dacă nu, mai stați o tură în întuneric.

 

P.S. Până la apariția pe piață a vaccinului anti-coronavirus (care, după părerea mea, a fost fabricat în același timp cu coronavirusul, dar asta e o altă discuție), încercați o metodă străveche, românească, pe care o recomandă și profesorul Florian Colceag: apa cu sare. În primul rând gargară. În al doilea rând, trageți pe nas (apă cu sare, nu altceva!), pe fiecare nară în parte, câte o picătură-două-trei, câte suportați. Repetați asta de vreo două-trei ori pe zi și n-o să vă pară rău, chiar dacă „saramura” e oribilă la gust. Practic, sarea ucide orice bacterie, orice virus care încearcă să pătrundă în organism. De aceea se folosește și la conservarea slăninei. De fapt, efectele benefice ale sării se cunosc din cele mai vechi timpuri, uitați-vă pe internet. Așadar, încercați apa cu sare. Chiar dacă nu s-a testat, să zicem, pe coronavirus (pe vremea dacilor ăsta nu fusese inventat) măcar va preîntâmpina infecția cu orice alt virus. Recomandare suplimentară: folosiți sarea grunjoasă, aia neagră și urâtă,  nu sarea iodată! Cine știe? Dacă scăpați cu viață din pandemia asta psihologică numită Coronavirus, poate mă veți răsplăti cu un vot la momentul potrivit. Fie și pentru că v-am dat un sfat util, tot la momentul potrivit. Asta ca să mai și glumim un pic...

 

Afisari: 1004
Autor: Cătălin Berenghi
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter