Se încarcă pagina ...

"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". "Mica Unire", Centenarul UZPR si terorismul institutional al CNA

Data publicarii: 25.01.2019 08:39:00

 

Emisiunea ''TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!'' din 24.01.2019 de la 6 TV, realizată È™i moderată de Miron Manega. Tema emisiunii a fost „Mica Unire” È™i Centenarul Uniunii ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti È™i i-a avut ca invitaÈ›i pe DORU DINU GLĂVAN, preÈ™edintele Uniunii ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România, È™i MIRCEA ȘERBAN, unul dintre cei mai „proaspeÈ›i” membri ai UZPR. Emisiunea a abordat subiecte ca Unirea de la 1859, Centenarul UZPR (11 ianuarie 2019) È™i Ziua Culturii NaÈ›ionale (15 ianuarie), dar a lăsat pe dinafară (din lipsă de timp) proiectul Eminescu de la Ieud, organizat la 15 ianuarie È™i onorat de prezenÈ›a lui Grigore LeÈ™e, la iniÈ›iativa a doi membri ai UZPR, Laurian Stănchescu È™i Mircea Șerban. Evenimentul a fost girat È™i susÈ›inut de Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România.

 

AÈ™a cum se poate lesne observa, emisiunea (care este înregistrată) a fost masiv cenzurată, în partea care se referea la teroarea CNA-ului asupra libertăÈ›ii cuvântului È™i la faptul (exprimat de preÈ™edintele UZPR, Doru Dinu Glăvan) că această instituÈ›ie este profund virusată politic. De frica acestei instituÈ›ii (Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului), televiziunea a  eliminat aproape în întregime apelul la solidaritate al UZPR (citat de moderator) către întreaga breaslă a jurnaliÈ™tilor, în condiÈ›iile în care libertatea cuvântului devine, din ce în ce mai mult, o frumoasă amintire. Iată fragmentul cenzurat:

 

Stimați colegi ziariști de pretutindeni, membri sau nemembri ai UZPR,

 

Traversăm una dintre cele mai nefaste perioade din istoria noastră. Lipsa de solidaritate a breslei jurnaliÈ™tilor, vulnerabilitatea la care ne-am expus treptat-treptat, aproape fără să ne dăm seama, prin compromisurile unora dintre noi faÈ›ă de mediul economic sau politic (care, de regulă, se întrepătrund), aversiunea reciprocă între toate trusturile de presă, care a generat aversiuni È™i ostilităÈ›i la nivel individual, ne-au adus pe toÈ›i aici, adică în imposibilitatea de a ne proteja profesia È™i breasla. Legile împotriva presei sunt formulate perfid, astfel încât, oricând, o putere decidentă a statului, inclusiv Consiliul NaÈ›ional al Audiovizualului, să ne poată sancÈ›iona sau chiar interzice, în pofida È™i împotriva dreptului constituÈ›ional la libera exprimare.

 

Să ne amintim, păstrând proporÈ›iile istorice, de un caz similar, petrecut în data de 28 iunie 1883, când cea mai puternică È™i mai autorizată voce publică a vremii, ziaristul Mihai Eminescu, a fost băgată în cămaÈ™a de forÈ›ă. A fost un asasinat civil. Ca o ironie a sorÈ›ii, dar È™i ca o lecÈ›ie atemporală de etică jurnalistică, în aceeaÈ™i zi, 28 iunie 1883, apărea în TIMPUL, ultimul articol scris de Eminescu în această publicaÈ›ie, articol în care marele ziarist vorbea despre libertatea presei È™i a jurnalistului, luând apărarea unei publicaÈ›ii străine care apărea în România: «L’Indépendence roumaine». Acest ziar, care „îndrăznise” să critice guvernul, fusese interzis iar patronii expulzaÈ›i din È›ară. Ziaristul Eminescu nu avea nicio legătură directă cu acest ziar È™i niciun interes personal de a-i susÈ›ine cauza. Și totuÈ™i, dintr-un impuls moral È™i profesional extrem de rar în zilele noastre, È™i-a riscat propria libertate, luîndu-i apărarea [...].

 

Și iată cum «naÈ›ionalistul», «xenofobul», «antisemitul» ziarist Mihai Eminescu (care, în realitate, era acuzat, în timpul vieÈ›ii, pe de o parte, că este antisemit È™i protector al evreilor, iar pe de altă parte că e cosmopolit plătit de străini) s-a constituit în „parte civilă” È™i morală a profesiei sale, luînd apărarea unui ziar concurent. «Dar credem că nu este nevoie a argumenta mult - îÈ™i încheia Eminescu articolul - , spre a convinge despre urâta pornire a guvernului asupra presei. Trebuie să-l aÈ™teptăm de acum la alte măsuri È™i mai odioase, pentru că panta este alunecoasă È™i nu are piedică până-n prăpastie. Cât pentru presă, am putea să-l asigurăm pe regim că, oricât de cumplite ar fi actele sale de răzbunare, nu va fi în stare nici el a abate unele caractere tari ce se găsesc într-însa, È™i teamă ne e că, căutând victoria peste tot, va pierde È™i pe cea deja câÈ™tigată, în monstruoasa sa pornire de a-È™i subjuga È™i presa».

 

A fost un mesaj profetic, de o halucinantă actualitate. De aceea Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România luptă de ani de zile în Parlamentul României pentru a impune pe cale legislativă declararea zilei de 28 iunie ca zi „canonică” a ziaristului român. N-am reuÈ™it încă (È™i din lipsa de solidaritate a breslei pentru acest demers), dar n-am renunÈ›at...

 

Stimați confrați,

Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România lansează apelul către toÈ›i ziariÈ™tii din România, membri È™i nemembri ai UZPR, din toate organismele de comunicare (presa scrisă, audiovizual, presa online) să renunÈ›e la sentimentele È™i resentimentele personale, de grup sau de trust È™i să se solidarizeze cu colegii noÈ™tri de la Realitatea TV. Apărându-i pe ei, pe noi ne apărăm. Iar ceea ce li se întâmplă lor azi, ni se poate întâmpla oricând nouă. Iar lumea are încă nevoie de vocile noastre”...

 

Deviza emisiunii „TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!”' este „Ca să fii român, trebuie să poÈ›i” (Grigore Vieru). Invitat special, permanent È™i tutelar: Dl. Mihai Eminescu.

Afisari: 654
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Leo (Jan, Thu 31, 2019 / 11:47)
cand il pupai in cur pe basescu,era bun cna-ul care ii asasina adversarii politici.acum e rau.hai sktirus !
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter