Se încarcă pagina ...

Tunuri si pocnitori

Data publicarii: 05.10.2017 09:37:00

Citesc, pe site-ul confiscat de uzurpatorii din UZPR, într-un text intitulat bombastic „Tunurile din Navarone” o frază rarisimă din punct de vedere simptomatologic, căci nu te întâlneÈ™ti prea des în viaÈ›ă cu forme atât de violente de diaree sintactică:

 

Ce cred păcăliţii chemaţi la întrunirea simplilor cetăţeni, din 8 septembrie 2017, este o chestiune ce ţine de “Comedia umană”, cu precizarea că autorul acesteia, Honoré de Balzac, dacă ar trăi azi, ar râde, probabil cu lacrimi, la simpla relatare a reuniunii unor dezinformaţi, cu bună ştiinţă, de cel care mai are naivitatea să creadă că se va reîntoarce în locul de unde a făcut abuzuri care au afectat bugetul statului şi pe cel al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, prin ridicarea voinţei bunului plac la  nivel de expresie a dictaturii personale, într-o societate pornită pe calea integrării europene şi euroatlantice, nu pe cea a reîntoarcerii la epoca minciunilor poleite de arnăuţi ai scrisului, nişte amărâţi, vai de mama lor, care în lipsa unor argumente lucide, dar şi a puterii personale de a se privi în oglindă, înainte de a arunca, în arena publică, cu venin gratuit, uită că lucizii de azi, cei mulţi şi tăcuţi, nu mai pot fi induşi în eroare, cu hărţuiri demne de informatorii fostei securiităţi şi de cei ai miliţiei”.

 

AÈ™a este. „Honoré de Balzac, dacă ar trăi azi, ar râde, probabil cu lacrimi”, dar nu de ceea ce delirează autorul, ci de comedia umană a acestei fraze. Nu încercaÈ›i s-o înÈ›elegeÈ›i, căci n-are conÈ›inut.

 

 Toată această bulimie lexicală în care Honoré de Balzac,  „bugetul statului”, „informatorii fostei miliÈ›ii È™i securităÈ›i”, „integrarea europeană È™i euroatlantică” È™i „lucizii de azi, cei mulÈ›i È™i tăcuÈ›i”, se juxtapun aiuritor într-un simulacru de text, te fac să crezi că autorul lor e masochist. Adică simte nevoia să fie tras public de urechi pentru fiecare prostie pe care o face, de aceea recidivează sistematic cu noi È™i noi „provocări”. Ar merita, poate, un pic de clemenÈ›ă, o oarecare „milă creÈ™tinească”, dacă toate aceste prostii s-ar desfăÈ™ura în cadru privat. Dar nu, Ion Petrescu le face de pe site-ul cu însemnele UZPR, ceea ce impune o altă abordare. Căci mulÈ›i fac pipi în bazinul de la È™trand, dar nu iau amendă decât cei care o fac de la trambulină.

 

Ei, bine, Ion Petrescu chiar asta face - pipi de la trambulină, obligându-te practic, să-l sancÈ›ionezi, ca să nu fii acuzat de complicitate. Mai ales că aici nu e vorba doar de un retard de comportament, ci de o mare ticăloÈ™ie, în care el e o simplă marionetă trasă de sfori. Și el, È™i cei aflaÈ›i în spatele sau deasupra lui sunt, de fapt, niÈ™te canalii fără omenie È™i fără conÈ™tiinÈ›ă, care încearcă să destructureze singura uniune de creaÈ›ie È™i utilitate publică a breslei ziariÈ™tilor.

 

Revenind, aÈ™adar, la chestiuni mai serioase decât „Tunurile din Navarone” ale analistului militar Ion Petrescu (în cazul domniei sale, cred că „analist” derivă, etimologic, din primele patru litere), situaÈ›ia din UZPR este absurdă È™i revoltătoare. Schematic, lucrurile s-au petrecut cam aÈ™a: vin unii, se instalează în casa ta, confiscă tot ce era de confiscat, schimbă încuietorile È™i se baricadează înăuntru. Tu îi acÈ›ioneazi în instanÈ›ă, dovedeÈ™ti că eÈ™ti proprietarul, obÈ›ii actul doveditor (certificatul de grefă) eliberat de judecătorie, È™i-i notifici pe impostori să predea cheile È™i inventarul, la o dată anume. Ei, însă, încuie sediul È™i dispar, motivând anticipat că aÈ™teaptă sentinÈ›a instanÈ›ei, la data la care li s-a fixat termen.

 

Acum, vorbind punctual È™i direct despre speÈ›ă, adică despre situaÈ›ia din UZPR, problema uzurpatorilor e că ei nu au, în acest moment, calitatea de a ocupa sediul, această calitate având-o, legal È™i documentar, Doru Dinu Glăvan È™i Consiliul Director ales de Adunarea Generală din 8 septembrie. Uzurpatorii invocă sus È™i tare adunarea lor din 2 septembrie. Care, ce-i drept, a avut loc, dar are, în raport cu UZPR-ul, aceeaÈ™i relevanÈ›ă pe care o are È™edinÈ›a unei asociaÈ›ii de locatari de la Bălăceanca. Adică, da, la Bălăceanca putea să aibă loc o È™edinÈ›ă, pe care locatarii puteau s-o numească oricum, chiar È™i Adunarea Generală a UZPR, dar asta nu înseamnă că instanÈ›a o È™i recunoaÈ™te ca atare. Și totuÈ™i, aceÈ™ti ipochimeni continuă să se joace de-a UZPR-ul, ignorând deciziile instanÈ›ei, sfidând È™i jignind Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România.

 

Este de acceptat, ca ipoteză de lucru, faptul că, teoretic, impostorii Uniunii pot avea, la un moment dat, câÈ™tig de cauză în instanÈ›ă. Ceea ce nu este însă de acceptat, nici sub aspectul legitimităÈ›ii, nici sub acela al legalităÈ›ii, este faptul că, până la acel moment ipotetic, puciÈ™tii stau în sediu, în timp ce conducerea legală, validată de Adunarea Generală È™i de JustiÈ›ie, stă în stradă. Nu e normal să fie invers? Mai ales că, de peste trei luni, toată activitatea UZPR a fost blocată, nu s-a mai acordat nicio legitimaÈ›ie, zeci de ziariÈ™ti aÈ™teaptă cu dosarele la uÈ™ă, primirea indemnizaÈ›iilor a fost stopată, redacÈ›iile publicaÈ›iilor UZPR au fost expulzate din sediu, seratele „Eminescu Jurnalistul” au fost oprite.

 

Noii „locatari” ai sediului nu numai că nu vor să facă nimic, dar nici nu sunt în stare. Sunt total incompetenÈ›i. Dacă echipa legală de conducere a Uniunii È™i-ar relua activitatea în sediu (ceea ce se va întâmpla, probabil, foarte curând), în maximum o săptămână lucrurile ar intra pe făgaÈ™ul normal, pe toate planurile: legitimaÈ›ii, dosare, indemnizaÈ›ii, seratele „Eminescu Jurnalistul” etc. Sperăm că justiÈ›ia îÈ™i va spune cuvântul până la capăt.

 

Cât priveÈ™te bombasticul titlu „Tunurile din Navarone” (folosit pentru a da textului o rezonanÈ›ă care-i lipseÈ™te total), cred că e vorba, de fapt, de niÈ™te jalnice pocnitori de bâlci, vândute la negru, pe stradă. O asociere de termeni cât se poate de adecvată rebuturilor discursive ale lui Ion Petrescu. Majoritatea nici nu pocnesc. Doar fâsâie.

 

Afisari: 508
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Al.Florin Èšene (Oct, Thu 05, 2017 / 12:36)
Felicitări pentru articol PuciÈ›ti au compromise haina militară È™i profesia de ziarist.
Nume: Al.Florin Èšene (Oct, Fri 06, 2017 / 18:17)
Interesantă analiză combative.Sunt alături de dumneavoastră.
Nume: ioana... (Oct, Fri 06, 2017 / 20:09)
intre...

"Tunuri si pocnitori"

zambesc atat de...amar... amar...amar...
si... desigur...in aceste conditii...
"sfarsitul" nici macar nu exista...
el si girafele...mereu cu ...gatul foarte lung...

Ce mare usurare, "domnilor"!:)
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter