Se încarcă pagina ...

Uite Papa, nu e Papa! Suveranul Pontif, partener (in)voluntar al Proiectului "Trianon 100"

Data publicarii: 20.02.2019 10:03:00

 

Articol apărut în numărul 33 al revistei „CERTITUDINEA”

 

Cer scuze Suveranului Pontif pentru acest titlu uÈ™or ireverenÈ›ios, dar nu-mi place să fiu luat de prost. Vizita „apostolică” în România, într-o zonă de conflict È™i într-un context inflamabil nu cred că este făcută în necunoÈ™tinÈ›ă de cauză a situaÈ›iei. AÈ™a cum È™tim, proiectul premierului Orban, „Trianon 100”, este în derulare.

 

O componentă importantă - dacă nu cumva cea mai importantă - a acestui proiect este, pe de o parte, autonomia Èšinutului Secuiesc, iar pe de altă parte autonomia „in integrum” a Transilvaniei. Iar punctul central al vizitei (ca să nu zic scopul) este chiar în centrul conflictului, la Șumuleu Ciuc, în Harghita, pe 1 iunie.

 

Din perspectiva „corectitudinii politice”, totul este în regulă. Sunt Rusaliile, la Șumuleu Ciuc este un important loc de pelerinaj, libera circulaÈ›ie a cetăÈ›enilor europeni în Europa e permisă È™i garantată, papa va veni È™i la BucureÈ™ti, va vizita Catedrala Mântuirii Neamului, unde va rosti un mesaj alături de Patriarul Daniel, va merge È™i în Moldova, È™i la Blaj,deci totul este ireproÈ™abil. Dacă ne uităm însă la „textura” evenimentului, lucrurile se prezintă altfel.

 

AdministraÈ›ia PrezidenÈ›ială a României declară că invitaÈ›ia a fost făcută de „PreÈ™edintele României, autorităÈ›ile statului È™i Biserica Romano-catolică”.

Aflăm însă, de pe site-ul lui Borboly Csaba, preÈ™edintele Consiliului JudeÈ›ean Harghita, o altă variantă:

 

„Papa Francis se va afla perioada 31 mai - 2 iunie într-o vizită în România, dând curs È™i invitaÈ›iei Arhiepiscopiei romano-catolice de la Alba-Iulia, respectiv arhiepiscopului romano-catolic Jakubinyi Gyorgy, de a vizita mănăstirea franciscană de la Șumuleu-Ciuc.

Se poate lesne constata că acest eveniment este un mare succes pentru Arhiepiscopia romano-catolică din Transilvania [...]. Pentru ca această vizită istorică să aibă loc s-a lucrat timp de mai mulÈ›i ani. În cursul anului 2017 s-a aflat în vizită, la Șumuleu Ciuc, nunÈ›iul papal Miguel Maury Buendía. La slujba pelerinajului de Rusalii au luat parte arhiepiscopul Jakubinyi György, episcopul Tamás József, Potyó Ferenc, preÈ™edintele UDMR Kelemen Hunor, Borboly Csaba, preÈ™edintele consiliului judeÈ›ean, È™i Becze István, consilier judeÈ›ean. Ambasadorul Vaticanului la BucureÈ™ti a avut cuvinte de laudă în ceea ce priveÈ™te strânsa legătură avută cu reprezentanÈ›ii cultelor istorice din regiunea noastră. „Unul dintre scopurile principale ale pelerinajului de la Roma - a mărturisit Borboly Csaba - la care au luat parte Semjén Zsolt, viceprim-ministrul Ungariei, Habsburg-Lotharingiai Eduárd È™i Kovács Ádám Zoltán, ambasadorii Ungariei la Vatican, respectiv la Roma – , a fost acela de a-l invita pe Papa Francisc în vizită la noi”.

 

Iată, aÈ™adar, cam cum s-a ajuns la această vizită pentru care susÈ›inătorii proiectului „Trianon 100” merită felicitaÈ›i. Ei au făcut, pentru ei, ceea ce trebuiau să facă. ConsecinÈ›ele sunt previzibile. O mare parte a populaÈ›ia catolică (romano- È™i greco-) din România vor asocia vizita papei Francisc cu vizita ecumenică din 1999 a Papei Ioan Paul al II-lea, care chiar a transmis un mesaj de unire tuturor cetăÈ›enilor români. La rândul lui, papa Francisc, la Șumuleu Ciuc, unde se estimează că vor fi în jur de un milion de pelerini, majoritatea veniÈ›i din Ungaria, în frunte cu premierul Viktor Orban, transmite È™i el un mesaj de unire: „Să mergem împreună!”... Unde? - întreb eu. Și unirea cui? Împotriva cui?...

 

Văzută din Europa, imensitatea de maghiari adunată la Șumuleu Ciuc, să-l întâlnească pe papă, va legitima revendicările maghiare din cadrul proiectului „Trianon 100”, conform principiului european al dreptului popoarelor la autodeterminare. Chiar papa însuÈ™i, dacă-i acordăm circumstanÈ›a bunei credinÈ›e, va avea această covârÈ™itoare percepÈ›ie, întărită de prezenÈ›a premierului ungar È™i, probabil, a întregului guvern. A fost un „coup de maître” al autonomiÈ™tilor maghiari (È™i români), un È™ah-mat la autorităÈ›ile statale române. Un È™ah-mat, probabil, cu acordul „victimei”. Iar acum, realmente, nu se mai poate repara nimic la nivel de PreÈ™edinÈ›ie sau Guvern, pentru că vizita a fost asumată È™i am fi taxaÈ›i drastic (È™i pe bună dreptate) de Uniunea Europeană.

 

Nu, categoric, papa Francisc nu e Papa Ioan Paul al II-lea. Ori a căzut într-o capcană, ori este complice al proiectului „Trianon 100”. Înclin că cred a doua variantă...

 

Tot ce mai putem spera este ca, prin menÈ›inerea dezbaterii publice pe această temă, premierul ungar să nu-l mai întâmpine în calitatea funcÈ›iei sale pe suveranul pontif la Șumuleu Ciuc È™i niciun oficial maghiar, în calitatea lui de oficial, să nu fie prezent acolo. Ar fi un binevenit pas înapoi care ar mai tempera un pic insolenÈ›a proiectului „Trianon 100”.  Trebuie reÈ›inut È™i faptul că Viktor Orban nu e catolic, ci protestant. Dacă nu s-o fi convertit între timp...

 

P.S. Nu cred că tricolorul românesc È™i limba română vor fi interzise la Șumuleu Ciuc. Sunt curios, totuÈ™i, ce steaguri vor fi arborate È™i în ce limbă se va vorbi.

 

Afisari: 642
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Fasie Iulian (Feb, Sat 23, 2019 / 12:11)
Am speranta ca toti cei care mai simtim inca "romaneste" ne vom mobiliza in jurul dvs. si al purtatorilor de stindard romanesc si nu vom permite sa ni se rapeasca aceasta Sfanta Provincie Romaneasca "TRANSILVANIA' pentru care au luptat generatii de romani. Va rog sa contati pe noi, suntem gata sa sprijinim orice actiune ce veti initia, pentru atingerea acestor deziderate. Suntem alaturi de dvs. si va multumim pentru eforturile dv.
Cu aleasa stima,
Iulian Fasie .
Nume: Bacosca Antoanela Iustina (Mar, Mon 04, 2019 / 10:36)
Este lovitura sub centura dupa pseudosinodul cretan din 2016, unde ortodoxia a fost tradata de vladicii nostri, care au semnat toate documentele eretice. S-au dus vladici, cat de cat, si s-au intors mitici alaturandu-se celorlalti mitici politruci. O tara de mitici, cu o suveranitate cedata este la mila Lui Dumnezeu. Romanii sunt descumpaniti, deznadajduiti, coplesiti de duhul lumesc. Cum sa atingi masa critica, sa mai schimbi neoranduiala cand tara abia mai sufla? Trebuie o munca titanica si oameni de caracter, demni, neoboriti, iubitori de neam, jertfelnici, curajosi pana la sacrificiul suprem. Papa nu are ce cauta in Romania decat in calitate de papistas cu functie, drumet pe plaiuri mioritice, cu capul plecat, spasit de neagra istorie a uniatilor, de crimele odioase facute de papistasi la ordinul Vaticanului. Papistasii sunt eretici. Maica Domnului, in Muntele Athos, a spus ca sunt dusmanii mei si ai Fiului meu. Este adevarat! Insa, Dumnezeu nu doreste moartea pacatosului...Nu primim cu tangoul in Dacia stramosilor nostri. Sa strangem bine cureaua, prea multe lovituri sub centura. Cand ne aparam si noi, in mod organizat?
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter