Se încarcă pagina ...

Un altfel de primar

Data publicarii: 31.01.2020 09:00:00

 

Articol apărut în numărul 56 al revistei „CERTITUDINEA” 


Da, este nevoie de un altfel de primar. Am expus, în numărul trecut, cele 10 principii după care mă ghidez, baza acestora fiind patriotismul. Toate acÈ›iunile mele în spaÈ›iul public (blocarea construcÈ›iei megamoscheii, remontarea inscripÈ›iei „BUDAPESTA” de pe Arcul de Triumf, obÈ›inerea È™i accesarea de fonduri pentru Biserica Sfântul Nicolae È™i refacerea clădirii „Barac” din Șcheii BraÈ™ovului etc.) de aici au pornit. Ca È™i declanÈ™area unor procese împotriva celor care comit acte antinaÈ›ionale (procesul împotriva UDMR, acÈ›iunea în instanÈ›ă împotriva celor care ridică ilegal, la Sighetu MarmaÈ›iei, cea mai mare sinagogă din România etc.). 

 

Toate aceste acÈ›iuni sunt însă doar riposte civice împotriva ilegalităÈ›ilor de orice fel, riposte pe care le voi continua. Nu este însă suficient. Mai trebuie să È™i construim ceva, mai trebuie să găsim È™i soluÈ›ii pentru problemele cu care ne confruntăm. Una ar fi susÈ›inerea proiectului legislativ „CONSTITUÈšIA CETĂÈšENILOR”, dar asta nu È›ine de competenÈ›ele directe ale unui primar. În schimb probleme precum cea a gunoaielor, reducerea poluării sau realizarea unui sistem de încălzire cu adevărat ieftin È™i ecologic, acestea, da, È›in de competenÈ›ele directe ale unui primar. Nu s-a gândit niciunul dintre ei, până acum, să apeleze la „tezurul de brevete” de pe strada Ion Ghica, adică de la OSIM. Mai exact, în cazul de faÈ›ă, la tehnologiile lui Iuliean Hornet, cu care am scăpa definitiv de gunoaie. Iar gunoaiele ar deveni, în paralel, cea mai ieftină sursă de energie pentru încălzirea locuinÈ›elor È™i a apei calde. AtenÈ›ie: cea mai ieftină È™i mai nepoluantă sursă de energie de pe pământ!

 

Cine e Iuliean Hornet? Cei care citesc CERTITUDINEA È™tiu. Și È™tiu È™i de ce. Am să-l prezint È™i eu, pe scurt.

E un român multiplu premiat pentru numeroasele sale invenÈ›ii È™i inovaÈ›ii în domeniul tehnic. Amintim aici titlul de Managerul Anului 2014, cu care a fost desemnat È™i premiat la Oxford – Anglia de Comitetul European al Oamenilor de Afaceri Socrates, titlul È™i distincÈ›ia de Lider Mondial al Oamenilor de Afaceri, primite în 2015 atât la Atena -  Grecia, cât È™i în Las Vegas - Statele Unite. Să vă mai spun ceva: Iuliean Hornet a refuzat să fie înghiÈ›it de marile companii ale lumii, care i-au înaintat sume ce depăÈ™eau È™ase zerouri, doar pentru ca Hornet să producă sub sigla acestora. Motivul refuzului? NaÈ›ionalismul său ferm, de la care nu se abate. Încearcă din răsputeri să-i conÈ™tientizeze pe români, prin invenÈ›iile sale, de avantajele energiei din biomasă, ca alternativă la defriÈ™area de păduri din România. „Pădurile noastre nu sunt combustibili! – Our forest, aren’t fuel“ – este unul din sloganurile companiei pe care o conduce inventatorul.

 

O să mă întrebaÈ›i ce legătură au invenÈ›iile lui Iuliean Hornet cu atribuÈ›iile primarului general al Capitalei. Au - È™i am să dau un exemplu concret, prezentat È™i în CERTITUDINEA nr. 37. Există în BucureÈ™ti, în Sectorul 4, un bloc cu 13 etaje care are un sistem de încălzire diferit de cele curente, adică de sistemul centralizat sau de cel individual, al centralelor proprii cu gaz. DiferenÈ›a e uriaÈ™ă, din mai mute puncte de vedere. În primul rând din punct de vedere al costurilor pentru utilizatori: pentru a asigura apă caldă şi căldură la un apartament, costurile nu depăşesc 4 euro pe metrul pătrat pe an, chiar şi dacă sunt ierni foarte grele.

 

E vorba de sistemul de încălzire ecoHORNET, invenÈ›ie a fraÈ›ilor Iuliean È™i Aurel Hornet. InvenÈ›ia aceasta revoluÈ›ionează piaÈ›a energiei termice È™i electrice, având un potenÈ›ial de salvare ecologică a întregii planete. Pe noi - È™i, evident, pe mine! - ne interesează, deocamdată BucureÈ™tiul. Tehnologia ecoHORNET, ignorată de Ministerul Mediului È™i de întregul Guvern (ca să nu mai spun de primarii Capitalei!) vine în întâmpinarea rezoluţiei adoptate de guvernele lumii, inclusiv cele din UE, prin care emisiile de carbon vor trebui reduse aproape la 0 până în anul 2050.  

 

Tehnologia oferă È™i o soluÈ›ie suplimentară de reducere a cheltuielilor utilizatorilor, întrucât pentru acest sistem nu se plăteÈ™te taxa de poluare impusă de Uniunea Europeană pentru centralele clasice. În plus, cenuÈ™a rezultată prin arderea peleÈ›ilor în centralele ecoHORNET este un îngrăÈ™ământ extrem de eficient în agricultură. Deci, practic, prin această tehnologie nu se pierde nimic, nu rămâne nimic nefolosit. Sau, ca să mă exprim mai pe înÈ›eles, o centrală termică ecoHORNETcu peleţi produce aceeaşi energie termică, la un preţ de cel puţin cinci ori mai mic faţă de o centrală care funcţionează pe bază de motorină sau energie electrică.

 

Pe de altă parte, dacă această tehnologie s-ar extinde la nivelul întregii È›ări, cu o investiÈ›ie de de 1% din PIB, România ar valorifica într-un timp record TOATE deÈ™eurile menajere È™i ar închide toate gropile de gunoi din È›ară. Sau, mai concret, dacă statul român ar investi 60 de milioane de euro în echipamente de peletizare (de transformare a gunoaielor în biomasă granulară), România n-ar mai avea gropi de gunoaie, căci n-ar mai exista gunoaie. S-ar valorifica 100% deÈ™eurile menajere, nămolurile de epurare, materialele din plastic, cauciucuri, deÈ™eurile agricole, silvice È™i din industriile conexe, România ar deveni „farmacia verde” a Europei È™i a lumii. Din păcate, Ministerul Mediului È™i întregul guvern se fac că nu pricep revoluÈ›ia produsă de sistemele ecoHORNET pe piaÈ›a mondială a energiei È™i preferă „subterfugii” pseudo-ecologice, aducătoare, în schimb, de bani pentru propriile buzunare. De pildă incineratoarele de gunoaie extrem de poluante, interzise deja în Europa. Numai că Austria le are pe stoc È™i - cui să le vândă, dacă nu României?...

 

AÈ™adar, pentru un primar responsabil, GUNOAIELE devin, din focar de infecÈ›ie (groapa de gunoi de la Chiajna, de pildă), resursă de energie pentru BucureÈ™ti, iar mafia gunoaielor ar dispărea în scurt timp. M-am întins atât de mult cu explicaÈ›iile pentru a prezenta, cât mai pe înÈ›eles, alternativa mea - în cazul în care voi fi ales primar - la incineratoarele pe care vrea să le construiasă doamna Firea. Cu precizarea că incineratoarele, oricare ar fi ele, transformă gunoaiele în alte gunoaie, care nu mai pot fi folosite la nimic. Trebuie depozitate în altă parte. Prin tehnologia propusă de mine, gunoaiele sunt transformate în combustibil iar cenuÈ™a acestui combustibil este îngrăÈ™ământ. De ce nu e folosită în România? De ce e folosită doar în străinătate? ÎntrebaÈ›i Guvernul, Parlamentul È™i pe primarul general al Capitalei!

 


 
Afisari: 4700
Autor: Cătălin Berenghi
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: 4Kan (Feb, Thu 06, 2020 / 19:35)
Eu am platit in jur de 1000 RONi caldura pe anul trecut (2019) ptr un apartament de 80m2 cu 4 camere in Bucuresti.

Insa si asa suspectez ca ar fi trebuit sa platim mai putin deoarece RADETu (sau cum so mai fi numind acum) umfla facturile la greu (noi de exemplu am avut de platit caldura ptr luna octombrie 2019 aproximativ 23RONi/apartament cu toate ca nu s-a dat drumul la caldura pana in noiembrie).

Eu mi-as dori sa vina un primar care sa dea gratis caldura si curent electric (aprox.1000kWh/an) ptr. fiecare apartament tinand cont de modul in care este produsa aceasta caldura ca urmarea a arderii gazului si transformarea lui in energie electrica.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter