Se încarcă pagina ...

UZPR în Spania - un succes declansator de oportunităti culturale

Data publicarii: 16.04.2019 10:20:00

 

AÈ™a cum am anunÈ›at din numărul trecut, în cadrul anului său centenar È™i al  Anului CărÈ›ii în România, Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România a mai „bifat” un proiect semnificativ: lansare È™i prezentare de carte românească în Spania, încercând să consolideze legăturile emigraÈ›iei româneÈ™ti cu cei de acasă. Proiectul, care s-a desfăÈ™urat în perioada 11-14 aprilie, în cadrul celei de-a zecea ediÈ›ii a Târgului de Carte „Feria del Libro” din El Ejido - Spania, a fost realizat în parteneriat cu cea mai tânără asociaÈ›ie socio-culturală din Andalucia: Asociación Socio-Cultural „RomanaÈ›i“, condusă de Giani Florescu (iniÈ›iatorul, organizatorul È™i gazda întregului proiect). Participarea la „Feria del Libro” s-a desfăÈ™urat sub sloganul asociaÈ›iei, „CiteÈ™te româneÈ™te, gândeÈ™te româneÈ™te, trăieÈ™te È™i simte româneÈ™te!“ în perfectă rezonanÈ›ă cu sensul È™i direcÈ›ia iniÈ›iativelor UZPR.

 

Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™i (reprezentată la El Ejido de Miron Manega) nu a promovat doar cărÈ›ile editurii UZP sau ale unor membri ai Uniunii, ci È™i cărÈ›i ale altor edituri din România, specializate în primul rând în literatura pentru copii È™i cea de cercetare istorică È™i tradiÈ›ie românească. Au fost expuse È™i prezentate sute de cărÈ›i aparÈ›inând editurilor GetoDacii, Burebista, Uranus, Mara Books & Publishing, Tracus Arte (aceasta din urmă a avut un parteneriat separat cu Asociación Socio-Cultural „RomanaÈ›i“) È™i, evident, editura UZP. Presa românească a fost È™i ea reprezentată la târg, prin „Certitudinea”, „UZP”, „Cronica Timpului” (publicaÈ›ii sub egida UZPR) È™i „Cugetarea Europeană”, editată de AsociaÈ›ia Europeană a Cadrelor Didactice.

 

AlÈ›i parteneri ai evenimentului au fost Sindicatul Cadrelor Militare, Consiliul NaÈ›ional al SocietăÈ›ii Civile, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, Mănăstirea Plăviceni (cartea stareÈ›ului Teoctist Moldovanu, „Mănăstirea Plăviceni, importantă vatră de spiritualitate” fiind expusă la stand), Sindicatul NaÈ›ional „ForÈ›a Legii” etc. Printre autorii cărÈ›ilor prezentate s-au numărat Mircea Dogaru, Mircea Chelaru, Mihai Vinereanu, Daniel Roxin, Carolina Ilica, Viorel Popescu, Miron Manega etc.

 

 

Au expus È™i au fost prezenÈ›i la standul românesc È™i scriitori români de limbă spaniolă, cu cărÈ›i editate în Spania. Doi dintre aceÈ™tia merită o atenÈ›ie specială, prin insolitul personalităÈ›ii lor: Maria Salvan (în imagine) care, la 60 de ani, a debutat cu o carte scrisă direct în spaniolă, È™i Cosmin F. Stircescu, un tânăr venit în Spania la 14 ani, care È™i-a depăÈ™it condiÈ›ia de imigrant È™i, la 18 ani, a început să scrie cărÈ›i fantasy de succes, pe care editurile spaniole n-au întârziat să le publice.

 

Evenimentul a fost un succes peste limita aÈ™teptărilor, fiind o lovitură de imagine a tinerei asociaÈ›ii româno-spaniole „RomanaÈ›i” din Andalucia È™i o excelentă reprezentare în Spania a Uniunii ZiaruÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România. Standul românesc a fost cel mai bogat È™i mai colorat, spaÈ›iul alocat de Primărie fiind aproape neîncăpător pentru tot ce s-a prezentat È™i s-a desfăÈ™urat acolo: cărÈ›i, imagini etnografice din România, exponate ceramice, costume populare româneÈ™ti, replici ale plăcuÈ›elor de la Tărtăria, expoziÈ›ie cu degustare de gastronomie românească (ale firmei „Casa Brâncovenească” din... Toledo) proiecÈ›ie de film pentru copii („Aripi de hârtie”, film de animaÈ›ie de Ioan Octavian Frecea), film documentar („Tracii - istorie ascunsă” de Daniel Roxin), expoziÈ›ie de bijuterii ceramice realizate de Dorina Florescu, tombolă cu premiu constând într-un coÈ™ cu cărÈ›i româneÈ™ti È™i bijuterii ceramice etc.

 

 

 

Standul a fost vizitat de autorităÈ›ile locale È™i regionale (primărie È™i consulat) care i-au felicitat pe organizatori. Fiecare a primit, din partea lui Miron Manega, cu explicaÈ›iile de rigoare, câte o replică a unei plăcuÈ›e de la Tărtăria - cea mai veche scriere de pe pământ.

 

Momentul culminant al proiectului a avut loc sâmbătă, 13 aprilie, o dată cu sosirea la stand a lui Nicu Covaci, liderul formaÈ›iei Phoenix, venit special pentru eveniment, de la 400 de kilometri distanÈ›ă (din Moraira - Valencia, unde locuieÈ™te) la invitaÈ›ia lui Miron Manega. La pavilionul oficial al târgului, unde Asociación Socio-Cultural „RomanaÈ›i“ È™i Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România au avut spaÈ›iu rezervat, Nicu Covaci a È›inut un discurs emoÈ›ionant despre păstrarea identităÈ›ii È™i demnităÈ›ii naÈ›ionale a românilor, oriunde s-ar afla aceÈ™tia.

 

Miron Manega, Nicu Covaci È™i Giani Florescu, È›inând în mâini steagul oÈ™tirii lui Tudor Vladimirescu (replică), recuperat în 1821 de Iancu Jianu

 

Nicu Covaci a rămas în El Ejido până a doua zi, interval în care s-au pus bazele unui mare concert în aer liber al formaÈ›iei Phoenix în Andalucia, la care să vină cât mai mulÈ›i români din întreaga Spanie.

 

În ultima zi a târgului, duminică, 14 aprilie, a mai avut loc un moment insolit: o vizitatoare a venit la Giani Florescu È™i i-a spus următoarele: „Eu nu sunt româncă È™i nu cunosc limba română, dar vreau să ajut È™i eu această asociaÈ›ie. AÈ™a că vreau să particip la tombolă”. A participat È™i a câÈ™tigat premiul...

 

PrezenÈ›a UZPR, alături de Asociación Socio-Cultural „RomanaÈ›i“ la „Feria del Libro” a fost, aÈ™adar, un succes peste aÈ™teptările organizatorilor, beneficiind È™i de prezenÈ›a altor asociaÈ›ii culturale din regiune. Evenimentul a oferit astfel oportunitatea unor proiecte comune. A fost primul eveniment de acest fel în Andalucia (prezentare È™i lansare de carte românească într-un cadru atât de amplu), notorietatea căpătată brusc de AsociaÈ›ia „RomanaÈ›i” marcând astfel începutul unor proiecte È™i mai pregnante, sprijinite, eventual, la nivel instituÈ›ional, È™i de statul român.

 

 

 

 

 

 

 

CERTITUDINEA

Afisari: 740
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: AH (Apr, Thu 18, 2019 / 13:35)
Bâlci cu ciulama la bariera Vergului.
Groapa.
Cârje È™i vânt neisprăvit pentru neîmpliniÈ›i È™i rătăciÈ›i.
Apă È™i piuă.
Frunze È™i câini.
Frecție și picior de lemn.
Campionii maratonului în iaurt.
Zenitul inutilităÈ›ilor È™i al inutililor.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter