Se încarcă pagina ...

UZPR - Întâlnire la nivel înalt, la Ambasada Chinei

Data publicarii: 05.08.2019 08:51:00

Joi, 1 august, noul ambasador al Chinei la BucureÈ™ti, ExcelenÈ›a sa doamna Jiang Yu a invitat la un dineu oficial mai mulÈ›i lideri din mass-media românească (patroni de trust, directori generali, preÈ™edinÈ›i, redactori È™efi, jurnaliÈ™ti), printre care È™i reprezentanÈ›i ai Uniunii ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România (PreÈ™edintele Doru Dinu Glăvan È™i purtătorul de cuvânt al UZPR, Miron Manega). Întâlnirea a avut loc la sediul Ambasadei Chinei din BucureÈ™ti, într-o atmosferă protocolară È™i relaxată în acelaÈ™i timp, în care fiecare invitat a avut prilejul să adreseze doamnei ambasador mesaje, propuneri de colaborare È™i chiar întrebări.

 

În acest an se împlinesc 70 de ani de la stabilirea relaÈ›iilor diplomatice È™i 15 ani de la înfiinÈ›area unui parteneriat amplu de prietenie È™i cooperare între China È™i România – a spus doamna Ambasador în discursul de întâmpinare. RelaÈ›iile chino-române se află la un nou punct de pornire pentru a moÈ™teni trecutul È™i a deschide viitorul”. ExcelenÈ›a sa È™i-a formulat discursul pe trei direcÈ›ii principale de mesaj: consolidarea prieteniei tradiÈ›ionale dintre China È™i România, cu parteneriatul È™i cooperarea care decurg de aici, protecÈ›ia acestei prietenii în aÈ™a fel încât modificările situaÈ›iei internaÈ›ionale să nu o afecteze È™i, în cele din urmă, ataÈ™area acestei relaÈ›ii la proiectele Chinei privind colaborarea cu Uniunea Europeană, în primul rând iniÈ›iativa „Belt and Road”, acesta fiind formatul de cooperare al Chinei cu È›ările din Europa Centrală È™i de Est, pe de o parte, È™i cu Uniunea Europeană ca entitate integratoare pe de altă parte.  „Avem speranÈ›a că prietenia tradiÈ›ională dintre China È™i România va continua să fie o punte de legătură între China È™i Occident, Asia È™i Europa” – a subliniat ExcelenÈ›a Sa, sugerând atenÈ›ia privilegiată acordată României de China, în „ecuaÈ›ia” europeană. Cuvintele cel mai des repetate de doamna ambasador, în discursul său au fost corectitudinea È™i dreptatea”, acestea constituind, de fapt, „declaraÈ›ia de principii” a Chinei în relaÈ›iile internaÈ›ionale de orice fel, cu oricine.

 

În privinÈ›a presei, doamna Ambasadorul Jiang Yu È™i-a exprimat recunoÈ™tinÈ›a pentru rolul  important jucat de mass-media din România în promovarea dezvoltării relaÈ›iilor chino-române. Și, de asemenea, speranÈ›a „că în următoarea etapă, mass-media din România va lua în considerare situaÈ›ia de ansamblu È™i va înÈ›elege tendinÈ›a lumii, concentrându-se pe următoarele patru aspecte: în primul rând, să protejeze în comun prietenia tradiÈ›ională chino-română, să răspândească pe larg realizările È™i experienÈ›ele dezvoltării relaÈ›iilor de prietenie chino-române, să prezinte în totalitate seria de sărbători diverse, adăugând continuu impuls la navigarea stabilă È™i departe a navei mari de relaÈ›ii chino-române”.

 

Au luat cuvântul aproape toÈ›i invitaÈ›ii, primul invitat fiind Doru Dinu Glăvan, preÈ™edintele Uniunii ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România. El a evocat „întâlnirile” sale cu China, în peregrinările de cronicar sportiv, exprimându-È™i admiraÈ›ia faÈ›ă de marea cultura chineză È™i disponibilitatea UZPR pentru un dialog concret È™i punctual, pe această coordonată, între România È™i China. PreÈ™edintele Doru Dinu  Glăvan a făcut referire È™i la două recente întâlniri ale Uniunii pe care o conduce cu omologii din China È™i cu board-ul uneia dintre cele mai prestigioase publicaÈ›ii cotidiene chineze, cu apariÈ›ie la Shanghai. Au fost stabilite contacte care anunÈ›ă relaÈ›ii oportune pentru ambele părÈ›i, ce trebuiesc fructificate curând.

 

Răzvan Păunescu, reprezentantul trustului de presă B1 È™i vicepreÈ™edinte al Camerei de ComerÈ› România – China a menÈ›ionat, în discursul său apreciativ la adresa forÈ›ei economice a Chinei în lume, ca un amănunt empatic, că el a învăÈ›at să scrie cu un stilou chinezesc.

 

 

Miron Manega, purtătorul de cuvânt al UZPR, a adăugat, la cele spuse de antevorbitori, că are un respect uriaÈ™ faÈ›ă de cultura chineză, „dar de pe poziÈ›ia unui popor cu o cultură care nu e cu nimic mai prejos”, precizând că „stiloul chinezesc cu care a învăÈ›at să scrie dl. Păunescu, È™i orice stilou de pe lume, oricât ar fi de scump, are la bază invenÈ›ia din 1827 a unui român: Petrache Poenaru”. De asemenea, Miron Manega a mai spus că „dincolo de cei 70 de ani de relaÈ›ii diplomatice dintre România È™i China, aniversaÈ›i anul acesta, există o relaÈ›ie mult mai veche, mai profundă È™i chiar misterioasă, pe care cercetătorii n-au reuÈ™it s-o elucideze: identitatea aproape perfectă dintre cultura Yang Shao È™i cultura Cucuteni”.

 

În final, purtătorul de cuvânt al UZPR a adăugat, concretizând angajamentul lui Doru Dinu Glăvan, că Uniunea ZiariÈ™tilor ProfesioniÈ™ti din România îÈ™i oferă parteneriatul în realizarea unui schimb cultural efectiv între cele două culturi menÈ›ionate, în cadrul unui proiect bilateral ce s-a putea numi: „Cucuteni în China, Yang Shao în România”. Doamna ambasador È™i-a manifestat cu nedisimulată bucurie entuziasmul, aprobând pe loc propunerea È™i adăugând că doreÈ™te neapărat să meargă în vizită la Cucuteni.

 

Întâlnirea de la Ambasada Chinei È™i-a atins obiectivele È™i de o parte, È™i de alta, deschizând, prin mijlocirea presei, o nouă perspectivă în întărirea unor relaÈ›ii diplomatice benefice, care durează de 70 de ani.

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare

Afisari: 271
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Lucreția Brezeanu (Aug, Thu 08, 2019 / 14:18)
Sunteți costumat F.F.F. ADECVAT! dar sunțeți singurul...
Dar È™i cu o floare se poate face primăvară în relaÈ›iile cultural-diplomatice!
Nume: Nicolaie (Aug, Fri 09, 2019 / 19:03)
Multumesc cu felicitari. Doamne ajuta.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter