Se încarcă pagina ...

UZPR si revista "Certitudinea" în presa spaniolă, alături de Centrul Cultural Romanati - "La Tierra Tracia"

Data publicarii: 04.10.2019 18:42:00

 

Articol apărut în CERTITUDINEA Nr. 48

 

 

 

Presa spaniolă din Andalucia a fost foarte promtă în a semnala un nou eveniment al Asociación Socio-Cultural Romanati din El Ejido, Almería, Spania, realizat împreună cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și revista CERTITUDINEA. E vorba de inaugurarea Centrului Cultural Romanați - „La Tierra Tracia” din El Ejido.

 

 Cotidianul „IDEAL” din Almeria (capitala regiunii) din data de 9 septembrie a dedicat evenimentului inaugural o pagină întreagă, titrând: „La Associacion sociocultural Romanati inaugura su nuevo sede in El Ejido”. În articol se vorbește despre originalitatea acestui demers intercultural, „realizada en colaboracion con la Union de Los Periodistas Profesionales de Rumania (n.r. Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România) y la publicacion CERTITUDINEA”. Asociación Socio-Cultural Romanati - se menționează în articol - p -Promover la diversidad por identidad y continuidad socio-cultural, facilitar el intercambio cultural y diálogo social entre los residente rumanosde la histórica región de Oltenia de Rumaníay Andalucía.romovează diversitatea prin identitate și continuitate socio-culturală, facilitează schimburile culturale și  dialogul social între România și Andalucia, precum și -integración de los residentes rumanos procedentesde la histórica región de Oltenia de Rumaníaen la sociedad española.integrarea rezidenților români în societatea spaniolă.

 

 

Una dintre cele mai importante „achiziții” relaționale ale Asociației Socio-Culturale Romanați în Spania (fapt semnalat și în articol) este Comisiones de Obreras, cea mai puternică și mai temută confederație sindicală din Spania, ai cărei reprezentanți sunt prezenți la majoritatea evenimentelor Centrului.

 

Obiectivul fundamental al asociației, prin activitățile desfășurate la Centrul Cultural Romanați - „La Tierra Tracia” este promovarea, dezvoltarea și îmbunătățirea imaginii culturii românești în toate formele și aspectele sale, prin folosirea los medios tradicionales de planificar, comunicar y organizar programas culturales, así como de generar nuevas ideas que activen los procesos de creación cultural y su difusión.mijloacelor tradiționale de comunicare și organizare a programelor culturale. 

 

Primul proiect al noului centru a fost cel intitulat Noche Temática Intercultural și a debutat chiar atunci, în seara zilei de 24 august, cu o expoziție de fotografie etnografică, o expoziție de artă populară românească din Oltenia, prezentare de carte și proiecția filmului „Los Tracios, una historia encubierta” (Tracii istorie ascunsă) de Daniel Roxin, film titrat în limba spaniolă. Dezbaterile pe marginea filmului au continuat până seara târziu. Cei care au rămas la discuții erau intelectuali spanioli, magrebieni, bulgari etc. Români, mai puțini, ca de obicei...

 

Au urmat  încă două ediții ale „Noche Tematica...”, și ele vor continua săptămânal, în fiecare sâmbătă, începând de la ora 20.00. Cea mai recentă a avut loc pe 21 septembrie și i-a avut ca invitați pe Nicu Covaci, liderul formației Phoenix, poeta Maria Salvan, poetul Costinel Lungu (originar din Corabia, Romanați, proaspăt secretar literar al Centrului) și moderatoarea Carmen Mirela Șut.

 

Centrul Cultural Romanati – „La Tierra Tracia” concentrează la un loc o librărie cu carte românească și spaniolă, o bibliotecă,  sală de expoziție pictură, etnografie și folclor,  obiecte promoționale și gastronomie tradițională, costume populare, ceramică, artizanat,  ateliere  de creație, cursuri de limba română și lectură pentru copii. Librăria cuprinde cărți în limba  română și spaniolă, prin colaborarea permanentă cu editurile Tracus Arte (George Cristian Ioniță), Uranus (Dumitru Ioncică), Burebista și Geto-Dacii (Daniel Roxin), Editura UZP (Doru Dinu Glăvan) din România și Ediciones Arcanas (Cosmin Stircescu) din Spania, dar și ale scriitorilor români rezidenți Spania.

 

Într-un comunicat remis spre publicare, Giani Florescu, directorul Centrului Cultural Romanați - „La Tierra Tracia” mulțumește, printre altele,  Muzeului Național al Literaturii Române și Editurii MLR, conduse de  conf. univ. dr. Ioan Cristescu, pentru contribuția la dezvoltarea  Bibliotecii „El Libro Rumano” din cadrul centrului, pentru donația de100 de titluri de carte a peste 80 autori „pentru promovarea literaturii române în comunitățile românești din Spania”. Mulțumește, de asemenea, Mariei Petrovna, vicepreședinte al asociației spaniole  Movimiento de Mujeres del Sur, pentru cele 60 de cărți in limba bulgară donate, fapt ce face accesibilă biblioteca și pentru comunitatea vecinilor noștrii balcanici.

De altfel, una din „Nopțile tematice” ale centrului va fi dedicată comunității bulgare din El Ejido, bulgarii fiind, se pare, mai determinați decât românii, să-și exprime identitatea culturală, în spațiul generos pe care „La Tierra Tracia” îl pune la dispoziție.

 

UNIUNEA ZIARIȘTILOR PROFESIONIȘTI DIN ROMÂNIA

Departamentul de Comunicare


 

Afisari: 506
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter