Se încarcă pagina ...

Societate

MISCAREA ELEVILOR DIN ROMÂNIA: "Copiii si elevii nu sunt cobaii dumneavoastră!"
15.05.2020 10:41
Am aflat cu surprindere că există o Mișcare a Elevilor din România. Este, credem, prima organizație coerentă și activă, la nivel național, care apare în România, din 1990 încoace. Era și timpul, în condițiile în care ''adulții'', prin măsurile instituționale, pe de o parte, și prin neimplicare vinovată, pe de altă parte, n-au făcut decât să distrugă sistemul de învățământ din România. Până în 1990 funcționa, totuși, sistemul haretian, chiar așa, corupt și ciuntit, cum îl ''aranjase'' comunismul, dar, în esență, avea aceleași principii structurale. Acum este un non-sistem, o mașinărie alcătuită din piese disparate preluate de la alte sisteme, iar rezultatul e că nu funcționează. Iar pe ''beneficiarii'' (a se citi ''victimele'') acestui sistem, adică pe elevi, nu-i întreabă nimeni ce părere au.
citeste tot >>
SUB SEMNUL "DOMNULUI TRANDAFIR". 90 de ani de asistentă medicală la Spitalul General CF Pascani
24.11.2017 09:37, Miron Manega
Spitalul General CF Pașcani împlinește astăzi, 24 noiembrie, 90 de ani de la înființare. Ei, și? - s-ar putea întreba cineva. Cât de importantă poate fi, pentru interesul public, aniversarea unui spital de provincie, ca să fie semnalată pe un canal media? Păi, dincolo de faptul în sine, că există un spital care n-a fost încă transformat în cazinou sau discotecă (deci a supraviețuit infracționalității instituționale), mai contează și potențialul de notorietate al locului și al zonei. Hai să vedem cum stau lucrurile. Pe vremuri, primele noțiuni despre orașul Pașcani le primeam prin intermediul literaturii școlare. Vă mai aduceți aminte de ''Domnul Trandafir'' (replica suavă a sinistrului ''Domn Vucea'' al lui Barbu Ștefănescu Delavrancea)?
citeste tot >>
PENSIILE MILITARILOR DIN STATELE N.A.T.O.
05.08.2017 07:33
În statele NATO pensia militară nu se decuplează de la creşterile salariale la activi, deoarece este, în fapt, SOLDA DE REZERVIST, obligaţiile militare continuând şi după trecerea în rezervă. Această prevedere se află, ca recomandare, şi în documentele aderării României la NATO. Spre deosebire de toţi membrii NATO, în România pensia nu este de 80% baza de calcul, ci de 65% (pe vremea lui Ceauşescu era 66%), şi nu din ultimul salariu brut, ci din câteva elemente ale acestuia, calculat pe media a 6 luni din ultimii 5 ani. Ei nu au o barieră în sus, noi avem la 85%. Comparat cu pensiile civililor, acestea se aliniază cu rata inflaţiei şi cresc odată cu creşterea punctului de pensie. La militari se primea ori indexare, ori creştere cu un procent (nu cu 100%, cum pretinde Lia Olguţa Vasilescu), din creşterile la activi, fiind luate în calcul doar părţile care intră în constituirea pensiei.
citeste tot >>
PATOLOGIE JURIDICĂ. În România, hotărârile CEDO au doar un caracter informativ. Cazul Aurelian Oprea împotriva României
14.05.2017 18:39, Miron Manega
George Bernard Shaw spunea că ''dacă cel mai umil om nu poate pune în mișcare cea mai înaltă curte, Justiția este o batjocură''. Există însă batjocuri și mai mari în care se complace Justiția. De pildă, atunci cînd o decizie a celei mai înaltă curți nu poate pune în mișcare instituțiile democratice ale unui stat, pentru a transpune în fapt o sentință reparatorie. Avem, în această speță, un caz recent, în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat o sentință, iar instituția pe ''teritoriul'' căreia trebuia aplicată (respectiv Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară) a răspuns, textual, că ''hotărârea CEDO transmisă de către AECD (Asociația Europeană a Cadrelor Didactice n.n.) este un document cu caracter informativ, UASMBV neavând nici o legătură și niciun fel de obligație față de această hotărâre''.
citeste tot >>
FASCISM MEDICAL? (Fără de)legea vaccinării fortate
14.04.2017 19:07
În loc să mă pregătesc de Învierea Domnului, mă simt nevoit să scriu despre ultima dovadă că statul acesta, căruia îi spunem din obișnuință românesc, este complet suprapus peste poporul său, singura lui menire fiind aceea de a-l ține sub control, ca pe vitele de muncă. Este vorba despre proiectul de lege al vaccinării, un proiect atât de disprețuitor cu noi, cu părinții, de stai și te întrebi dacă aceia care l-au conceput trăiesc printre noi sau sunt niște birocrați, undeva departe, care fac calcule și noi suntem doar niște cifre în acele ecuații.
citeste tot >>
Hipsteri contra "stirbi", sau lupta de clasă la români
26.03.2017 22:20, Prof. Claude Karnoouh
S-a scris deja cam tot ce era de scris pro sau contra recentelor manifestații din România, despre entuziasmul tinerilor corporatiști și al angajaților de tot felul din multinaționalele bucureștene, ca și despre cel al unei bune părți a tineretului universitar sau al liceenilor adunați la Piața Victoriei. S-a cam scris totul, de asemenea, și despre oamenii în vârstă, slujbașii, muncitorii, pe scurt
citeste tot >>
România în "Cercul de cretă caucazian"
05.02.2017 15:41, Miron Manega
Contramanifestația de astăzi este, din păcate, confirmarea unei previziuni nefaste pe care am făcut-o în noaptea de 29 ianuarie/1 februarie. În acest moment, orice e posibil, orice scenariu e plauzibil. Pe de o parte că Grindeanu ar fi făcut o mișcare perversă, anunțând că va abroga legea dar, de fapt, pregătea contramanifestația PSD-ului. Pe de altă parte, că Iohannis&comp, știind că acest raționament simplu este, de fapt, reflexul logic imediat și că o dezmințire din partea PSD-ului nu ar avea nicio credibilitate, chiar el/ei (Iohannis&comp) a/au ar fi incitat la contramanifestație.
citeste tot >>
FATA NEMEDIATIZATĂ A SPITALULUI CF 2. Aparatul de chirurgie fotonică, inventia doctorului Codrut Rădută. S-ar putea economisi anual o cisternă de sânge
10.06.2016 09:18, Miron Manega
Aparatul se numește Cvintall TM 120 și este un dispozitiv cu laser Thulium care, prin precizia şi prin funcţiile lui, ne-ar ajuta să ''economisim'', numai în cazul operaţiilor de prostată, o cisternă de sânge în fiecare an. Aparatul, inventat de doctorul urolog Codruț Răduță, reprezintă o premieră mondială în domeniul medicinei. Cvintall TM 120 poate face incizii de mare precizie şi, în acelaşi timp, poate fragmenta pietrele formate la nivelul rinichilor. Dispozitivul a fost conceput cu precădere pentru afecţiunile urologice, însă se poate folosi în aproape toate ariile medicinei.
citeste tot >>
GRUPUL PENTRU ROMÂNIA este alături de minerii olteni, care apără capitalul naţional şi locurile lor de muncă
17.04.2016 15:33
Grupul pentru România salută şi sprijină marşul paşnic al minerilor de la Complexul Energetic Oltenia, marş asumat de Federația Națională Mine şi Energie, condusă de inginerul Dumitru Pârvulescu. Considerăm că acest marş este o formă dramatică de protest, menită să atragă atenția opiniei publice că, prin închiderea Complexului Energetic Oltenia, România este amenințată să-şi piardă independența energetică. Un alt semnal de alarmă este adresat, prin acest marş, Guvernului, Parlamentului şi Preşedinției, pentru a-i trezi la realitatea consecințelor inerente ale închiderii acestui Complex. Iar consecința cea mai directă este aruncarea în şomaj a mii de angajați ai Complexului Energetic Oltenia.
citeste tot >>
ALIANTA NATIONALĂ SINDICALĂ FEROVIARĂ SCOATE CEFERISTII ÎN STRADĂ
15.04.2016 20:33, Miron Manega
Pe 22 aprilie, între orele 10.00 -13.00 (cu o zi înainte de Ziua Feroviarului), ALIANŢA NAŢIONALA SINDICALĂ FEROVIARA (A.N.S.F.), condusă de Maxim Rodrigo Gabriel, organizează un miting de protest în parcul din fața Ministerului Transporturilor (Piaţa Gării de Nord, nr.1-3, sector 1). Motivele pentru care ceferiștii din Alianța Națională sindicală sunt următoarele: 1. Falimentarea sistemului feroviar, datorată diverselor strategii pe termen scurt care au fost aplicate unităților feroviare de stat, neadecvate necesităților de transport ale călătorilor și mărfurilor si in contradictie cu ceea ce se intimpla in acest sector in tarile U.E.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter