Se încarcă pagina ...

A început războiul Sindicatelor cu Guvernul

Data publicarii: 26.02.2011 10:48:00

 

Azi au început acÈ›iunile de stradă sindicale, care se vor încheia în data de 18 martie. Startul “războiului” coincide cu congresul UDMR – cel mai înalt for de decizie al acestui partid din coaliÈ›ia aflată la putere – la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea. DelegaÈ›ii din partea tuturor federaÈ›iilor care au sindicate în judeÈ›ul Bihor au prezentat secretariatului tehnic al Congresului o scrisoare prin care miÈ™carea sindicală solicită UDMR să nu susÈ›ină procedura de asumare a răspunderii È™i să participe la un dialog deschis cu partenerii sociali. Totodată s-au înmânat participanÈ›ilor la Congres, invitaÈ›i È™i delegaÈ›i deopotrivă, copii ale scrisorii înaintate secretariatului. Pe 21 februarie 2011, a avut loc reuniunea Birourilor Executive ale federaÈ›iilor afiliate la CNSLR-FrăÈ›ia, CNS Cartel Alfa, CSDR, BNS È™i Meridian, reuniune la care au participat circa 350 de delegaÈ›i. În cadrul acestei întâlniri s-au stabilit acÈ›iunile organizate în comun, pentru a bloca iniÈ›iativa Guvernului Boc de a modifica atât actualul Cod al Muncii cât È™i Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor, Legea conflictelor de muncă È™i Legea Contractelor Colective de Muncă. Pe data de 23 februarie, Comitetul de criză al acÈ›iunilor sindicale a transmis FederaÈ›iilor È™i Filialelor/Uniunilor JudeÈ›ene afiliate celor cinci confederaÈ›ii participante la acÈ›iune, un comunicat amplu, din care spicuim:

 

„Pentru a câÈ™tiga acest ”război” ce are ca miză drepturile fundamentale ale lucrătorilor, s-a stabilit un plan de acÈ›iune ce combină: (1) informarea cât mai completă si corectă a membrilor de sindicat, (2) campaniile de conÈ™tientizare a clasei politice, (3) acÈ›iunile de stradă de amploare È™i (4) declanÈ™area grevei la nivel naÈ›ional [...]

 

„[...] Vă rugăm să luaÈ›i toate măsurile necesare la nivel federal È™i la nivel judeÈ›ean pentru a le comunica membrilor afiliaÈ›i efectele devastatoare pe care le va avea modificarea Codului Muncii È™i a legilor menÈ›ionate mai sus asupra lucrătorilor. Informarea È™i mobilizarea acestora trebuie să înceapă cât mai repede cu putinÈ›ă, prin toate mijloacele de comunicare pe care le aveÈ›i la dispoziÈ›ie, inclusiv prin organizarea de adunări generale la nivel de sindicat. OrganizaÈ›i întâlniri formale sau informale, în întreprinderi, în locuri publice, în case de cultură, oriunde È™i oricând aveÈ›i ocazia să le prezentaÈ›i oamenilor situaÈ›ia extrem de gravă în care ne aflăm [...]”


„[...] ReprezentanÈ›ii celor cinci confederaÈ›ii au început de astăzi o serie de întâlniri cu partidele politice È™i vor organiza întâlniri la nivel central cu grupurile parlamentare. Facem tot posibilul să îi informăm pe cei care ne conduc È™i ne reprezintă în Parlament cu privire la punctul de vedere al lucrătorilor. Concomitent le solicităm parlamentarilor să nu susÈ›ină Guvernul È™i să voteze în favoarea moÈ›iunii de cenzură – În cazul în care Guvernul Boc va decide să îÈ™i asume răspunderea Filialele/Uniunile judeÈ›ene trebuie să facă un demers similar la nivel local. Vă rugăm să organizaÈ›i întâlniri cu parlamentarii, să organizaÈ›i conferinÈ›e de presă, să le trimiteÈ›i e-mailuri, să folosiÈ›i orice căi de comunicare È™i de sensibilizare pe care le credeÈ›i de cuviinÈ›ă pentru a-i convinge să nu susÈ›ină demersul Guvernului Boc [...]”


„[...]AcÈ›iunile de stradă la nivel de judeÈ›e vor începe în data de 26 februarie 2011 È™i se vor încheia în data de 18 martie. Filialele È™i uniunile judeÈ›ene vor coopera la nivel local pentru organizarea manifestărilor, având libertatea să decidă forma de protest (marÈ™/miting) È™i locaÈ›iile, păstrând însă mesajul unitar al campaniei comune È™i respectând calendarul agreat. În ziua în care se va dezbate È™i se va vota eventuala moÈ›iune de cenzură, cele cinci confederaÈ›ii vor organiza un miting la BucureÈ™ti, în fata Palatului Parlamentului. ReprezentanÈ›ii confederaÈ›iilor vor asista din sală la dezbaterea moÈ›iunii. În această zi va fi declanÈ™ată È™i greva de avertisment. În cazul în care Guvernul Boc va avea câÈ™tig de cauză È™i legea de modificare a Codului Muncii va fi trimisă spre promulgare la PreÈ™edinÈ›ie, cele cinci confederaÈ›ii vor organiza un al doilea miting, în faÈ›a Palatului Cotroceni. Mitingul va avea loc în ziua în care Guvernul va trimite legea pentru a fi promulgată. Concomitent, se va declanÈ™a greva generală la nivel naÈ›ional. [...]”


„[...] Pentru a bloca demersul Guvernului Boc, este obligatoriu să fim pregătiÈ›i pentru declanÈ™area grevei generale la nivel naÈ›ional. În acest sens, toate organizaÈ›iile sindicale trebuie să organizeze adunări la nivel de sindicat, să-i informeze pe lucrători cu privire la efectele propunerii Boc È™i să strângă semnături de la lucrători. Tabelele de semnaturi trebuie finalizate până la data de 14 martie 2011. Greva de avertisment va avea loc în ziua în care se va dezbate eventuala moÈ›iune de cenzură. Dacă Guvernul va avea câÈ™tig de cauză, greva generală va avea loc în ziua în care se înaintează PreÈ™edinÈ›iei legea spre promulgare. Procedurile legale pentru declanÈ™area grevei È™i modelul de tabel pentru strângerea de semnături vor fi puse la dispoziÈ›ie atât pe canalele de comunicare oficiale ale confederaÈ›iilor cât È™i prin intermediul site-ului www.sustinecodulmuncii.ro [...]


„[...] Demersul nostru din data de 26 februarie 2011 nu are ca scop alterarea/distorsionarea evenimentului UDMR ci doar transmiterea unui mesaj clar, din partea lucrătorilor, indiferent dacă sunt români sau maghiari. Demersul Guvernului Boc anulează drepturile tuturor lucrătorilor, indiferent de etnie sau naÈ›ionalitate, iar acÈ›iunea sindicatelor nu are legătură cu naÈ›ionalismul. Rugăm reprezentanÈ›ii în teritoriu ai celor cinci confederaÈ›ii să comunice acest lucru atât reprezentanÈ›ilor UDMR cât È™i opiniei publice [...]”


 

 

 

Afisari: 1621
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter