Se încarcă pagina ...

A venit rândul tinerilor să poarte răspunderea

Data publicarii: 07.12.2009 21:05:00

Alegerile s-au încheiat, cu emoţiile şi ridicolul de rigoare. A câştigat cel care a luptat până în ultima clipă, adică Băsescu. În timp ce PSD-ul sărbătorea victoria, cei de la PDL numărau voturile. Şi au tot numărat, până le-a ieşit. Frauda a existat, ar fi de prisos s-o mai punem în discuţie. Dar, dincolo de această evidenţă fără probe, pregătită cu minuţie din prima până în ultima secundă (imediat după încheierea votării, Preşedintele ţării a chemat la şedinţă pe toţi şefii din Ministerul de Interne, lăsând cale liberă mişcărilor de culise), lovitura de graţie dată unui posibil început de redresare a României au dat-o românii din diaspora. Era previzibil ca aceştia să-l voteze pe Băsescu, pentru că, de la distanţă, nu se vede cauza pentru care partidele sunt împotriva preşedintelui. Băsescu e spectaculos de la distanţă. E spectaculos ca un incendiu sau ca un cataclism. Pe de altă parte, ceea ce văd ei este un om care luptă cu nişte câini, nu şi momentul în care omul i-a provocat pe câini.
O altă cauză a pierderii alegerilor de către triumviratul Geoană-Antonescu-Johanis a fost capcana întinsă de Vântu, în care Geoană a căzut prosteşte. Şi încă una, cea mai copleşitoare, a fost înfrângerea ruşinoasă a lui Geoană la ultima confruntare. Băsescu chiar a spus-o: “Dacă nu venea, pierdea un procent. Venind, a pierdut alegerile”.
A mai fost însă o cauză, despre care nimeni discută: filmuleţul cu copilul de la Ploieşti. Ceea ce ar fi trebuit să ducă la prăbuşirea lui Băsescu, a devenit sursă de “succesuri”. Reluarea până la demenţă a filmului a declanşat reacţia contrarie. După vreo trei zile de la “premieră”, în timp ce la Realitatea filmul era reluat din cinci în cinci minute, cineva m-a întrebat: “Nu te interesează să ştii cu cine va vota electoratul lui Antonescu?”… Şi mi-a arătat ce se întâmplă pe net. Luaseră foc forumurile şi chat-urile de furia tinerilor care nu mai suportau să vadă “pumnul lui Băsescu”. Majoritatea votaseră la primul tur cu Crin Antonescu. Jumătate din ei au votat la turul doi cu Băsescu…
Reiau o afirmaţie pe care am făcut-o într-un articol recent: singura şansă reală, calculabilă, a redresării României ar fi fost victoria lui Mircea Geoană. Nu prin el însuşi, ci prin ceilalţi doi piloni ai proiectului politic: Crin Antonescu şi Klaus Johanis. Paradoxal, electoratul vârstnic (peste 50 de ani) a gândit prost, dar a votat politiceşte corect (cu Geoană). Electoratul tânăr (sub 30 de ani) a gândit cinstit, liber, dar a votat sinucigaş (cu Băsescu). În orice caz, bătrânii, câţi au mai rămas, încep să fie exoneraţi de responsabilitatea obsedantului reproş că n-au făcut nimic în timpul comunismului. Ştafeta răspunderii a fost preluată de tineri. Următorii cinci ani li se datorează. Le vine rândul la reproşuri, de la fiii lor.

P.S. Luna aceasta se împlinesc 20 de ani de la căderea dictaturii comuniste…
În turul întâi al alegerilor prezidenţiale am votat parlamentul unicameral, adică întoarcerea la Marea Adunare Naţională; în turul doi am ales un preşedinte-dictator…
În decembrie 1989 au fost ucişi 1.104 oameni şi au fost răniţi 3.321. Majoritatea tineri. Alţi tineri…

 

Afisari: 1302
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Flavian Gradeanu (Dec, Wed 09, 2009 / 00:55)
Domnule Manega, sa nu uitam cine au fost autorii morali ai crimelor din decembrie 1989 si din timpul mineriadelor... mai bine un presedinte cu anumite tendinte dictatoriale, care poate fi controlat de catre celelalte organisme ale statului, decat reintoarcerea -mai mult sau mai putin directa- prin alegerea domnului Geoana ca presedinte al Romaniei, la vechiul si apoi mai noul sistem securisto-comunist... din cate va cunosc nu sunteti un nostalgic al acelui sistem, ma surprinde din acest punct de vedere rationamentul Dvs.

F.G. (regalian)
Nume: Miron Manega (Dec, Wed 09, 2009 / 01:20)
E trist ca ma suspectezi de nostalgie. Argumentele acestui text sunt cu vreo doua titluri mai jos: Traian Băsescu şi "monstruoasa coaliţie"
Nume: Flavian Gradeanu (Dec, Sat 19, 2009 / 03:04)
Dimpotriva, nu v-am suspectat de nostalgie si am spus-o clar... iar "monstruoasa coalitie" la care faceti referire nu s-a dovedit a fi decat o "Fata Morgana" a politicii romanesti... cu o floare nu se face primavara (si nu ma refer la dl. Crin, ci la dl. Johanis - propus la vremea respectiva pentru functia de premier), este nevoie de o schimbare radicala a intregului SISTEM POLITIC din Romania; iar in ceea ce-l priveste pe dl. presedinte Basescu (si nu numai), intelepciunea populara este mare si are intotdeuna replici potrivite, precum "Fiecare pasare pe limba ei piere"... Si mie imi plac luptatorii, iar acea interfata de care vorbeati nu m-a convins ca are puterea (si nici dorinta si nici curajul) de a reprezenta cu adevarat interesele cetatenilor... cum nici dl. presedinte Basescu nu m-a convins, insa dintre cele 2 rele (Geoana si Basescu) am preferat sa aleg raul cel mai mic... si da, am votat Basescu DOAR ca sa nu iasa Geoana (si sistemul din spatele sau) presedinte
Nume: Daniel (Jan, Sun 10, 2010 / 14:40)
Domnule Manega
Da, electoratul tanar (si nu numai sub 30 de ani)poate a gandit cinstit si votat sinucigas, a ales raul mai mic intre cele doua, dar totusi inclin sa cred ca nu cred ca va egala "performanta" electoratului matur de a vota pe un comunist ca Iliescu pentru trei mandate.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter