Se încarcă pagina ...

COMUNICAT: Marele Jaf Academic

Data publicarii: 16.04.2010 00:35:00

Campania Edu Cer: Un singur salar’, pentru orice bugetar!

Salariul lunar net al presedintelui Romaniei este de aproximativ 6 400 lei. In documentul de mai jos oferim contribuabilului roman nume de „baieti destepti” din sistemul universitar si academic care primesc de la statul roman, incalcand Codul Muncii, salarii lunare nete de 4-5 ori mai mare decat seful statului (peste 25.000 lei pe luna).
 

Nu există niciun membru al Academiei Franceze sau Engleze, cele mai prestigioase Academii de Ştiinte din lume, care să primească un salariu de la stat mai mare decât salariul preşedintelui Franţei sau al primului ministru britanic. Nu întâmplător, cei peste 70 de rectori din Consiliul Naţional al Rectorilor s-au opus în unanimitate noului proiect al Legii Educaţiei Naţionale, pentru că le afectează singurele interese care contează cu adevărat pentru domniile lor, puterea şi banii. Cei care se opun noului proiect de lege a Educaţiei Naţionale sunt exact profitorii “sistemului” academic actual: unul pur clientelar, măcinat de clanuri, corupţie, impostură şi dorinţă de îmbogăţire a şefilor de gaşcă.
 

Apreciem ca fenomenul de masa al multiplelor cumuluri ilegale de salarii bugetare din mediul universitar si de cercetare face ca anual sute de milioane de euro sa se scurga din bugetul de stat direct in buzunarele clanurilor si gastilor oligarhiei academice post decembriste, in cardasie cu clasa politica. Toate acestea anomalii sunt posibile datorita complicitatii institutiilor statului : Guvernul Roman, Fiscul, Curtea de Conturi si nu in ultimul rand rectorilor universitatilor sau conducerii Academiei Romane care tolereaza si incurajeaza astfel de angajati.


In fapt, multe dintre personajele de mai jos, unii dintre ei impostori in stiinta autentica, primesc de la statul roman salarii lunare mai mari chiar decat laureati ai premiului Nobel! Acest lucru se intampla intr-un moment de mare criza economica pentru tara, cand profesorii din Buzau nu isi primesc salariile de saptamani intregi iar tinerii sunt mentinuti someri si li se refuza intrarea in sistemul academic pe motiv de „blocare a posturilor”.
Grav este faptul ca angajatorii incalca cu buna stiinta prevederi clare ale Codului Muncii, care stipuleaza ca “durata maxima a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana” (art. 111).
 

Legislatia incalcata in mod flagrant:


Codul Muncii, Art. 111. [durata maximă a timpului de muncă]
(1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
(2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 3 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
Explicit: un profesor universitar incadrat cu carte de munca la o universitate are, conform legii, 40 ore saptamanal de lucru incluse in norma de munca la universitatea respectiva, incluzand pe langa norma de predare efectiva si timpul necesar pregatirii cursurilor si seminariilor, pregatirea metodico-stiintifica, consultatii, indrumarea studentilor si tot ce tine de o cariera didactica si de cercetare. Raman doar alte 8 ore suplimentare, in cazul nostru la "plata cu ora", la alte universitati sau institute. Acest lucru este in mod grosolan incalcat, cu acordul angajatorilor datori sa respecte legea, dupa cum se vede in exemplele de mai jos. Mentionam de la bun inceput ca ele nu sunt exemple izolate ci reprezinta un fenomen extins la scara nationala.
Nu suntem pentru o salarizare egalitarista, expresie a unui populism revolut. Se pot castiga salarii oricat de mari in sistemul privat, daca sunt si legal impozitate. In sistemul bugetar insa, sa castigi, ilegal, salarii de 3-4 ori mai mari decat salariul sefului statului, ni se pare in afara oricarei logici si a bunului simt.
 

Cerem Guvernului Romaniei sa verifice legalitatea situatiilor prezentate si sa ia masuri pentru curmarea lor prin adoptarea de urgenta a principiului « Un singur salar’, pentru orice bugetar ». Mai precis, solicitam Guvernului interzicerea explicita a cumulului de venituri salariale (chiar daca se numesc salarii, indemnizatii, indemnizatii de merit etc) de la doua institutii bugetare diferite, pentru una si aceiasi persoana.
 

Cerem Curtii de Conturi sa verifice cum au respectat conducerile insitutiilor publice mentionate mai jos Codul Muncii, care prevede ca o persoana nu poate munci mai mult de 8 ore pe saptamana, la plata cu ora, in afara celor 40 de ore pe care trebuie sa le efectueze la institutia unde are cartea de munca.
 

Cerem Agentiei Nationale de Integritate sa se sesizeze din oficiu pentru nerespectarea legii privind declaratiile de avere si sa verifice legalitatea veniturilor mentionate in continuare.
 

Miliardari: cazuri concrete de salarii ilegale


1) Prof. dr. Catalin Zamfir, profesor, director, cercetator, academician, etc. etc., a incasat in anul 2007 salarii totale de 350 312 Ron: adica un salariu mediu lunar de peste 290 milioane de lei (29 192 Ron/luna mai precis - deci aproximativ 7100 Euro net pe luna). De peste 4 ori mai mult decit salariu presedintelui statului. Nu stim sa existe multi laureati ai premiului Nobel care sa primeasca lunar un salariu net de peste 7000 Euro!
Domnul Catalin Zamfir este simultan profesor la Universitatea din Bucuresti (Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala) si director la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane. Nu intelegem cum un angajat al unei universitati de stat, unde conform legii trebuie sa aiba in norma de munca, (nu cea de predare), 40 de ore saptamanal, poate fi si director la o alta institutie de stat in subordinea Academiei Romane in cele 8 ore pe saptamana ramase disponibile prin Codul Muncii. Sursele din care dr. Zamfir a castigat acest salariu este bugetul de stat prin urmatoarele cumuluri: profesor la Universitatea din Bucuresti, salariu de director la Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii al Academiei Romane, profesor la Universitatatea in Oradea, profesor la Universitatea din Pitesti, profesor la Institutul Adventist, indemnizatia de membru al Academiei Romane. Adica prin cumul a sase salarii bugetare!
2) Prof. Dr. Elena Zamfir (sotia celui de mai sus): a incasat in anul 2007 salarii totale de 314 264 Ron: adica un salariu mediu lunar de peste 260 milioane de lei (26 188 Ron/luna mai precis). Sursa acestui salariu de peste 4 ori mai mare decat al presedintelui statului roman: Universitatea din Bucuresti, Universitatea de Stat din Oradea, Universitatea Emanuel din Oradea, Universitatea din Pitesti, Universitatea din Constanta, Universitatea Petre Andrei din Iasi si Universitatea Adventista din Cernica (!). Doamna Zamfir cumuleaza ilegal salarii de la 4 universitati de stat si 3 univerisati private. Averea familiei de universitari Zamfir mai numara 4 apartamente, doua masini (Volvo si VW) si conturi bancare de sute de mii de euro! Intelegem care este „calitatea vietii” familiei directorului Insitutului pentru Cercetarea Calitatii Vietii al Academiei Romane!
3) Prof. dr. Florian Popa, profesor, rector UMF-Bucuresti, deputat, academician, director, medic, etc.: a incasat in anul 2008 salarii totale de 314 449 lei, adica un salariu mediu lunar de 26 204 lei, de 4 ori mai mare decit salariu sefului statului. Sursa veniturilor: rector, deputat, academician, medic, director. In cele 8 ore saptamanal, la plata cu ora, cand are timp domnul Popa sa faca toate aceste activitati, in afara functiei de rector?
4) Prof. dr. Ecaterina Andronescu, rector, profesor, senator: a incasat de la stat in anul 2008 salarii totale de 183 140 Ron, adica un salariu mediu lunar de la stat de 15 260 Ron, de 2,4 ori mai mare decit salariul sefului statului. Doamna Andronescu a incasat acest salariu prin cumul triplu de functii si salarii: profesor universitar, rector si parlamentar.
5) Prof. dr. Andrei Marga, rectorul UBB-Cluj, un alt mare contestatar a Legii Educatiei Nationale, si-a completat declaratia de avere in anul 2009 folosind o smecherie: isi ascunde veniturile salariale completand in mod ilegal declaratia de avere in dreptul salariului « conform fisei fiscale » ! La fel a procedat si sotia sa, dna Delia Marga : prin urmare nu putem retine decat cele 4 apartamente pe care familia de universitari Marga, ambii cu functii de conducere in aceiasi universitate de stat, le detin.
6) Prof. dr. Nicole Robu, rector la Universitatea Politehnica Timisoara si senator: a incasat de la stat in anul 2007 salarii totale de 191 012 Ron, adica un salariu mediu lunar de la stat de 15 917 Ron, de 2,4 ori mai mare decat salariul sefului statului. Ca si doamna Andronescu dl. Robu a incasat acest salariu prin cumul triplu de functii: profesor universitar, rector si parlamentar.
7) Prof. dr. Dan Balteanu si clanul geografilor multimiliardari: in luna aprilie 2009 toate agentiile de stiri din Romania prezentau o situatie “spectaculoasa”, profesori de la Facultatea de Geografie a Universitatii din Bucuresti primeau salarii lunare catalogate ca „ocazionale” de sute de milioane de lei vechi. Mai precis: prof. dr. Erdeli George 36 842 lei, prof. dr. Ciulache Sterie 33 931 lei, prof. dr. Ielenicz Mihai 28 204 lei, prof. dr. Grecu Floare 27 839 lei, etc., desi Universitatea din Bucuresti se apropia de faliment. Salarii de aproape 6 ori mai mari decat salariul sefului statului. Numele de mai sus fac parte din “echipa” academicianului Dan Balteanu. Desi in calitatea de director al unei institutii publice era obligat sa isi posteze declaratia de avere, acesta nu si-a facut-o publica si din pacate nu putem indica precis salariile pe care le primeste lunar domnul Balteanu. Putem doar intui ca au acelasi ordin de marime cu cele ale colegilor domniei sale. Domnul Balteanu este simultan profesor la Universitatea din Bucuresti, profesor la Universitatea din Craiova (pana in 2005 a fost si profesor la Universitatea din Targoviste, unde isi « renegociaza » intoarcerea din toamna), Universitatea din Galati, director la Institutul Geografic al Academiei Romane, membru in conducerea Institutului Social Roman (Institutul fondat in perioda 2000-2004 de camarila universitara a lui Adrian Nastase si finantat de Ministerul Educatiei), primeste indemnizatie de academician, indemnizatie de merit pe viata, etc. etc. Toate acestea sunt salarii oferite din bugetul de stat.
 

COMITETUL DIRECTOR EDU CER
 

Presedinte, Prof. Stefan VLASTON
 

Tel. 0722.802.165.
 

Afisari: 1486
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter