Se încarcă pagina ...

COMUNICAT. Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR - solidaritate totală si neconditionată cu protestatarii anti-RMGC

Data publicarii: 20.09.2013 23:11:00

 

UNIUNEA SINDICATELOR DIN

SPITALELE CFR

___________________________________________

BucureÈ™ti, B-dul MărăÈ™ti nr. 63, Sector 1, Tel/fax. (021) 316.49.01

 

 

Având în vedere tergiversarea nejustificată a rezolvării unei teme publice de interes naÈ›ional - proiectul RoÈ™ia Montană Gold Corporation - noi, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, ne declarăm solidaritatea totală È™i necondiÈ›ionată cu protestatarii din PiaÈ›a UniversităÈ›ii din BucureÈ™ti È™i din celelalte oraÈ™e din È›ară care se opun acestui proiect. 

 

Principalele motive care ne determină să adoptăm o asemenea poziÈ›ie sunt următoarele:

1.    Rezervele auro-argintifere, precum È™i celelalt metale rare, despre care se vorbeÈ™te mai puÈ›in, ale zonei RoÈ™ia Montană nu aparÈ›in nici localnicilor, nici companiei RMGC, nici guvernului. Ele aparÈ›in statului român. Iar statul român nu înseamnă doar prezentul imediat, ci È™i trecutul È™i viitorul.

2.    Pericolul devastator pentru mediu, pe care îl constituie acest proiect, fapt pus în evidenÈ›ă de studiile făcute de Prof. Dr. P. Fischer si Dr. A. Lengauer, experÈ›i juriÈ™ti ai Institutului de Drept European al UniversităÈ›ii din Viena, încalcă Directiva de Evaluare a Impactului asupra Mediului 85/337/EEC din 27 iunie 1985, Directiva 2001/42/EC a Parlmentului European È™i Directiva 80/68/EEC din 17 decembrie 1979 referitoare la protectia apelor subterane.

3.    Chiar dacă, prin validarea în Parlament a acestui proiect, se vor asigura locuri de muncă pentru 800 sau 2.000 de localnici, exploatarea zăcămintelor nu va îmbunătăÈ›i cu nimic situaÈ›ia economică a României. Dimpotrivă, va crea noi probleme, sociale È™i de mediu care, pentru a fi rezolvate, vor necesita alte fonduri de la buget.

4.    Tăinuirea continuă a detaliilor proiectului, sub pretextul secretizării, denotă dedesubturi suspecte, pe care societatea românească este îndreptăÈ›ită să le cunoască.

5.    Felul în care actuala conducere a È›ării a abordat această problemă (a fost împotriva proiectului în campania electorală, iar acum îl susÈ›ine) anulează total credibilitatea guvernului care, pur È™i simplu, a minÈ›it. De aceea protestatarii È™i, alături de ei, noi, susÈ›inătorii lor, suntem îndreptăÈ›iÈ›i să cerem explicaÈ›ii È™i transparentizarea totală a dosarului, înainte ca acesta să devină operativ.  

6.    Dezinformarea continuă a opiniei publice prin colportarea unor date contradictorii È™i propaganda pentru binefacerile ”multilaterale” ale proiectului ne-a indignat È™i È™i ne-a mobilizat în egală măsură pentru a susÈ›ine anularea lui.  

7.    Chiar dacă, în cazul în care proiectul va fi închis, localnicii nu vor mai beneficia de locurile de muncă promise, zăcămintele pot fi prezervate până la găsirea unei soluÈ›ii alternative, nepoluante. Până atunci, zona RoÈ™ia Montană va rămâne un depozit bancar natural, aparÈ›inând STATULUI ROMÂN, nu unei companii private.

8.    Dreptul acordat de statul român unei companii străine de a face exproprieri, în locul său, denunÈ›ă incapacitatea guvernului de a reprezenta interesele naÈ›ionale.

9.    Identificăm, în felul în care se raportează structurile puterii la proiectul RMGC, aceeaÈ™i atitudine iresponsabilă pe care au manifestat-o în cazul Căilor Ferate Române È™i a reÈ›elei Spitalelor CFR, È™i anume aceea de pădurari care dau foc la pădure, pentru ca apoi să vândă terenul la preÈ› de deÈ™ert. CunoaÈ™tem reÈ›eta, suntem implicaÈ›i într-o luptă asemănătoare de salvare, de aceea ne regăsim în atitudinea matură È™i fermă a protestatarilor anti-RMGC.

10.     Academia Română, care este cel mai înalt for de È™tiinÈ›ă È™i de cultură din România, avertizează la modul cel mai serios asupra pericolelor multiple pe care le constituie proiectul de exploatare minieră RoÈ™ia Montană Gold Corporation, ceea ce ne întăreÈ™te în convingerea că acest proiect este È™i nociv, È™i neprofitabil pentru România, atât din punct de vedere economic, cât È™i din punct de vedere social, istoric, cultural È™i ecologic. Ne însuÈ™im acest punct de vedere, pe care îl considerăm cel mai documentat, mai echilibrat È™i mai responsabil dintre toate atitudinile oficiale È™i instituÈ›ionale, ceea ce validează È™tiinÈ›ific justeÈ›ea atitudinii  protestatarilor din PiaÈ›a UniversităÈ›ii. Pentru noi, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, punctul de vedere al Academiei Române constituie un argument în plus în gestul de solidaritate pe care ni-l asumăm public.

În consecinţă, noi, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, considerându-ne parte organică a societăţii româneşti, susÈ›inem È™i încurajăm protestele anti-RMGC È™i ne declarăm solidari cu manifestanÈ›ii, cărora le adresăm salutul È™i respectul nostru neÈ›ărmurit. Ne exprimăm, în acelaÈ™i timp, speranÈ›a că această atitudine de demnitate publică este începutul unei treziri naÈ›ionale, pentru a salva ce a mai rămas nefurat È™i nevândut în această È›ară.

PREȘEDINTE

Denisa Popovici

 

Afisari: 2089
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter