Se încarcă pagina ...

FATA NEMEDIATIZATĂ A SPITALULUI CF 2. Aparatul de chirurgie fotonică, inventia doctorului Codrut Rădută. S-ar putea economisi anual o cisternă de sânge

Data publicarii: 10.06.2016 09:18:00

 

În ciuda asediului guvernamental, managerial È™i mediatic la care este supus Spitalul Clinic CF 2 din 2010 încoace, doar-doar va ceda, doar-doar va fi prins în ofsaid sau va cădea la pace cu „pofticioÈ™ii” imobiliari (privaÈ›i sau ministeriali), spitalul îÈ™i vede de treaba È™i de sănătatea lui, cu dezinfectanÈ›i de înaltă clasă È™i cu performanÈ›e aÈ™iÈ™derea, nemediatizate de nimeni È™i chiar trecute sub tăcere.

 

Vârful de lance al actualelor performanÈ›e este chiar noul manager al spitalului, Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior, chirurg de talie mondială, aÈ™a cum rezultă din recunoaÈ™terile internaÈ›ionale, inventator prodigios È™i salvator de vocaÈ›ie. Împreună cu profesorul Silviu Constantinoiu de la Spitalul Clinic Sf. Maria din BucureÈ™ti, a reuÈ™it să dea speranÈ›e fără precedent bolnavilor de pancreas. Ceea ce au reuşit ei, pe un eşantion de 104 operaţii de pancreatită acută severă infectată  (din peste 2.000 de internări cu diagnosticul de pancreatită), este mai mult decât spectaculos: reducerea mortalităţii de la 80% la 20%. De aceea, Daniel Cochior încearcă, de ani de zile, să deschidă un centru de chirurgie laparoscopică pancreatică chiar în spitalul CF 2, unde lucrează din 1999.

 

Din echipa de „comando” care-l susÈ›ine în acest demers fac parte Denisa Popovici (profesor de Kinetoterapie, preÈ™edintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR), Bogdan Streza (È™eful secÈ›iei Urologie), Diana Ciuc (È™efa Ambulatoriului de specialitate), Adrian Comănici (È™eful secÈ›iei Endocrinologie), Liliana Dobrescu (È™efa secÈ›iei Interne), Florin Guran (È™eful secÈ›iei Neurologie), Radu Leon (BFTR) etc.

 

Pentru realizarea acestui centru lipseÈ™te însă o semnătură, un acord al Ministerului SănătăÈ›ii. Tergiversarea fără explicaÈ›ii a acestui acord se traduce în perpetuarea la scară naÈ›ională a procentului de mortalitate de 80% la cazurile de pancreatită acută severă ceea ce, pe cale de consecinÈ›ă, înseamnă genocid sau complicitate la genocid din partea Ministerului SănătăÈ›ii.

 

Profesorul Daniel Cochior nu este însă singurul reper de performanÈ›ă al Spitalului CF 2. Foarte puÈ›ină lume È™tie, de pildă, că la Spitalul CF 2 se fac operaÈ›ii fotonice cu un aparat inventat de doctorul CodruÈ› RăduÈ›ă de la secÈ›ia de urologie (condusă de doctorul Bogdan Streza). Aparatul e folosit în principal pentru operaÈ›iile de prostată, dar È™i la operaÈ›iile grele de rinichi, marele avantaj fiind precizia È™i eliminarea pierderii de sânge în timpul intervenÈ›iei. Anul trecut, de pildă, un cunoscut medic de la Spitalul Fundeni È™i-a salvat o jumătate de rinichi operându-se la Spitalul CF 2, ceea ce nu s-ar fi putut realiza la spitalul unde este angajat.

 

Aparatul se numeÈ™te Cvintall TM 120 È™i este un dispozitiv cu laser Thulium care, prin precizia şi prin funcţiile lui, ne-ar ajuta să "economisim", numai în cazul operaţiilor de prostată, o cisternă de sânge în fiecare an. Aparatul reprezintă o premieră mondială în domeniul medicinei.  

 

Cvintall TM 120 poate face incizii de mare precizie şi, în acelaşi timp, poate fragmenta pietrele formate la nivelul rinichilor. Dispozitivul a fost conceput cu precădere pentru afecţiunile urologice, însă se poate folosi în aproape toate ariile medicinei.

 

Invenţia este cu atât mai preţioasă cu cât, în timpul operaţiei pierderile de sânge s-ar reduce considerabil. 

"Am calculat că doar la nivelul României, pacienţii operaţi de prostată pierd într-un an aproximativ o cisternă de sânge. În plus, fiecare astfel de procedură scurtează cu până la trei zile recuperarea postoperatorie în spital a pacientului", a spus medicul urolog Codruţ Răduţă, inventatorul laserului. 

Implementarea dispozitivul în sistemul sanitar românesc ar putea duce la economii serioase. Este vorba de circa 13,5 milioane de lei anual, numai în cazul operaţiilor de prostată.

O sumă deloc de neglijat, care ar putea fi folosită pentru a rezolva alte probleme cu care se confruntă sistemul sanitar, iar inventatorul garantează că în maximum 10 luni investiţia este amortizată. Deocamdată autorităţile române nu par foarte interesate.  

"Organismul de certificare din România ne-a spus că sunt foarte ocupaţi. Probabil in România se produc foarte multe dispozitive medicale şi sunt foarte ocupaţi cu aceste evaluări. Evaluarea unui astfel de produs durează între şase luni şi doi ani. (...) Şi atunci ne-am adresat unor alte organisme din străinătate, unde am găsit mai multă înţelegere şi în 3-4 luni am obÈ›inut certificatul", a completat medicul. 

 

     

Echipa care operează cu Cvintall TM 120: Dr. Bogdan Streza, Dr. CodruÈ› RăduÈ›ă, Dr. Boris Batâr, Dr. Mihai Bucur

 

Dispozitivul, produs în colaborare cu specialişti de la Institutul de Fizică Atomică, dar şi din străinătate, costă aproximativ 60.000 de euro, adică de două ori mai puţin decât preţul altor lasere similare existente pe piaţă la ora actuală. Medicii care operează cu Cvintall TM 120 sunt, în afară de CodruÈ› RăduÈ›ă, doctorul Bogdan Streza (È™eful secÈ›iei Urologie), Boris Batîr È™i Mihai Bucur.

 

 

Bibliografie: Produs în România, Certitudinea.ro, 6tv.ro

Afisari: 9599
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Florea Aurel (Feb, Sun 11, 2018 / 06:27)
Cinste dl doctor Raduta pentru invevtia fucuta stie toata lumea cat ajuta medicina romaneaasca si viata patietilor.Venim la spital cu o alta incredere.MULTUMIM.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter