Se încarcă pagina ...

MARSUL PROFESIONISTILOR DIN SĂNĂTATE, cel mai lung convoi mortuar din 2000 încoace

Data publicarii: 03.11.2013 09:41:00

Un mesaj simbolic: „Opriți dricul! Mortul ăsta n-a dat plicul”

 

Este textul care se putea citi pe pancarta purtată de un protestatar, ieri (sâmbătă, 2 octombrie), la marșul tăcerii organizat de Coaliția Profesioniștilor din Sănătate. Cuvintele îi sunt atribuite, simbolic, ministrului Sănătății, Eugen Nicolaescu (care este reprezentat, pe afiș, îmbrăcat în rasă neagră de călugăr franciscan minorit). Iar dricul se referă la sistemul public de sănătate.

 

Mitingul a fost, în întregul lui, un convoi funebru. Cel mai lung și mai numeros convoi funebru din 2000 încoace. Aici trebuie făcută o precizare: protestatarii n-au fost în număr de 5.000, așa cum au transmis TOATE televiziunile, ci de peste 12.000 (posibil 15.000), deși o parte din autocarele sindicaliștilor s-au „blocat” pe drum, așa cum se întâmplă întotdeauna la mitinguri organizate de sindicaliștii SANITAS (principalii „actori” ai evenimentului, alături de Colegiul Medicilor). E suficient un singur argument: spațiul împrejmuit din fața Guvernului, alocat de primărie pentru manifestație, era corespunzător unei mulțimi de 11.000 de oameni, ceea ce s-a dovedit insuficient și a creat o mare învălmășeală.

 

Revenind la procesiunea funebră, aceasta a „prohodit” nu un mort, ci doi, primul (Guvernul) fiind călăul celui de-al doilea (sistemul de sănătate publică). Așadar, Guvernului, care este încă în viață, i s-a făcut o înmormântare ”în viu”, ca o previziune.

 

Manifestația a fost impresionantă, beneficiind de o regie inteligentă, în care alegoria a jucat un rol important. Astfel, moartea a fost personalizată de o femeie îmbrăcată în negru, având pe piept o pancartă pe care scria GUVERN și în mână o reușită butaforie reprezentând o piatră tombală. Un dric elegant (pe care, de asemenea, scria GUVERN), acoperit de coroane mortuare, ducea un coșciug pe care era lipită fotografia lui Eugen Nicolaescu. Un alt personaj, îmbrăcat în rasă de călugăr capucin din Evul Mediu, a dus pe umăr, tot timpul marșului, o cruce pe care scria SĂNĂTATE.

 

Nu s-au ținut discursuri. A fost, așa cum am spus, un marș al tăcerii. În schimb, difuzoarele stației de amplificare (montate pe o mașină care mergea înaintea dricului) au transmis tot timpul cântece „mobilizatoare”. Cel mai impresionant, în context, a fost corul sclavilor evrei din opera „Nabucco” de Giuseppe Verdi, care a avut un puternic efect emoțional, chiar din momentul în care coloana a intrat pe Calea Victoriei. La biserica Zlătari, de pildă, au ieșit enoriașii afară din lăcaș, în frunte cu preotul, și au aplaudat emoționați convoiul „mortuar”.

 

Un element nou, inaugurat la această manifestare de protest a cadrelor sanitare (medici și asistenți) a fost prezența... bâtelor: 15 mii de bastoane, lungi de aproape doi metri și prevăzute cu niște steaguri simbolice, erau, evident, de natură să-i îngrijoreze pe jandarmi, care au cerut explicații. Bâtele erau, de fapt, elemente de recuzită, cu care manifestanții loveau în asfalt, în momente indicate de organizatori, sau le ridicau deasupra capetelor, ca pe niște sulițe. Atât efectul sonor, cât și cel vizual au fost impresionante. Nu prea au avut însă pe cine să impresioneze, căci era Sâmbăta Morților, iar lumea era fie la biserică, fie în week-end. Ziua manifestației a fost, așadar, prost aleasă iar televiziunile au mai estompat și ele din amploarea marșului, „micșorând” numărul protestatarilor de vreo trei ori.

 

Marșul organizat de Coaliția Profesioniștilor din Sănătate a durat două ore: a pornit de la sediul Guvernului (Piața Victoriei), în jurul orei 12,00, și s-a încheiat la Palatul Parlamentului, în Parcul Izvor, în jurul orei 14,00. Dintre manifestanți n-au lipsit Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS, Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor, Denisa Popovici, liderul Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, cunoscutul psiholog Florin Tudose etc. A fost un avertisment spectaculos și disciplinat, pe care ministrul Sănătății ar face bine să-l ia în considerare. Au mai fost cazuri de „decese” guvernamentale.

 

PREGĂTIRILE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PORNIREA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALEA VICTORIEI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

FINAL DE „PARASTAS”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EPILOG

 

 

 

FOTOGRAFII: Miron Manega

 

Afisari: 3182
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Viorel Husanu (Nov, Sun 03, 2013 / 16:10)
Felicit conducerea publicatiei pt prezentarea reala si corecta a evenimentului!
Nume: denisa (Nov, Mon 04, 2013 / 10:46)
Multi, organizati, uniti, puternici si...foarte frumosi. Asa va vreau LUPTATORI. Aceasta este adevarata FEDERATIE SANITAS
Nume: SANDU ANA (Nov, Mon 04, 2013 / 11:44)
Multumesc acelor oameni pentru curajul, si taria de caracter pe care ne-a dovedito prin organizarea,si participarea alaturi de noi la acest mars al tacerii.speram sa nu fim ignorati de domni guvernanti ,poate reflecta asupra situatiei referitor la cerintele noastre, ca sunt de bun simt .E bine de retinut pentru dumnealor ca avem nevoie de un ministru cu O minte sanatoasa de preferat inlocuirea celui actual deoarece da dovada ca nu mai are capacitatea de a conduce acest minister avem convingerea dragi guvernanti ca veti reflecta asupra situatiei noastre si ne ve-ti da un raspuns pozitiv,sa nu mai fim pusi in situatia de a esii din nou in strada deoarece ,o sa fim mult mai multi dovedindu-va inca odata ca PROFESIONISTII DIN SANATATE au coloana vertebrala si stiu ce vor.Multumesc organizatorilor SANITAS FILANTROPIA din care fac parte;VIOREL HUSANU,ROMEO SANDU ,BOGDANA LATIF,ELLA MIHAELA SANDU si altii,de care ne putem mandri cu ei!
Nume: titi costin (Nov, Mon 04, 2013 / 15:06)
Felicitări organizatorilor, felicitări tuturor participanților. "Cine are urechi sa audă iar cine are ochi să vadă", sper că au auzit și au văzut guvernanții în frunte cu ministrul Mincicolaescu.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter