Se încarcă pagina ...

Miercuri la ora 10,00, scriitoarea Stela Covaci va fi aruncată în stradă

Data publicarii: 06.07.2015 21:10:00

 

Miercuri 8 iulie 2015, ora 10,00, va avea loc executarea silită a scriitoarei Stela Covaci, din locuința de pe Str. Theodor Aman nr. 9A. Pe data de 29 iunie, în fața locuinței, un grup de prieteni și de susținători ai scriitoarei (vreo 16 în total) au făcut un lanț uman în semn de solidaritate cu aceasta, dar și în semn de protest împotriva nedreptății care i se face.

 

Reamintesc că Stela Covaci reprezintă un simbol al rezistenței românești împotriva comunismului stalinist. A făcut parte din „Lotul Labiș” al studenților care pregăteau o revoluție asemănătoare cu cea din 1956  din Ungaria (consemnați în dosarele Securității sub denumirea de „Frăția Paleolitică”), fapt pentru care a fost arestată și condamnată la 4 ani închisoare (din care a executat numai doi), pentru „delict de uneltire contra ordinii sociale”.  Eliberată în 1960, nu a fost reabilitată nici până astăzi, fiind astfel împiedicată să-și termine studiile (ca și soțul ei, marele traducător Aurel Covaci, decedat în 1992). 

 

 

În 1966 a cumpărat o casă pe Str. Grigore Alexandrescu nr.21, care a devenit, în perioada 1966-1987, cel mai select club cultural al Bucureștiului acelor vremuri. În 1987, când a venit ordin de demolare a casei, Stela Covaci a ieșit în stradă, în fața Ateneului, cu o pancartă agățată de piept, pe care scria: „Declar greva foamei. Vreau să mi se facă dreptate”. A fost preluată imediat de organele de securitate, care nu au reușit să o intimideze. În cele din urmă, i s-a repartizat o casă cu chirie pe strada Theodor Aman nr. 9 A, fără să fie însă despăgubită vreodată pentru fosta locuință demolată.  

 

În „compensație” pentru acest șir de nedreptăți, Stela Covaci este azvârlită din nou în stradă, la vârsta de 80 de ani, fapt care se va întâmpla pe data de 8.07 2015, când executorii o vor scoate din casă cu forța, pe motiv de retrocedare.

 

Stela Covaci este membră a Asociației Foștilor  Deținuți Politici (AFPR), de unde primește o indemnzație de 400 de lei lunar, și a Uniunii Scriitorilor, de unde mai primește o pensie de 800 de lei pe lună.   

 

Statul român îi este dator Stelei Covaci. E vorba nu numai de datoria morală pentru onoarea de a o avea cetățean, ci și de o datorie concretă: contravaloarea casei pe care i-a demolat-o în 1988, sau o casă de aceeași valoare și configurație.

 

Invităm jurnaliștii din toată presa, de orice specific sau culoare ar fi, să vină miercuri 8.07.2015 la ora 10,00, pe strada Theodor Aman nr. 9A, pentru a fi martorii unui spectacol deplorabil, pentru care orice țară din lumea a treia s-ar rușina, cu atât mai mult o țară europeană cum pretinde că este România: spectacolul aruncării în stradă a unui simbol al rezistenței românești.

 

Semnează petiția SOLIDARITATE CU SCRIITOAREA STELA COVACI

____________________________________________

 

 

Afisari: 2186
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Emily Watson (Jul, Wed 08, 2015 / 01:12)
Stimata doamna, ce pot sa adaug, in conditiile in care cele ce-au fost spuse sunt mai mult decat evidente; nimeni nu poate castiga/avea dreptate impotriva partidului, caci partidul e-n toate! Stiu ca pare cinic, dar chiar si de veti sta pe drumuri, partidul vegheaza, asta va pot spune din experienta, caci el este peste tot si nicaieri
Nume: abbu (Aug, Thu 20, 2015 / 00:11)
ultima stire in presa este din 9 iulie 2015.
Ce s-a intamplat de atunci si pana astazi ?
Nume: abbu (Aug, Thu 20, 2015 / 00:20)
ceva nu este in ordine aici.

cineva nu spune adevarul pana la capat.

proprietarii demolati au primit apartamente la bloc, proprietate personala, una la mana, apoi iliescu a dat posinbilitatea de a se cumpara casele proprietate de stat extrem de ieftin.

In timp ce oamenii au platit 20-25 de ani la trei camere , cu 3-4 salarii puteai deveni proprietar dupa 89.


Stimata doamna probabil ca s-a cramponat de Thedor Aman, care nu e casa ei si trebuie sa fie retrocedata.

Fiind o luptatoare anticomunista convinsa , desigur ca stie ce valoare are proprietatea personala, si nu cred ca este de acors ca proprietarul sa nu-si primeasca dreptul.

În 1966 a cumpărat o casă pe Str. Grigore Alexandrescu nr.21, care a devenit, în perioada 1966-1987, cel mai select club cultural al Bucureștiului acelor vremuri.

Cam ce inseamna club cultural al Bucurestiului ??
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter