Se încarcă pagina ...

Povestea celor cinci maimuţe

Data publicarii: 14.11.2010 12:39:00

Într-o cuşcă se află 5 maimuţe. În mijlocul cuştii se pune o scară, iar deasupra atârrnă câteva banane. Atunci când o maimuţă încearcă să urce pe scară, pentru a lua banane, celelalte 4 sunt stropite de afară cu un furtun cu apă rece. Pentru fiecare maimuţă se procedează în acelaşi fel. După un timp, câte una dintre maimuţe doreşte să-şi mai încerce o dată norocul, dar este oprită de celelalte.

 

Se scoate afară una dintre maimuţe iar în locul ei se aduce o altă maimuţă. Primul lucru pe care-l face nou-venita este să pună mâna pe banane. Dar celelate maimuţe nu-i dau voie şi o bat.
Este scoasă încă o maimuţă din cuşcă şi înlocuită cu alta nouă. Şi aceasta încearcă să ajungă la banane, dar este agresată de prima maimuţă înlocuită. Încă o maimuţă (a treia) este scoasă afară şi-i ia locul o altă maimuţă, care procedeaza la fel şi are parte de acelaşi tratament.

 

Două din cele 3 maimuţe nou venite nu-şi dau seama de ce a fost bătută ultima sosită.
În final sunt înlocuite şi cele două maimuţe rămase din prima „tranşă”. Chiar dacă deasupra capului lor sunt atârnate banane, niciuna dintre ele nu mai are curajul să urce pe scară pentru a ajunge la banane. De ce? Pentru că asta este regula cuştii şi nimeni nu o poate schimba.

 

Un fel de corolar: moneda celor trei maimuţe - Somalia
 

„Nu văd, nu aud, nu vorbesc!” - acesta este mesajul deja celebru al imaginii celor trei primate care îşi acoperă una - ochii, alta - urechile, cealaltă - gura. Oare ce au vrut să spună sau să sugereze oficialii somalezi prin lansarea acestei monede?
 

Afisari: 5837
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: florian silisteanu (Nov, Sun 14, 2010 / 20:18)
Draga frate! Nu prea umblu pe drum lung mai ales pe acesta al internatului in care locuieste fara chirie internetul.M-am gandit la un moment dat cum in locul maimutelor intra rand pe rand varfurile politicii romanesti din ultimii ani.M/am gandit cum in locul maimutelor intra pe rand poetii , cantaretii, drumetii adica batrane cum intra pe rand in cusca tot ceea ce inseamna actiune.Undeva deasupra acele banane pe rand niste maimutze niste oameni politici niste curiosi obsedati de furia cuminte in care se scalda poporul roman cumva spus aceste maimutze aceste banane aceste videoclipuri in care fiecare dintre noi interpreteaza cu succes rolul pierzaniei.Te salut frate!
Nume: ioana... (Nov, Sun 14, 2010 / 21:39)
hmmm:)...un text care umileste puterea de intelegere a bietului cititor din mine...am nevoie de un mic ajutor, răspuns intrebării: cine e maimuta? (mereu stropită de afară cu un furtun cu apă rece) ...
Nume: Andra Popa (Nov, Sat 20, 2010 / 00:16)
Paralela e simpla, maimuţele astea sunt unii dintre noi care nu au reuşit să depăşescă păguboasa mentalitate,,să moară şi capra vecinului,,,cum e cineva mai bun sau mai deştept, cum se găsesc( h)unii şi alţii să-i dea în cap, în loc să facă şi ei ceva bun să se ridice. Am observat că, de mici, copiii copiază comportamentele părinţilor la modul da de ce Xulescu are nota buna în loc să vadă că xulescu a învăţat şi s-a documentat,sacrificând din timpul liber sau pur şi simplu a fost atent în timpul orei şi a căutat şi si-a imaginat lucrurile explicate de profesor, făcând legătura cu altele deja ştiute?Căutaţi să înţelegeţi sau chiar să copiaţi modelele pozitive şi nu uitaţi că,,orice succes e 99% transpiraţie şi 1%inspiraţie,, Fiecare OM e dator să facă ceva pt.EL şi pentru lume şi să-şi folosească la maxim capacităţiile cu care a fost înzestrat-aceştia sunt talanţii din Biblie.Majoritatea rataţiilor pierd timpul săpându-i pe alţii în lloc să facă ceva pentru ei.Vorba aceea ,,Ce treabă are măgarul de unde beau oile apă?"
Nume: Keke (Nov, Sat 27, 2010 / 19:49)
Io po` sa-tzi povestesc o chestie si mai nashpa. Un experiment cu shoricei. Un shoricel este tinut intr-o cushca si hranit regulat. Dupa o vreme, in timpul mesei i se arata pisica. Adica i se administreaza impulsuri electrice la nivelul labutzelor. Ceea ce este paradoxal, dupa mai multe tentative de a se hrani, desi infometat peste masura, shoricelul renunta sa se mai hraneasca. Se aseaza intr-un coltz al custii si asteapta sa moara ... mpoola mea, m-am saturat de experimentele voastre - pare sa spuna shoricelul! Hahahahaha!!!

Undeva prin Germania exista un monument inchinat animalelor de laborator, in speta cobailor, adica a purcelusilor de Guineea. Imaginea se poate accesa la adresa de mai jos:
http://www.fraumeier.org/memorial.htm

Oamenii au mai multe monumente. Li se zice monumente ale eroilor, eroi care, in esenta, tot victimele unor experimente "stiintifice" sunt. D-aia ma gandesc si io ca poate n-ar fi rau sa le spunem celor care experimenteaza pe pielea noastra: mpoola mea, ne-am saturat!!!!!
Nume: Keke (Dec, Sat 04, 2010 / 21:35)
Iar pentru gubernanţii noştri, cei care experimentează la greu pe pielea noastră, le dedic urmatorul Gingăl Bel:

http://www.youtube.com/watch?v=Vg9eZxpV3VA&playnext=1&list=PL1635350C3339CD46&index=33

Să trăiţi bine măi loaze dobitoace şi să vă stea sarmaua in gât!
Nume: ioana... (Jan, Tue 11, 2011 / 22:10)
multumesc, Andra! probabil ca ai dreptate...chiar incepuse in mine un gand chinuitor..despre un fel de relativ absolut...cu maimute si furtun...
Nume: ioana... (Jan, Tue 11, 2011 / 22:13)
in mine si in "bietele" mele simturi...
Nume: Misha (Sep, Wed 04, 2013 / 16:43)
Se numesc maimute intelepte pentru ca, de fapt, simbolistica se traduce prin "Here no evil, see no evil, speak no evil". Un indemn la pozitivism.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter