Se încarcă pagina ...

România în "Cercul de cretă caucazian"

Data publicarii: 05.02.2017 15:41:00

 

ContramanifestaÈ›ia de astăzi este, din păcate, confirmarea unei previziuni nefaste pe care am făcut-o în noaptea de 29 ianuarie/1 februarie. În acest moment, orice e posibil, orice scenariu e plauzibil. Pe de o parte că Grindeanu ar fi făcut o miÈ™care perversă, anunÈ›ând că va abroga legea dar, de fapt, pregătea contramanifestaÈ›ia PSD-ului. Pe de altă parte, că Iohannis&comp, È™tiind că acest raÈ›ionament simplu este, de fapt, reflexul logic imediat È™i că o dezminÈ›ire din partea PSD-ului nu ar avea nicio credibilitate, chiar el/ei (Iohannis&comp) a/au ar fi incitat la contramanifestaÈ›ie. ForÈ›ele „combatante” sunt grupate, în acest moment, astfel: de o parte Klaus Iohannis, SRI, DNA, PNL,USR È™i protestatarii, iar de cealaltă parte Guvernul, PSD-ul È™i electoratul câÈ™tigător.

 

În acest moment, România este în situaÈ›ia copilului din piesa „Cercul de cretă caucazian” de Bertold Brecht (adaptare după celebra judecată a lui Solomon din Cartea Regilor, a Vechiului Testament). EsenÈ›a subiectului din „Cercul de cretă caucazian” este următorul:

 

Un copil abandonat de mamă este crescut de o tânăra femeie, cu toată dragostea de care această este în stare. Peste câţiva ani apare mama biologică, revendicându-şi drepturile asupra copilului. În piesă, există un mare interes pentru această revendicare, nu „dragostea de mamă” care a lovit subit pe cea care abandonase copilul.

 

Judecătorul comunităţii respective cere celor două mame să aşeze copilul înăuntrul unui cerc trasat cu cretă şi apoi să tragă fiecare de câte o mâna. Cea care reuşeşte să-l tragă mai tare È™i îl scoate din cerc rămâne cu copilul. Mama adoptivă, cea care crescuse copilul, nu se îndură să tragă de mânuţele lui şi să-l supună durerilor şi sfâşierii, aşa  că abandonează, preferând să lase copilul celeilalte. Judecătorul, înţelept, lasă copilul  celei care a arătat adevărata inimă de mamă, cea care renunţase la posesie de dragul copilului…

 

Am redat această pildă, nu pentru forÈ›ele instituÈ›ionale aflate în conflict, căci nu am niciun fel de aÈ™teptări din partea acestora, în speÈ›ă de la principalii actori, Iohannis È™i Dragnea. Amândoi sunt niÈ™te marionete în mâna unor păpuÈ™ar străini, deci responsabilitatea lor morală nu intră în discuÈ›ie. Dar în condiÈ›iile în care OrdonanÈ›a de urgenÈ›ă a fost abrogată iar manifestanÈ›ii nu se retrag, ci plusează cerând demisia guvernului, aceÈ™tia intră în conflict cu electoratul care aÈ™teaptă de la Guvern onorarea programului promis. Ceea ce poate determina o reacÈ›ie violentă din partea contramanifestanÈ›ilor, care consideră că opÈ›iunea lor este călcată în picioare de ceilalÈ›i, care nu lasă Guvernul să-È™i pună în aplicare programul.

 

Și unii, È™i alÈ›ii, au parÈ›ial drerptate, È™i unii, È™i alÈ›ii se consideră legitimi. Iar dacă în interiorul fiecărui grup se află, infiltraÈ›i, agitatori/manipulatori (trimiÈ™i nu È™tiu de cine, dar, pe fond, nu mai are importanÈ›ă) consecinÈ›ele pot fi dezastruoase iar România va fi declarată È›ară neguvernabilă. ToÈ›i cei care protestează, de o parte sau de alta (mă refer strict la cei sinceri, nu la cei interesaÈ›i sau infiltraÈ›i), ar trebui să È›ină cont È™i de această perspectivă sumbră pentru România.

 

P.S. CeauÈ™escu vorbea, la ultimul său comunicat, despre „agenturili străine”. Am râs de el. Dar avea dreptate. 

 

Afisari: 3242
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Ioana Popa (Feb, Sun 05, 2017 / 17:11)
"DemocraÈ›ia romaneasca n-a creat nici macar constiinÈ›a de cetăÈ›ean"(Cioran-Schimbarea la fata a Romaniei)
Rezultatul nu era deloc imprevizibil!Un moment am crezut in verticalitatea tineretului dar am crezut cu teama stiind ca incultura in care s-a "investit "mult in ultimul timp nu poate avea decat efecte" benefice"!!!Mare pacat pentru natia asta care a juns in postura de a-si scoate viitorul la mezat distrugand proprii urmasi.Nu era oare destul pretul sangelui ce-a curs pe caldaramul Bucurestiului,Timisoarei s.a?
Pana cand???Dati-i poporului o scoala care sa zideasca Omul din om nu sa-l transforme in pauperul culturii si-n masa de manevra .Atunci cand omul va fi invatat prin cultura a se ridica "din pulberi" in picioare,cand costiinta nu va mai fi doar ceva conjunctural ,cand el cetateanul va intelege ca verticala locului e singura coordonata a inaltarii de sine,ca onoarea si soarta natiei nu sunt negociabile, atunci natiunea isi va gasi calea .Deocamdata ma intreb retoric ce-i drept :Pana cand?
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter