Se încarcă pagina ...

SCRISOARE DESCHISĂ. Ministerul Culturii este o ruşine pentru cultura românească

Data publicarii: 02.07.2010 21:23:00

Scrisoare deschisă,
către Ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Kelemen Hunor

În urma întâlnirii avute în luna ianuarie 2010 am crezut în bunele dumneavoastră intenţii. Vă scriem acum să ne cerem scuze pentru că am greşit fundamental. Când aţi refuzat punerea în legalitate a Administraţiei Fondului Cultural Naţional prin numirea unui director în baza legii şi a competenţelor profesionale, am crezut ca e o întâmplare. Aţi finanţat Festivalul de Teatru de la Sibiu cu o sumă de bani publici, mai mare decât bugetul Fondului Cultural Naţional şi aţi ţinut un discurs mândru de acest lucru. Apoi, AFCN a alocat bani unor coruri pastorale pe post de artă contemporană. Deja ne-am convins că răspundeţi cererilor de partid fără nici un fel de dorinţă de a lucra pentru cultura contemporană. Pentru toate acestea nu mai sunt scuze şi nici măcar nu le putem privi ca gesturi iresponsabile. Sunt pur şi simplu decizii politice, amputate moral şi demne de dispreţ.

Cultura românească s-a încâlcit în dorinţele şi frustrările unor oameni care nu mai întreţin de multă vreme calitatea de oameni de cultură. Cultura românească este aservită intereselor meschine ale unor politicieni de catifea, iar refuzul susţinerii evenimentelor importante cu rezonanţă internaţională este o dovadă cât se poate de vie a faptului că Ministerul Culturii devine un element iresponsabil în salvarea morală şi culturală a societăţii româneşti. Antrenarea MCPN în diverse acţiuni "culturale" fără nicio valoare, fără vizibilitate şi care aduc deservicii pe plan internaţional ne arată încă o dată că de 20 de ani la conducerea acestui minister s-au perindat politruci şi politicieni cu viziuni meschine, înguste, şubrede moral şi cultural.

A sosit vremea schimbărilor dramatice, domnule ministru, fiind timpul să înţelegeţi că ministerul pe care îl conduceţi nu a facut decât să distrugă orice act cultural de calitate iar proiectele susţinute de instituţia pe care o conduceţi ne fac subiect de glumă pe plan internaţional. Este timpul sa începeţi să înţelegeţi că trebuie să vă concediaţi personalul incompetent şi, dacă nu sunteţi în stare să conduceţi acel minister într-un mod care să facă cinste culturii româneşti, atunci fiţi moral şi daţi-vă demisia sau cereţi Guvernului României desfiinţarea MCPN.

Cu părere de rău vă anunţăm prin prezenta scrisoare deschisă că organizaţia noastră, considerată una dintre cele mai importante din Europa, în zona de artă contemporană, a decis totodată, pe lângă boicotarea oricărei activităţi şi strategii a AFCN - o instituţie laică condusă de un cleric, prins în metehnele politicianiste şi pus în funcţie pe baza criteriilor algoritmilor politici şi nu pe baza competenţelor manageriale, ilegal aflat în funcţie - am decis şi retragerea din orice fel de parteneriat cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional - responsabil direct de distrugerea culturii româneşti, promovarea non-valorilor şi manelizarea tuturor actelor de creaţie responsabile, până când în funcţia de ministru nu va fi numită o persoană competentă, interesată de cultura românească, iar funcţionarii de acolo nu vor fi demişi în masă.

Situaţia de criză prin care trece astăzi România nu este o scuză, ci o acuză. Suntem aici şi acum, în această situaţie, pentru că această ţară a fost prădată timp de 20 de ani de infractori care trag sforile politicii româneşti, iar MCPN nu reprezintă o excepţie. Lipsa fondurilor pe care o invocaţi ori de câte ori vi se cere ajutorul în susţinerea unui eveniment important este o minciună atât timp cât găsiţi bugete uriaşe pentru prietenii politici şi pentru festivaluri de teatru gen Sibiu sau alte manifestări hilare.

Sute de mii de euro sunt cheltuite pe acte aşa-zise culturale, iresponsabile şi de proastă calitate, iar întreţinerea stufosului aparat birocratic din MCPN, a nepotismelor şi a tuturor consilierilor care îşi susţin familiile din bani publici este de neiertat.

Am devenit prizonierii unui sistem putred, inapt şi incapabil, iar singura soluţie pe care o avem la abuzurile dumneavoastră şi ale angajaţilor MCPN, este aceea a nesupunerii şi a blamului complet.

Ministerul Culturii este o ruşine pentru cultura românească.

Speram ca dumneavoastră personal să faceţi diferenţa. Nu aţi făcut asta, ci aţi perpetuat situaţia. Mai mult, aţi păstrat în minister pe cei mai incompetenţi consilieri şi funcţionari.
Vă sfătuim să demisionaţi de urgenţă împreună cu toţi cei care vă înconjoară. E mai cinstit.

Toţi politicienii din ultimii 20 ani din România vor ajunge la coşul de gunoi al istoriei.
Faceţi un efort domnule ministru şi nu vă urmaţi colegii.


Echipa
BUCHAREST BIENNALE - Bienala Internaţională de Artă Contemporană Bucureşti
PAVILION - journal for politics and culture
PAVILION - centrul pentru artă şi cultură contemporană

Eugen Rădescu
Răzvan Ion
Simina Neagu
Andrei Crăciun
Silvia Vasilescu
Ioana Niţu

Afisari: 1025
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter