Se încarcă pagina ...

SOLIDARITATE. SOCIETATEA CIVILĂ RESPINGE EXECUTIA PUBLICĂ A STELEI COVACI

Data publicarii: 01.07.2015 10:58:00

Fundaţia „Ideea Contemporană”, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Asociația „Civic Media”, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, Federația Română de Democrație prin Drept, Mișcarea Patriotică Română, Revista CERTITUDINEA, Alianța Națională Sindicală Feroviară, Asociația Socio-Culturală „Florești”, Asociația Socio-Culturală pentru promovarea valorilor Romanațiului „Iancu Jianu”  Č™i Consiliul Național al Societății Civile în anasamblu își exprimă solidaritatea cu scriitoarea Stela Covaci și dezaprobarea față de măsurile de evacuare a acesteia din locuință.

 

Stela Covaci este un simbol puternic al rezistenței românești încă din adolescență. A făcut parte din „Lotul Labiș” al studenților care pregăteau o revoluție asemănătoare cu cea din Ungaria din 1956 (consemnați în dosarele Securității sub denumirea de „Frăția Paleolitică”), fapt pentru care a fost arestată și condamnată la 4 ani închisoare (din care a executat numai doi), pentru „delict de uneltire contra ordinii sociale”.  Eliberată în 1960, nu a fost reabilitată nici până astăzi, fiind astfel împiedicată să-și termine studiile (ca și soțul ei, marele traducător Aurel Covaci, decedat în 1992).

 

În 1966 a cumpărat o casă pe Str. Grigore Alexandrescu nr.21, care a devenit, în perioada 1966-1987, cel mai select club cultural al Bucureștiului acelor vremuri. În 1987, când a venit ordin de demolare a casei, Stela Covaci a ieșit în stradă, în fața Ateneului, cu o pancartă agățată de piept, pe care scria: „Declar greva foamei. Vreau să mi se facă dreptate”. A fost preluată imediat de organele de securitate, care nu au reușit să o intimideze. În cele din urmă, i s-a repartizat o casă cu chirie pe strada Theodor Aman nr. 9 A, fără să fie însă despăgubită vreodată pentru fosta locuință demolată.

 

În „compensație” pentru acest șir de nedreptăți, Stela Covaci este azvârlită din nou în stradă, la vârsta de 80 de ani, căci zilele trecute a primit ordin de evacuare din partea executorilor judecătorești, pe motiv că imobilul este revendicat.

Stela Covaci este membră a Asociației Foștilor  Deținuți Politici (AFPR), de unde primește o indemnzație de 400 de lei lunar, și a Uniunii Scriitorilor, de unde mai primește o pensie de 800 de lei pe lună.

 

Atragem atenția că se comite o nedreptate strigătoare la cer. La vârsta de 80 de ani, Stela Covaci nu știe, nu poate și nu are nici resurse pentru a se apăra în fața tertipurilor judecătorești. Nu poate decât să se opună până la capăt, așa cum a făcut-o în 1956 și 1987. Nemaiavând ce pierde decât viața, nu va pleca din casă decât cu forța, ceea ce va fi o mare rușine și o mare problemă de imagine pentru România. Somăm Primăria, Guvernul, Parlamentul, Președinția și Justiția să nu încarce conștiința istorică a statului român cu încă o crimă. Indiferent care sunt rațiunile strict judecătorești ale acestei evacuări, statul român îi este dator Stelei Covaci cu o casă de valoarea celei demolate în 1987.

 

De aceea, ne exprimăm încă o dată solidaritatea cu Stela Covaci și dezavuăm public evacuarea silnică a acesteia din casa memorială Aurel Covaci, în care trăiește din 1988.

 

Fundaţia „Ideea Contemporană”

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

Asociația „Civic Media”

Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR

Federația Română de Democrație prin Drept

Mișcarea Patriotică Română

Revista CERTITUDINEA

Alianța Națională Sindicală Feroviară

Asociația Socio-Culturală „Florești”

Asociația Socio-Culturală pentru promovarea valorilor Romanațiului „Iancu Jianu” 

Consiliul Național al Societății Civile

 

Semnează petiția SOLIDARITATE CU SCRIITOAREA STELA COVACI

____________________________________________

 

 

Afisari: 1406
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Bruno Szabo (Jul, Wed 01, 2015 / 13:26)
Va sustin din tot sufletul desi stiu ca in ziua de azi ceea ce are ar trebui intradevar sa aiba pret nu mai nu mai are nici o pretuire...
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter