Se încarcă pagina ...

Vedetele, locomotive de marketing pentru artă

Data publicarii: 30.08.2010 20:06:00

Costin Craioveanu şi Nicu Luţan au ceva în comun: unul este pictorul vedetelor, al doilea este poetul vedetelor. Amândoi au un succes uluitor, primul la vânzare, al doilea la capitalul de imagine. Primul vinde tablouri cu nemiluita, al doilea are pizzeria pe care o conduce plină de clienţi. De aici încolo încep diferenţele. Costin Craioveanu este, cum spuneam, pictor, Nicu Luţan e poet. Primul locuieşte în România, al doilea s-a mutat cu arme şi bagaje în Italia, la Milano. Primul urmăreşte să câştige cât mai mult, al doilea este total dezinteresat de acest aspect.

 

Costin Craioveanu

Indiferent de motivaţia fiecăruia, amândoi dau dovadă de un remarcabil simţ al marketingului. Costin Craioveanu a găsit maniera cea mai directă de a-şi vinde lucrările, fără să se ruşineze câtuşi de puţin că face artă comercială sau, mai exact, că şi-a adaptat temele şi stilul la spiritul pieţei. Nicu Luţan a transformat pizzeria din Milano, la care e manager, într-un spaţiu de manifestare a poeziei. Dar şi a cântecului şi improvizaţiei scenice, căci românul are veleităţi în toate. Spectacolele sunt asezonate cu gastronomie românească, pentru că Nicu Luţan este şi un excelent bucătar.

40 de tablouri vândute la o singură expoziţie

Costin Craioveanu este unul dintre cei mai prolifici pictori din lume, având peste 3.000 de tablouri vândute. Face parte dintr-o mare familie de artişti plastici. Bunicul său, Nicolae Craioveanu, era sculptor, unchii, Vasile şi Emil Craioveanu - ceramişti şi pictori, iar tatăl, Leon Craioveanu, era artist metalist şi bijutier. El a fost, în acelaşi timp, iniţiatorul primei fabrici de icoane pe lemn şi sticlă din România, „Leicon Production”. În 1980, la vârsta de 5 ani, Costin Craioveanu a început să picteze alături de tatăl său.
Prima expoziţie a avut-o în 2000, la Sala Amfiteatru de la TNB: nuduri de mari dimensiuni. În anul următor a avut a doua expoziţie („Ceasuri”), tot la TNB, când a vândut toate cele 40 de lucrări expuse. Prin 2002 vânduse peste 1.000 de ta-blouri. Cu banii încasaţi a intrat în afaceri imobiliare, construind un bloc cu patru etaje în Piaţa Rosetti din Bucureşti, pe care l-a închiriat.

 

 

 

 

Targetul lui Costin Craioveanu: patroni, directori, turişti

Costin Craioveanu a învăţat de la tatăl său, Leon Craioveanu, nu doar arta de a picta, ci şi arta de a vinde ceea ce pictează. Nu se ruşinează s-o recunoască, ba chiar se laudă cu asta. Recunoaşte deschis caracterul mercantil al tablourilor sale, care mai mult decorează decât exprimă. Preţul lucrărilor baleiază între 500 şi 2.000 de euro. Targetul lui sunt patronii, directorii de companii, ambasadorii, turiştii străini care stau în hotelurile bune şi aşa-numitul public de Dorobanţi sau publicul de fiţe. De altfel, majoritatea lucrărilor sale reprezintă portrete de staruri internaţionale, preferata sa (mai bine zis obsesia sa) fiind Angelina Jolie, pe care o reia în zeci de variante. Craioveanu a consacrat la noi pictura glamour, cu multe sclipiciuri mai mult sau mai puţin metalice.
Costin Craioveanu se promovează doar pe Facebook (nu la televiziuni) şi nu mai face vernisaje de zece ani. A constatat că sunt îngrozitor de scumpe, că participă la ele 200 de persoane, din care peste 90% sunt „pişcotari”, iar la sfârşit vinde maximum două tablouri. Preferă să vândă direct de acasă, în expoziţii organizate de alţii în hoteluri sau, mai nou, prin impresarul său. Acesta se numeşte Begg Andrew, este consulul Australiei în România şi directorul tehnic al echipei de cricket a României. Comisionul acestuia este de 25%.

 

Nicu Luţan

Recital de poezie în balconul Julietei

Anul trecut, la Festivalul de la San Remo, unul dintre premiile speciale acordate a fost oferit unui român. Numele lui este Nicu Luţan, managerul unei pizzerii cu numele „Dal Baffo” (La Mustaţă) din Milano. Distincţia pe care şi-a adjudecat-o era un premiu editorial, căci Festivalul de la San Remo are - lucru mai puţin cunoscut - şi secţiune de poezie (San Remo Arte). „Grazia per il Cuore” s-a numit acel premiu special şi i-a fost dăruit pentru o poezie dedicată donatorilor de inimi. Nu este singura sa evidenţiere publică. Anul acesta, în februarie, de Sfântul Valentin, primăriţa oraşului Milano, Laetizia Moratti, i-a pus la dispoziţie o sală, timp de şase ore, în care Nicu Luţan a putut să ofere poezie tuturor îndrăgostiţilor, în cadrul evenimentului „La Festa d’innamoratti”. Printre isprăvile memorabile ale lui Nicu Luţan se mai numără apariţia sa într-un show improvizat, la RAI 2, anul trecut, la emisiunea X Factor, care l-a transformat brusc în vedetă. În 2005, la Verona, a recitat poezii de dragoste din balconul Julietei, în faţa unui public numeros adunat în piaţă. Evenimentul a fost o premieră în Italia. În Milano, Nicu Luţan este cunoscut şi iubit de toată lumea. Un alt restaurant decât cel pe care-l conduce, „Nuova Convento”, mult mai mare, proprietatea unui sicilian, îi stă la dispoziţie o zi pe an, în care el poate să invite pe cine vrea, să comande ce şi cât vrea şi să se manifeste artistic cum doreşte.

 

Cinci saci de caiete cu laude

Toate acestea nu sunt simple accidente fericite. Nicu Luţan este realmente o vedetă. Popularitatea s-a născut dintr-o ciudată combinaţie între două hobby-uri: poezia şi dorinţa de a cunoaşte staruri. Iar poezia a devenit calea prin care s-a apropiat de vedete. Acestea, la rândul lor, au devenit factori de propagare a poeziei lui Nicu Luţan. Şi nu e vorba numai de vedete de cinema sau cântăreţi, ci de personalităţi din orice domeniu. „Eu am publicat zece cărţi şi nu mă cunoaşte nimeni, iar tu ai scris zece poezii şi te ştie toată lumea” - îi spunea lui Nicu Luţan, în urmă cu un an, Anna Maria Mancini, una dintre cele mai cunoscute poetese din Italia. Într-adevăr, Nicu Luţan a scris o singură carte de poezii, „Parole d’amore”, care e cunoscută în toată lumea. Cei care au promovat-o sunt cei care au primit-o cu dedicaţie, în pizzeria „Dal Baffo”. Printre vedetele care i-au trecut pragul se numără Claudia Cardinale, Rita Pavone, Iva Zanicchi, Gianni Morandi, Al Bano, Anna Maria Cini, Vanda Fisher, Ursula Andress, Valery Campbell, Anna Falchi, Cristiano Malgioglio, Stefania Sandrelli, Milva, Paola Barale, fotbalistul Kaka, membrii formaţiei Gipsy Kings etc. Toţi, absolut toţi, au primit câte un exemplar din „Parole d’amore” şi toţi, absolut toţi, au scris cuvinte de reverenţă adresate lui Nicu Luţan, într-o carte de onoare personală a poetului-manager. Nicu Luţan a adunat, până acum, cinci saci de asemenea caiete completate cu laude.
El e supranumit, în revista mondenă „Stop” din Milano, „poetul VIP-urilor”. Partea cea mai bizară e că Nicu Luţan nu doreşte să-şi finalizeze succesul printr-o carieră în televiziune sau prin editarea altor cărţi. „Eu mă simt bine aşa - spune el. Nu vreau să renunţ la stilul de viaţă, la prietenii mei, la clienţii mei celebri, de dragul unei alte profesii care nu se ştie unde va duce. Nu dau starea mea de acum pentru stresul pe care îl presupune cariera unei vedete”.

 

Nicu Luţan şi Claudia Cardinale

De la circ la RAI 1

Nicu Luţan a venit în Italia cu o trupă de circ acrobatic („Florica şi Mihai Oancea”), în 1990. Aici a cunoscut-o pe Moira Orfei, „regina circului” din Italia, la care s-a angajat ca bucătar. Prin intermediul lui Nando, fiul artistei, l-a cunoscut pe Federico Fellini, marele regizor italian, prieten al familiei Orfei, care i-a înlesnit contactele cu multe personalităţi din lumea filmului şi a televiziunii. În scurt timp, ziarele şi revistele din Italia au început să scrie despre el, iar posturile de radio şi de televiziune, între care prestigiosul RAI 1, l-au invitat la emisiunile lor. În paralel, a reuşit să-şi tipărească volumul de versuri „Parole d’amore“ (care conţine poezii în română, italiană, engleză şi... maghiară), volum premiat la concursul internaţional „Orso di Biella 1998” - Italia.

Sursa: SAPTAMANA FINANCIARA
 

Afisari: 3090
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter