Se încarcă pagina ...

Ziua Armatei 2010: Băsescu şi Oprea, "arşi" şi aruncaţi la gunoi

Data publicarii: 26.10.2010 02:17:00

Poate niciodată în istorie sărbătorirea Zilei Armatei României nu a fost marcată de atâtea contraste. Pe de o parte, reprezentanţi ai statului depunând coroane la monumentele închinate eroilor neamului, pe de cealaltă parte, reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere, foşti militari, activi, manifestând împotriva actualei puteri. La mijloc Armata. Mândră, frumoasă în straie de sărbătoare, dar şi îngândurată la zilele ce o aşteaptă. Şi pentru prima oară pericolul nu vine dinafară…

 

Preşedintele Traian Băsescu şi Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, au participat, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, la ceremonia militară şi religioasă de la Monumentul închinat Eroilor militari români căzuţi la datorie, monument ridicat din contribuţia personală a ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, şi a primarului Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone.

 


“Să se ducă unde vor, Băsescu, Oprea şi cu gaşca lor!”

În cadrul manifestării s-a prezentat Ordinul ministrului Apărării Naţionale emis cu prilejul Zilei Armatei României şi s-a dat citire decretelor de înaintare în grad a cinci ofiţeri din Ministerul Apărării. Astfel, coloneii Ciucă Nicolae-Ionel, Grecu Dan-Florin şi Foca Petrică-Lucian au fost înaintaţi la gradul de general de brigadă cu o stea, în timp ce comandorul Anastasof Laurian a fost înaintat la gradul de general de flotilă aeriană, iar comandorul Mîrşu Alexandru a primit gradul de contraamiral de flotilă.
La ceremonia de la Monumentul închinat Eroilor Militari au mai participat, alături de şefi de arme din MApN, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, ataşaţi militari, rude ale militarilor căzuţi la datorie, primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone şi Primarul sectorului 2, Neculai Onţanu (în uniformă de general maior ocupând loc înaintea şefilor de stat major ale categoriilor de forţe al Armatei).
În altă parte a Bucureştiului, peste o mie de reprezentanţi ai Sindicatului Cadrelor Militare disponibilizate în rezervă şi în retragere au protestat, în apropierea Palatului Cotroceni, ei scandând “Jos Băsescu!”, “Hoţii!”, “Nesimţiţii!”, “Să se ducă unde vor, Băsescu, Oprea şi cu gaşca lor!”.
La protest au participat reprezentanţi ai filialelor Sindicatului Cadrelor Militare din Olt, Botoşani, Buzău, Sibiu, Argeş, Prahova, Vâlcea, Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, Dolj.
Participanţii la miting au arborat numeroase pancarte cu mesaje la adresa şefului statului, a ministrului Apărării, precum şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
“Pensionarii militari nu sunt carne de tun”, “Nu distrugeţi armata română”, “Dormi în continuare! Totul este sub control! Ţi-am îndatorat şi stră-strănepoţii”, sunt mesajele scrise pe pancarte, unele dintre acesta fiind cu fotografia preşedintelui Traian Băsescu.
De asemenea, protestatarii au scandat “Jos Băsescu!”, “Hoţii!”, “Nesimţiţii!”, “Să se ducă unde vor, Băsescu, Oprea şi cu gaşca lor”, “Anastase judecată!”, “Armata e cu noi”, “Moarte trădărilor”, “Trăiască armata României”.

 


“Arde şobolanul!”

Militari în rezervă şi în retragere au ars, luni, pancartele arborate la miting cu portretele lui Traian Băsescu şi Gabriel Oprea, dar şi un chipiu de marinar şi un ceas oferit de preşedintele Traian Băsescu în Afganistan în 2006.
Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă au scandat “Ieşi afară, javră ordinară!”. Ei au depus lângă o groapă situată pe terenul viran unde au primit autorizaţie de protest o coroană mortuară dedicată actualului regim.
Protestatarii au aruncat în groapă o parte dintre pancartele pe care le-au avut la miting, dându-le foc. În aceeaşi groapă a fost aruncat un ceas pe care era inscripţionat “Oferit de preşedintele Traian Băsescu – Afganistan, 2006″. Protestatarii au explicat că este primit de la un militar care s-a aflat la acel moment în teatrul de operaţiuni din Afganistan. De asemena, ei au ars un chipiu de marinar.
În acest timp, protestatarii au strigat lozinci precum “Arde şobolanul!”, “Miroase a păr de javră!” şi “Miroase a şorici!”. La final, toţi protestatarii au scandat de mai multe ori “Ieşi afară, javră ordinară!”.


La Cluj-Napoca: coroană mortuară înmânată prefectului

O sută de cadre militare în rezervă au protestat în faţa Prefecturii din Cluj Napoca, purtând banderole de doliu şi având o coroană mortuară pe care au înmânat-o prefectului Florin Stamatian. Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 11.00, în faţa Prefecturii Cluj, ei având un banner cu denumirea sindicatului şi au aprins lumânări, susţinând că ţin doliu pentru pierderea unor drepturi ale foştilor militari. Protestatarii strigă “Vae Victis (Vai de cei învinşi)” şi “Onoare şi Patrie”. Preşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi în Rezervă şi în Retragere (SCMDRR), Gelu Miron, a declarat că protestatarii sunt nemulţumiţi de modul de recalcularea a pensiilor militare şi de faptul că pensionarii militari nu pot cumula pensia cu salariul.
 

Proteste ale SCMD şi în Alba

Peste 50 de cadre militare în rezervă din structurile Ministerului Apărării, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au protestat în faţa Prefecturii Alba, nemulţumite de recalcularea pensiilor militarilor. Cei aproximativ 50 de protestatari s-au adunat, în jurul orei 11.00, în Parcul din centrul municipiului Alba Iulia, de unde au pornit pe jos până la Prefectura Alba, unde au început o acţiune de protest. Potrivit reprezentanţilor protestatarilor, nemulţumirile cadrelor militare în rezervă sunt legate de recalcularea pensiilor militare şi de faptul că li se interzice cumulul salariului cu pensia.
 

Prefectura Timiş pichetată de SCMD

Aproximativ o sută de persoane, membre ale Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă şi în Retragere Timişoara, pichetează sediul Prefecturii Timiş, suflând în vuvuzele şi având pancarte pe care scrie “Boc şi Oprea, jos labele de pe pensiile noastre”. Protestatarii s-au adunat, în jurul orei 12.00, în faţa Prefecturii Timiş, ei având pancarte pe care scrie “Un premier ce nu gândeşte pensiile ni le ciunteşte”, Boc şi Oprea, jos labele de pe pensiile noastre”, “Vot de blam pentru Guvernul Boc”.
 

Sursa: InfoMondo Militar

Afisari: 2162
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Keke (Nov, Thu 04, 2010 / 22:53)
Apropo de nebunia care cuprinse Romania, imi aduc aminte de o replica plina de cinism a colegului Algiu Mircea care spunea, pe vremea cand eram colegi, ca in timp ce nedreptatile ii repugna, dezordinea si bulibaseala il ingretoseaza.
Pe vremuri, ametit de invatatura marxist-leninista am considerat ca o astfel de judecata este eminamente mic-burgheza si denota o anumita doza de comoditate.
Azi am ajuns sa judec in aceeasi termeni. Sunt constient ca Bashinescu face militarilor o uriasa nedreptate dar in acelasi timp ma ingrozesc la gandul ca acest guvern va fi inlocuit cu unul de tip Caligula, care sa puna in functiune tiparnita de bani si sa deschida larg magaziile de alimente. Mi-e groaza si in acelasi timp scarba. Iar asta v-o spune unul care nu l-a votat pe Bashinescu, ba chiar a luat bocanci in gura cand a spus pe sleau ca Bashinescu este un penal ordinar. E prea tarziu pentru schimbari. As merge pana acolo incat v-as spune ca il prefer pe dobitocul de Boc inaintea vreunui tehnocrat scos din palaria Cotrocenilor. Vorba cuiva, o fi Boc tampit, da` ne-am obisnuit cu el. Adica e prost, da` intre timp a devenit prostu` nostru. :)
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter