Se încarcă pagina ...

AVAAZ - dusmanul declarat al nationalismului etnic, pe care-l consideră instigator la ură universală

Data publicarii: 29.01.2017 20:11:00

Sunt abonat la comunicatele È™i buletinele informative ale organizaÈ›iei AVAAZ, pe care-o urmăresc cu atenÈ›ie, È™i chiar o apreciez pentru campaniile  referitoare la schimbările climatice, drepturile omului, drepturile animalelor, corupÈ›ie, sărăcie, împotriva companiei Mosanto etc.  

 

Lansată în ianuarie 2007, organizaÈ›ia Avaaz are scopul declarat de „a transforma lumea în care trăim în lumea pe care ne-o dorim”. OrganizaÈ›ia operează în 15 limbi È™i are, conform propriior statistici, peste 30 de milioane de membri în 194 de È›ări. PublicaÈ›ia The Guardian observa, în 2012, că „în doar 5 ani de activitate, Avaaz a crescut exploziv până la a deveni cea mai mare È™i mai puternică reÈ›ea de activism online”. 

 

Am urmărit însă cu destulă rezervă acÈ›iunile Avaaz, căci making-of-ul organizaÈ›iei trimite spre altă cheie de înÈ›elegere a acestor acÈ›iuni. Astfel, deÈ™i membrii Avaaz se declară „independenÈ›i È™i responsabili”, totuÈ™i - scrie Canada Free Press - Avaaz  s-a  format prin fuziunea mai multor asociaÈ›ii , inclusiv MoveOn.org - un grup care a primit de la George Soros, pe parcursul anului 2004, suma de 1.460.000 $”, precum È™i think-thank-ul „independent” Res Publica, care „a primit granturi în valoare totală de 250.000 $ de la grupul Open Society a miliardarului liberal”. Nu lipsit de semnificaÈ›ie este È™i faptul că unul dintre fondatorii Avaaz, Ricken Patel, „a lucrat, fie direct, fie pe post de consultant, la numeroase fundaÈ›ii globaliste È™i corporaÈ›ii, cum ar fi FundaÈ›ia Rockefeller È™i FundaÈ›ia Gates”.

 

Implicarea Avaaz în alegerilor electorale este deja de notorietate internaÈ›ională. Este cunoscută campania dusă în 2008, la alegerile federale din Canada, când Avaaz a cheltuit zeci de mii de dolari pentru eliminarea din competiÈ›ie a trei candidaÈ›i conservatori în trei districte (conform National Post din 20 septembrie 2010 ).

 

La alegerile prezidenÈ›iale de anul trecut din SUA, Avaaz a scos la bătaie toată artileria grea a forÈ›elor sale financiare È™i umane, fapt reflectat în presa internaÈ›ională. Astfel, „deÈ™i e ilegal ca organizaÈ›iile de caritate, înregistrate în SUA, să lucreze cu sau pentru candidaÈ›ii la preÈ™edinÈ›ie, o purtătoare de cuvânt a Avaaz a negat orice legătură cu campania Hillary atunci când a fost întrebată. Există însă înregistrări cu militanÈ›ii Avaaz care scandau, în timpul manifestaÈ›iilor electorale "VotaÈ›i cu Hillary!" (Canada Free Press).

 

Mă abÈ›in la a trage concluzii, dar nu pot să nu reacÈ›ionez la un newsletter (de fapt, un manifest) primit recent de la Avaaz, prin care mi se cere „ridicarea la luptă” împotriva naÈ›ionalismului, pe care-l consideră instigare la ură universală. Iar reprezentantul acestei uri este, conform manifestului, Donald Trump.

 

Acest manifest a fost trimis, probabil, la toÈ›i cei 30 de milioane de membri din 194 de È›ări. Răspunsurile, mai ales cele din Anglia, au fost mai mult decât de dure. Eu mă limitez la a publica textul manifestului, care mă jigneÈ™te direct È™i nemijlocit, căci sunt naÈ›ionalist, deci ataÈ™at de valorile identitare ale poporului meu. AÈ™adar, mesajul este È™i împotriva mea. Și, cu toate că naÈ›ionalismul este considerat aici o formă de manifestare a urii, textul manifestului ESTE, DE FAPT, O INSTIGARE LA URĂ. La ură împotriva a tot ceea ce este naÈ›ionalist...

Rămâne ca analiza textului s-o faceÈ›i dumneavoastră.

 

 

 

Dragi prieteni și prietene,

 

Ura a avut la dispoziÈ›ie 48 de ore întregi ca să se dezlănÈ›uie.

După învestirea lui Trump, liderii partidelor de extremă dreapta din toată Europa s-au reunit într-un orăÈ™el german izolat ca să discute despre modurile în care politicile urii, de tipul celei practicate de Trump, ar putea acapara continentul.

Astfel, ura începe să îÈ™i construiască o miÈ™care.

AceÈ™ti oameni sunt puternici È™i îÈ™i iau avânt. Începând de astăzi, trebuie să ne construim È™i noi propria miÈ™care pentru a le È›ine piept – înainte să fie prea târziu.Viitorul nostru, viitorul copiilor noÈ™tri, viitorul planetei noastre sunt în joc.

Nu crezi că se poate întâmpla în È›ara în care trăieÈ™ti? Toată lumea spunea despre Trump că e ridicol. Acum el a devenit încarnarea unui coÈ™mar, cu acces la codurile nucleare.

Avaaz reprezintă opusul doctrinelor de tipul naÈ›ionalismului etnic È™i este prezentă peste tot pe unde acestea se manifestă. În timpul alegerilor din SUA, am contactat peste două milioane de votanÈ›i din statele indecise, dar nu a fost de ajuns. Pentru a câÈ™tiga următoarele bătălii din acest război, trebuie să creÈ™tem mai mult È™i să fim È™i mai puternici.

 

Candidata rasistă la alegerile prezidenÈ›iale din FranÈ›a, Marine Le Pen, apropiată a lui Putin, a încercat de curând să obÈ›ină o întrevedere secretă cu Trump. Apoi a participat la summitul urii, unde a vorbit despre lansarea unei miÈ™cări europene a dreptei extreme unite, vizând câÈ™tigarea alegerilor din FranÈ›a, Italia, Germania, Olanda È™i din alte È›ări.

 

Va fi nevoie de niÈ™te acÈ›iuni de proporÈ›ii uriaÈ™e pentru a-i opri. Avaaz este cea mai mare miÈ™care globală online din istorie – dacă noi nu reuÈ™im să facem acest lucru, nimeni nu va reuÈ™i.
 

Împreună am făcut deja atât de multe lucruri bune! Am modificat termenii jocului în chestiunea schimbărilor climatice, am salvat accesul liber la Internet din faÈ›a unor ameninÈ›ări multiple, am învins corporaÈ›ii-gigant precum Monsanto È™i am contribuit la punerea sub protecÈ›ie a unor zone vaste de ocean È™i de pădure. Dar acum ne confruntăm cu ceva care stă împotriva oamenilor de multă vreme, probabil că din cele mai vechi timpuri. Pentru a o învinge, sau mai bine spus, pentru a o transforma, trebuie fim È™i mai mulÈ›i.  


Istoria e scrisă de alegerile pe care le fac oamenii obiÈ™nuiÈ›i. ÎnaintaÈ™ii noÈ™tri au rezistat, uniÈ›i, în faÈ›a celor cu care ne confruntăm din nou astăzi. Hai să înfruntăm È™i noi, împreună, provocările vremurilor noastre.

Cu speranÈ›ă È™i hotărâre,

Danny, Ricken, Emma, Alice, Camille, Diego È™i întreaga echipă Avaaz

 

P.S. O mică reflecÈ›ie, totuÈ™i: nu cred că manifestaÈ›iile recente din România sunt străine de acÈ›iunile AVAAZ...

 

Afisari: 978
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: ioana... (Jan, Mon 30, 2017 / 19:54)
despre AVAAZ si... nationalismului etnic:)... va marturisesc doar atat...nu stiu mai nimic nici despre una...nici despre... alta...

eu nu stiu, nu stiu, nu stiu de-astea...

stiu si simt acut doar atat...ca Iubirea, tocmai pentru ca nu va fi niciodata o biata ura ce joaca un biet teatru ...in ochii mei, destul de penibil!...nu va avea nicicand, niciunde vreo legatura insidioasa cu nicio organizatie/cu nicio forma "echivalenta" de definire a ei...
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter