Se încarcă pagina ...

SERBIA: "Unio Duo Nationum" împotriva românilor. Regizor si scenarist: Vladimir Putin

Data publicarii: 24.06.2020 10:23:00

  Duminică 21 iunie au avut loc, în Serbia, alegeri parlamentare È™i locale. Partidul lui Aleksandar Vucic a câştigat cu un scor impresionant, obţinând peste două treimi din voturi, deşi partidele din opoziţie, care au boicotat scrutinul electoral, au anunţat că peste jumătate din electorat nu a venit la urne.

 

Interesant e că Budapesta a reuÈ™it să bage 10 deputaÈ›i maghiari din Voivodina în parlamentul de la Belgrad È™i 12 la nivel provincial. BucureÈ™tiul nici măcar un telefon nu a dat partidului românesc care a candidat în Timoc. Iar în media românească  aproape nimeni nu a catadicsit să menÈ›ioneze sau să analizeze evenimentul, care nu s-a ridicat la „standardele” impuse de cazul Gheorghe Dincă sau de legea privind fumatul, prioritară în dezbaterile parlamentare.

 

Printre puÈ›inele canale de È™tiri care au acordat alegerilor din Serbia (È™i situaÈ›iei comunităÈ›ii româneÈ™ti din această È›ară, în contextul acestor alegeri) se numără Romanian Global News, portal dedicat românilor din afara graniÈ›elor. ObservaÈ›iile corespondentului RGB din Serbia de Est merită, la rândul lor, o scurtă analiză.


AÈ™adar, duminică, în Serbia, s-au desfăÈ™urat alegerile parlamentare È™i locale. La aceste alegeri 6,5 de milioane de cetaÈ›eni sârbi cu dreptul la vot au fost convocaÈ›i la urne pentru a-È™i alege noul parlament.
Alegerile au fost câÈ™tigate de Partidul Progresist al preÈ™edintelui Aleksander Vucici, cu 61,59%, care va avea 191 de deputaÈ›i din cei 250, urmat de Partidul Socialist cu 10,32%, respectiv 32 de mandate, È™i AlianÈ›a Patriotică Sârbă, 3,68% - 11 mandate.

 La aceste alegeri, românii / vlahii din Serbia au avut un singur partid care a candidat la alegerile parlamentare È™i locale: Partidul Neamului Românesc (PNR) – preÈ™edinte dr. Predrag BalaÈ™evici, care a făcut parte din CoaliÈ›ia pentru Pace, alături de Partidul Liberal Democrat, Partidul Muntenegrenilor È™i Partidul Bosniac Civic.

CoaliÈ›ia pentru Pace nu a trecut pragul electoral de 3%, iar rezultatul alegerilor i-a dezamăgit pe românii din Timoc. Nu  numai rezultatul, ci È™i desfăÈ™urarea propriu-zisă. Iată câteva aspecte.

Partidul Neamului Românesc nu a fost invitat la nicio dezbatere, la niciun post de radio sau televiziune din estul Serbiei. Cât priveÈ™te publicitatea la posturile locale, PNR nu a avut resurse financiare să o onoreze.

PNR a fost discriminat inclusiv în ziua alegerilor. Un post tv local din oraÈ™ul Bor i-a filmat È™i fotografiat pe toÈ›i candidaÈ›ii la parlament de pe mai multe liste electorale, cu excepÈ›ia preÈ™edintelui PNR, dr. Predrag BalaÈ™evici (aflat pe locul doi la nivel naÈ›ional pe lista CoaliÈ›iei pentru pace), care a fost refuzat. La insistenÈ›a ziaristului de a-l filma, preÈ™edintele secÈ›iei nr. 22 de la È™coala Bora Stankovic, l-a dat afară din secÈ›ia de votare È™i nu i-a dat voie să mai filmeze nici măcar în incinta È™colii unde se afla secÈ›ia de votare.

ReprezentanÈ›ii PNR reclamă faptul că la secÈ›iile de votare au fost aduÈ™i turiÈ™ti electorali cu microbuzele, cetăÈ›eni de etnie rromă din sudul Serbiei, care au votat în oraÈ™ul Bor È™i în câteva sate româneÈ™ti. Românii din aceste sate, precum MetovniÈ›a, au fost uimiÈ›i când i-au văzut în secÈ›ia de votare, aceia nefiind din localitate.

Liderii Partidului Neamului Românesc reclamă È™i faptul că directorii instituÈ›iilor È™i ai serviciilor publice locale au făcut presiuni, cu ameniÈ›area pierderii locului de muncă, pentru cei care nu votau Partidul Progresist al preÈ™edintelui Vucici. La Bor, s-au făcut presiuni pe muncitorii care lucrează la mina È™i topitoria Combinatului de cupru Zi Gin, deÈ›inut în prezent de o firmă din China.

Dar cel mai condamnabil aspect este totala lipsă de susÈ›inere È™i interes din partea BucureÈ™tiului pentru drepturile politice ale celor aproximativ 350.000 de români din Serbia (300.000 în Valea Timocului È™i 50.000 în Voivodina). În perioada campaniei electorale È™i a alegerilor, scrie
Romanian Global News, nici Ambasadorul României la Belgrad, nici Consulul general al României la Zaicear È™i niciun alt reprezentant oficial nu s-a interesat de problemele reprezentanÈ›ilor minorităÈ›ii istorice româneÈ™ti, apreciind ca totală lipsa de interes a clasei politice, mass-media È™i instituÈ›ilor Statului român faÈ›ă de românii din Serbia.

În schimb, comunitatea maghiară, care numără 250.000 de etnici, s-a bucurat de o susÈ›inere oficială È™i concretă din partea Ungariei pentru Uniunea Maghiarilor din Voivodina (UDMR-ul din Serbia!), iar acest partid etnic a obÈ›inut nu mai puÈ›in de 10 mandate de parlamentar la Belgrad, plus alte 12 la nivelul provinciei Voivodina.

„Uniunea Maghiară din Voivodina (VMSZ) a obţinut un succes istoric la alegerile organizate în acest sfârşit de săptămână în Serbia - a titrat, luni, ziarul Hirado.hu, citându-l pe Árpád János Potápi, secretarul de stat responsabil pentru politici naţionale al Cancelariei Prim-ministrului Ungariei, care a evaluat la Budapesta rezultatul scrutinului […]. Uniunea Maghiară din Voivodina (VMSZ) a obţinut aproximativ 70.000 de voturi şi se aşteaptă ca în Parlamentul de la Belgrad formaţiunea să aibă nouă deputaţi faţă de patru mandate câte au avut până în prezent. Potrivit datelor recensământului din 2011, aproximativ 250.000 de maghiari trăiesc în Voivodina. Secretarul de stat a felicitat Uniunea Maghiară din Voivodina pentru rezultatul obţinut, în cadrul consfătuirii Institutului de Cercetare pentru Politici Naţionale. Este un succes istoric, partidul din Voivodina nu a obţinut niciodată un rezultat atât de bun, a afirmat Árpád János Potápi. El a subliniat că anul acesta este un an electoral în Bazinul Carpatic […]. Zoltán Kántor, directorul Institutului de Cercetare pentru Politici Naţionale, a declarat că fiecare scrutin este şi un sondaj despre starea şi situaţia unei comunităţi. Acesta stabileşte şi ce colaborări ulterioare pot fi stabilite la nivel regional, local şi naţional. Directorul a numit modelul din Serbia ca fiind de succes, a evidenţiat, de asemenea, activitatea VMSZ, activitatea Consiliului Naţional Maghiar şi sprijinul politicilor naţionale”.

Din partea autorităÈ›ilor române, doar tăcere. „Noi, românii din Timoc, putem doar visa la aceste rezultate, fără un sprijin identic cu cel pe care îl au maghiarii din Voivodina din partea Budapestei. Ori poate BucureÈ™tiul vrea de fapt să nu mai existăm”, a declarat cu amărăciune preÈ™edintele PNR, dr. Predrag BalaÈ™evic.

 

Romanian Global News precizează că Ungaria a investit masiv în comunitatea maghiară de circa 250.000 de persoane din Voievodina de-a lungul vremii. A costruit È™coli, a dotat comunitatea cu radiouri È™i Televiziuni în limba maghiară, a cumpărat clădiri pe care le-a oferit comunităÈ›ii, a dotat partidele maghiare din Voievodina cu tote mijloacele logistice necesare pentru a putea face campanie, a dat granturi de sute de milioane de euro întreprinzătorilor maghiari din Voievodina etc. AÈ™adar rezultatele în alegeri au fost pregătite de-a lungul vremii întărind conÈ™tiinÈ›a È™i identitatea maghiară prin ajutoare masive. România, pentru cei circa 300.000 de români/vlahi din Timoc nu a făcut aproape nimic!

 

Mai există un aspect care merită atenÈ›ie: după câÈ™tigarea la scor a alegerilor de către partidul său, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că va respinge integrarea ţării sale în UE dacă Belgradul nu va avea parte de unele privilegii în schimbul recunoaşterii Republicii Kosovo şi renunţării la încercările de a sta în calea integrării acesteia în ONU. După o întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, Vucic a anunţat că niciun acord privind viitoarea relaţie a Serbiei cu fosta sa provincie nu va fi posibil fără aprobarea Moscovei.

 Avem aÈ™adar explicaÈ›ia geopolitică a tot ce se întâmplă acum în Serbia. România, ca stat, este înconjurat de lanÈ›ul panslavismului, pe care Vladimir Putin l-a închis folosindu-se de Ungaria. Or, o voce legitimă în Serbia, care să denunÈ›e această „închisoare” a poporului român (care, în această situaÈ›ie, este chiar statul roman) n-ar fi fost deloc de dorit. AÈ™a că, pentru orice eventualitate, gura românilor din Serbia a fost închisă definitiv prin jocul electoral È™i coaliÈ›ia la nivel de partide între sârbi È™i unguri, coaliÈ›ie care s-ar putea numi „UNIO DUO NATIONUM”.

 

Sintetizând, constatăm următoarele:

 

1.      Tăcerea absolută din partea statului roman faÈ›ă de românii din Serbia, în special faÈ›ă de cei din Valea Timocului. De fapt, faÈ›ă de toÈ›i românii de pretutindeni, puÈ›inele implicări fiind pur formale sau cu caracter politic.

 

2.      CoaliÈ›ia Partidul Progresist al lui Vucic cu Uniunea Maghiarilor din Voivodina împotriva celei mai mari „minorităÈ›i” din Serbia: românii/vlahii, care sunt aici de când e istoria. CoaliÈ›ie la care statul român este cel puÈ›in un simplu spectator pasiv, ca să nu spunem complice. Termenul exact este însă NESIMÈšIRE, indiferent de cauzele sau motivele din spatele ei. Am numit déjà această coaliÈ›ie: UNIO DUO NATIONUM.

 

3.      Jocul politic diabolic al lui Vladimir Putin: È™i-l apropie pe Viktor Orban pe care îl finanÈ›ează copios, dar îl îndeamnă să se alieze cu Vucic, realizând astfel joncÈ›iunea cu lumea slavă din sudul Dunării.

 

4.      România este astfel complet izolată, devenind monedă de schimb pentru alte jocuri politice, eventual între SUA, Uniunea Europeană È™i Rusia.

 

5.      Prin protectoratul Moscovei, Serbia se simte „îndreptăÈ›ită” să pună condiÈ›ii Uniunii Europene, anume că va respinge integrarea ţării sale în UE dacă Belgradul nu va beneficia de unele privilegii în schimbul recunoaşterii Republicii Kosovo.

 

Cât priveÈ™te situaÈ›ia comunităÈ›ii istorice româneÈ™ti din estul Serbiei, remarcă Romanian Global News, unde nu există È™coli cu predare în limba română, nu există mass-media în limba română, slujba bisericească în limba română este doar în câteva biserici, conduse de inimosul preot patriot Boian Aleksandrovici, dar È™i acelea fără resurse materiale È™i hărÈ›uite permanent, presiunile continue din partea autorităÈ›ilor sârbe la care sunt supuÈ™i etnicii români din Serbia, nu trebuie să ne mire rezultatul obÈ›inut.

Istoria va judeca dacă este vorba de ticăloÈ™ie È™i dezinteres sau de trădare a intereselor naÈ›ionale româneÈ™ti.

 

Surse: rgnpress.ro, zf.ro, romania.europalibera.org, rtv.rs, rfi.ro

 

Afisari: 675
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, FiriÈ›ă Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter