Se încarcă pagina ...

Credinta

MEDITATIILE UNUI SECUI. Mesajul secuilor către români: "Ne putem permite orice, căci noi suntem acasă!"
13.03.2017 10:31, Nagy Attila
Dan Tănasă reprezintă un scandal permanent în ochii secuilor, prin sesizările lui împotriva inscripţiilor exclusiv maghiare, sau care nu respectă reglementările legii, maghiara fiind pe primul loc. Mi se pare că, în cazul lui Dan Tănasă, consecinţă este considerată cauza! Eu cred că din aroganţă secuilor, care se manifestă în privinţa exclusivităţii limbii maghiare pe inscripţiile oficiale, rezultă sesizările lui! Unii secui şi maghiari declară, atunci când e vorba de sesizările lui Dan Tănasă, că problema inscripţiilor nu este atât de importantă, pe cât este umflată artificial! Aici se folosesc de trucuri stereotipe, de genul ''sunt probleme mai importante de rezolvat''
citeste tot >>
JURNALUL FERICIRII (XXI). Hristos, gentlemanul perfect
04.03.2017 12:32, NICOLAE STEINHARDT
O fi hulă curată, dar am o teorie a mea, după care Hristos nu ne apare din Evanghelii numai ca blând, bun, drept, fără de păcat, îndurător, puternic ş.a.m.d. Din relatările Evangheliilor - fără excepţie - ne apare şi înzestrat cu toate însuşirile minunate ale unui gentleman şi cavaler. Mai întâi că stă la uşă şi bate; e discret. Apoi că are încredere în oameni, nu-i bănuitor. Şi încrederea e prima calitate a boierului şi cavalerului, bănuiala fiind, dimpotrivă, trăsătura fundamentală a şmecherului. Gentlemanul e cel care - până la dirimanta probă contrară - are încredere în oricine şi nici nu se grăbeşte, avid, să dea crezare defăimărilor strecurate pe seama unui prieten al său. La şmecheri şi la jigodii reacţia numărul unu e întotdeauna bănuiala, iar neasemuita satisfacţie - putinţa de a şti că semenul lor e tot atât de întinat ca şi ei.
citeste tot >>
Sindicatul preotilor: o necesitate internă, sau o influentă externă, anti-ortodoxă?
26.01.2017 19:49, ALEXANDRU MIHAI CERNAT - teolog, psiho-sociolog
Ideea unui sindicat preoţesc poate să sune deplasat, însă în încărcătura de semnificaţii a acestei sintagme oricine poate intui dezastrul moral instituit de-o vreme încoace în B.O.R., astfel încât, mult contestata iniţiativă a preoţilor olteni vine acum ca un necesar şi mult aşteptat spirit de normalitate, nicidecum ca o năstruşnică incompatibilitate cu sutana preoţească. Într-un timp năuc în care, în Biserica noastră, asistăm consternaţi la un fel de competiţie medievală pe tema: ''care are şi care strânge mai mult?'' (avere lumească bineînţeles), compeţiţie angajată însă de către mai marii turmei cuvântătoare cu toate mijloacele oferite de tehnica modernă (limuzine de lux, vile, hoteluri, domenii în ţară şi în străinătate, conturi pe aici şi pe aiurea, posturi de radio şi televiziune, etc.), pe cine mai poate să mire că nişte oameni, reuniţi de aceleaşi păsuri, îşi permit să facă uz de lege şi de prevederile constituţionale pentru a-şi apăra drepturile?
citeste tot >>
O cercetare cu miză SF: INDICELE DE TRANSCENDENTĂ
17.01.2017 22:58, Dr. Ing. Fiz. Dumitru Grigore - Preot psiholog
Nu trecuse multă vreme de când primisem hirotonirea și fusesem instalat ca preot paroh în mica mea localitate natală. Cei opt ani în care profesasem ingineria de sistem pe o platformă petrochimică, mă urmăreau însă, într-un mod straniu, pentru că, în orice abordare, în orice situație, chiar și în aspectele ce presupuneau exercitarea activității de cult, manifestam o irezistibilă dorință de a cuantifica aspecte din comportamentele umane, de a da măsură sub o formă sau alta, atitudinilor, efectelor acestora, de a identifica intenții, decizii, mentalități. Cu toate acestea, lumea măsurărilor pe care mi le doaream nu cunoștea încă unitățile de măsură.
citeste tot >>
CRESTINII - cel mai persecutat grup religios din lume
17.01.2017 11:08
Anul 2016 a fost al treilea an consecutiv în care masacrele şi persecuţiile de tot felul împotriva creştinilor s-au înmulţit dramatic. În anul trecut au fost asasinaţi în întreaga lume peste 90.000 de creştini, cu 10.000 mai mulţi decât în 2015. Creştinii au ajuns cel mai persecutat grup religios din lume. Majoritatea a acestora au fost ucişi de musulmanii extremişti pentru credinţa lor. Alte cca. 500 de milioane de creştini din întreaga lume sunt împiedicaţi să-şi practice liber religia, informează Centrul pentru Studiul Creştinismului Global, citat de Patriarhia Română. Afganistanul, Coreea de Nord, Somalia,Eritreea, Nigeria, Pakistanul, Sudanul, Egiptul, Irakul, Siria, Yemenul, Egiptul, Libia şi Iranul, sunt ţările în care persecuţiile sunt cele mai intense. În toate acestea, cu excepţia Coreei de nord comuniste, islamismul radical este în creştere exponenţială. Din 20 de ţări în care a fost încălcată libertatea religioasă, 14 sunt musulmane, iar în celelalte sunt dictaturi militare
citeste tot >>
JURNALUL FERICIRII (XX). Conştiinţa spurcă, dar nu iremediabil
08.01.2017 14:08, NICOLAE STEINHARDT
Existenţialiştii au aici dreptate: de vreme ce avem conştiinţa binelui pe care-l facem, conştiinţa îl compromite iremediabil. Conştiinţa e nimicitoare, exclude candoarea, săvârşirea senină şi nevinovată a binelui. Ea spurcă orice acţiune elegantă. Au şi totuşi n-au dreptate existenţialiştii. Merg cam repede, prestidigitatori ce sunt. Conştiinţa spurcă, dar nu iremediabil. Nu suntem copii curaţi, nu suntem sfinţi. Dar nici nu suntem
citeste tot >>
CUGETĂRI ÎN DUNGA CLOPOTULUI (I). Despre rugăciune
05.01.2017 19:28, Alexandru Mihail Cernat - teolog, psiho-sociolog
Rugăciunea nu se cumpără ca la piață! O asemenea plată anulează ontologic însuși sensul rugăciunii! Să nu-mi veniți cu argumentul ''danie''! Cunosc o sumedenie de ticăloși care dau bani pe la biserici sperând cu sinceritate că pot ticăloși mai departe... * În legătură cu ocolitul bisericii în genunchi, să ne înțelegem: ne rugăm cu mintea, cu inima sau cu sistemul locomotor? Cred că Dumnezeu nu așteaptă de la noi performanțe decatlonice! * În rugăciune ar trebui sa-I cerem lui Dumnezeu, în limite rezonabile, numai cele ce depășesc posibilitatea noastră de decizie și de acțiune. De exemplu: discenământul limpede, inspirația, intuiția pură etc. Celelalte care țin de sănătate pot veni prin viața ordonată, cumpătare și echilibru. Orice altceva, am cere în zadar și Dumnezeu nu ni le va da oricum, niciodată, dacă nu suntem pregătiți, sau chiar refuzăm, să le primim.
citeste tot >>
FLORIN ZAMFIRESCU: Scrisoare imaginară a României către poporul său
04.01.2017 15:37, Florin Zamfirescu
''Dragul meu POPOR român! / N-am crezut că voi scrie vreodată aceste rânduri... De mii de ani suntem împreună, am trecut prin vremuri teribile și totuși am rămas alături de tine, intr-o căsătorie divină... POPOR de luptători, totuși cuminte, fără agresiuni și veșnic dornic de a-ți apăra valorile, îți voi aminti acum dovezile comuniunii noastre de peste trei milenii. Te-am sprijinit permanent, cu munții și văile mele, împotriva celor care au vrut să ne despartă! Ai fost trântit la pământ, odată cu moartea lui Decebalus. Ai zăcut o mie de ani, timp în care au trecut peste tine barbari care ți-au infestat gena ta sănătoasă cu tot felul de spurcăciuni. Nu credeam că-ți mai revii, dar te-ai ridicat și, prin Mircea, prin Vlad, Ștefan sau Mihai, mi-ai arătat că n-ai pierit, că nu te-ai alterat. Te-am iubit și te-am sprijinit în continuare.
citeste tot >>
Cu molitfe sau fără molitfe de Sfântul Vasile, părinte Vasile Gavrilă?
21.12.2016 23:40, Alexandru Mihail Cernat - teolog, psiho-sociolog
Iată întrebarea! Și răspunsul B.O.R. nu va întârzia să apară ferm: de data asta, fără! O emisiune difuzată de tv. Trinitas, avându-l invitat pe Pr. Lect. Dr. Vasile Gavrilă, punea în scenă exact această dilemă, iscată în rândul creștinilor ortodocși români după ce, prin Hotărârea Sfântului Sinod numărul 630/2011, s-a stabilit că, la sfârşitul Sfintei Liturghii din ziua de 1 ianuarie, se va oficia slujba Tedeumului, fără a se citi moliftele Sf. Vasile cel Mare.
citeste tot >>
Gravitatia cunoasterii si lacrima care se întoarce în cer
20.12.2016 23:08, Dr. Ing. Preot Dumitru GRIGORE
Niciodată nu e prea târziu să înveți! Mi se părea acum vreo treizecișicinci de ani, pe când studiam fizica la Măgurele, că aflasem tot, că știu ce sunt câmpurile hadronice, quarcii și gluonii, că îmi sunt clare: teoria stringurilor, structurile fine ale liniilor spectrale, relativitatea restrânsă și generalizată sau curburile spațio-temporale. Nimic mai amăgitor! Apoi a urmat teologia care mi-a adăugat, în alt plan, ce-i drept, alte convingeri, alte argumente, unele profund transfiguratoare, altele la care încă mai reflectez.
citeste tot >>
 
Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter