Se încarcă pagina ...

Credinta

JURNALUL FERICIRII (XXV). "...nu cuvinte, ci vorbe, nu vorbe, ci palavre, nu palavre, ci lozinci"
10.08.2017 21:23, NICOLAE STEINHARDT
Numai comunist nu sunt, dar când citesc că unul din miniştrii Comunei de la Paris, Delescluze, văzând că situaţia e pierdută - l9 mai 1871 - îşi ia jobenul şi puşca şi se urcă pe baricadă unde e ucis, nu pot să nu încerc un fior şi să nu iau - măcar mintal! - poziţia de ''onor la erou'' ca şi în faţa Sfântului Ioan Nepomuk care, decât să divulge regelui Boemiei taina spovedaniei reginei, mai bine primeşte a fi azvârlit în apele Vltavei; ori în faţa monseniorului Affre, arhiepiscopul Parisului, căzut şi el, în timpul sângeroaselor ciocniri din iunie 1848, tot pe o baricadă.
citeste tot >>
Despre dumnezeul unui preot-ateu
27.07.2017 23:50, Ioan Teodor Basarab - teolog
Un portal de știri deja remarcat ca fiind echilibrat, prin acordarea dreptului la replică, ne aduce în prim planul dezastrului generalizat care s-a așternut peste biata noastră țară mioritică, întâmplarea tristă, cum că un preot, Ilie T., doctor în teologie, cadru didactic universitar, a abjurat, demisionând din preoție și declarându-se ateu! Am citit ceea ce s-a scris, am urmărit mărturisirea lui filmată și m-am crucit! Nu avusesem încă dimensiunea clară a neștiinței de carte în cazul unui teolog, cadru didactic universitar și doctor pe deasupra
citeste tot >>
JURNALUL FERICIRII (XXIV). Dumnezeu poate fi dincolo de bine si rău, noi nu!
25.07.2017 22:31, NICOLAE STEINHARDT
Deviza revoluţiei franceze (rămasă şi a republicii), aşa cum o cunoaşte astăzi lumea (libertate, egalitate, fraternitate) este falsă şi trunchiată. Deviza integrală a revoluţiei era alta - şi deosebirea este ca de la cer la pământ: libertate, egalitate, fraternitate sau moarte. Cele două cuvinte escamotate reprezintă deplorabila mutaţie intervenită de la curaj şi un sentiment tragic şi eroic al existenţei la birocratica formulare a unui vag principiu de dragul căruia nimeni nu-i gata să-şi pună pielea la saramură. Drumul, zice Peguy, e mereu de la mistică la politică.
citeste tot >>
MEDITATIILE UNUI SECUI. "Eternelle et fascinante Roumanie" între ura identitară a ungurilor si ura individuală a lui Cristian Tudor Popescu
12.07.2017 14:44, Nagy Attila
Cred că titlul cărţii ''Eterna şi Fascinanta Românie'' conţine cele mai importante două cuvinte care ar trebui asociate cu existenţa unui neam autentic, a neamului românesc. Nu exişti autentic, dacă nu eşti fascinat de propria existenţă, dacă nu eşti fascinat că exişti! Fascinaţia de a fi este posibilă pe fondul eternităţii. Suntem fascinaţi de propria existenţa, prin imaginarul eternităţii fiinţei. Care are dimensiunea potrivită și specifică fiecărui neam fascinat de propria existenţa. Există o dimensiune românească a fiinţei, a fascinaţiei de a există. Care devine ulterior trăire religioasă, căci numai sacrul, trăirea sacrului te fascinează.
citeste tot >>
MEDITATIILE UNUI SECUI. Acuzatiile lui Kelemen Hunor si fariseismul maghiar
06.07.2017 22:02, Nagy Attila
Nu demult, Kelemen Hunor, președintele UDMR, într-un interviu dat ziarului maghiar Krónika, a făcut niște afirmații jignitoare la adresa românilor! Despre rectorul universității UBB Cluj, dr. Ioan-Aurel Pop, a afirmat că e ''fascist''. Despre societatea românească spunea în interviu că ''se găsește rar în Europa o astfel de societate fariseică, precum cea românească''. Să vedem, așadar, cine este fascist!? Rectorul UBB are o singură vină: nu împărtășește părerea istoricilor maghiari sau a lui Boia, istoricul român dedicat maghiarilor. Așadar, rectorul este imediat etichetat drept fascist!
citeste tot >>
TIPOLOGII BISERICESTI. Termosensibilul purist, smereniacul remaniat si altii
01.07.2017 18:29, Ioan Teodor Basarab - teolog
Are obsesia curentului. La două vorbe spune: ''m-a tras curentul!'' Închide dvera totdeauna altcândva, mai devreme, justificând: ''E nenorocire! Nu se mai poate cu tirajul ăsta!''. Existența lui e o chinuitoare distorsiune termo-sensibilă. Ba îi e frig, ba îi e cald, ba e soare, ba plouă, ba îl dor oasele, ba se sufocă. Slujba lui ține între două văicăreli imposibile. Poartă neapărat pe piele două maieuri și unul în geantă. Zice că unul deja e transpirat, cel de-al doilea îi protejează cămașa de transpirație, iar fără cel din geantă se sufocă de grijă - deși nu apucă să-l pună niciodată
citeste tot >>
CUGETĂRI ÎN DUNGA CLOPOTULUI (VI).Conotatii disjunctive
29.06.2017 20:40, Alexandru Mihail Cernat - teolog, psiho-sociolog
Cînd adresele oficiale te firitisesc: ''cu frățească dragoste...'' să fii sigur că, ori ai călcat cu ceva pe alături, ori mai ai de plătit o seamă de dări pe sus!... * Pot să înțeleg că este omenește să vrei să te îmbogățești, nu înțeleg însă, de ce trebuie să-L vâri pe Hristos în toată treaba asta? Nu discerni blasfemia?! * Luați-le creștinilor posibilitatea de a-și îngropa morții în cimitir cu toate obiceiurile și superstițiile lor și aceia n-or să mai aibă nimic de-a face cu Biserica! Este un alt fel de a spune că, în afară de cazurile izolate, rarisime, apartenența la Biserica patriei ține de cu totul alte criterii decât cele oficiale!
citeste tot >>
Reactia Academiei Române după negocierea PSD - UDMR privind declararea zilei de 15 martie zi de sărbătoare natională
29.06.2017 10:26
Există momente când un popor nu poate să tacă. Există momente în Istorie când conştiinţa naţională a celor care conduc vremelnic destinele unei naţiuni scade sub cota de alarmă. Sunt acele momente în care totul pare de vânzare, totul se negociează, totul se relativizează, tot ce e sfânt şi intangibil devine simplă marfă pe taraba politică. În aceste momente, este datoria tuturor celor care trebuie să vorbească să iasă în faţă şi să spună lucrurilor pe nume. Conştiinţa naţională a unui popor are nevoie să se exprime prin instituţiile sale. Apelul nostru către clasa politică din România este să nu uite de menirea ei. Să nu insulte sufletele a zeci de milioane de români, trăitori în România şi în afara hotarelor ei, să nu batjocorească anul în care pregătim sărbătorirea a 100 de ani de Românie modernă, independentă şi mare.
citeste tot >>
BISERICA DE LA IPOTESTI. România în doliu. Sfintii în doliu. Universul în doliu
15.06.2017 11:02, Miron Manega
La Ipotești, satul copilăriei lui Eminescu, există o biserică unicat în lume. Și nu numai în lumea ortodoxă, ci în toată lumea creștină. Sfinții și îngerii zugrăviți pe pereții acestui lăcaș au, toți, aureole negre. Faptul în sine este tulburător, iar la o primă reflecție pare chiar o sfidare, aproape eretică, a simbolisticii bisericești. Căci, se știe, din punct de vedere canonic, aceste aureole au semnificația harului divin, al emanației de lumină și slavă dumnezeiască, de care numai sfinții și îngerii sunt în stare, prin mandat divin. La biserica din Ipotești, numită de localnici ''biserica Eminescu'', aureolele luminoase au fost înlocuite cu nimburi negre, apocaliptice.
citeste tot >>
TIPOLOGII BISERICESTI. Usierul tămâielnic
03.06.2017 10:54, Ioan Teodor Basarab - teolog
E tipul de catâr căruia îi face o deosebită plăcere să stea pe la uși. Are o răbdare de moluscă. E perspicace! Nu încurcă niciodată ușile, rolurile, titlurile preopinenților, ierarhia intereselor proprii. Îi place să aștepte, uneori poate prea mult, poate fără rost, așa, doar ca să se afle în treabă. Se mângâie cu gândul că niciodată, când ești în fața unei uși nu e lucru în zadar. Mai trece unul, mai vine altul, iar el rămâne aceeași persoană vizibilă despre care vreunul dintre oficiali, vreodată, ar avea să-l întrebe pe altul: ''Îl cunoști pe băiatul acela?! Îl văd destul de des pe-aici!''.
citeste tot >>
 
Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter