Se încarcă pagina ...

De la lume adunate

ROCCO LEONARD MARTINO, inventatorul smartphone-ului: "Îmi cer scuze pentru răul pe care curiozitatea mea l-a provocat umanitătii"
02.02.2018 09:17
''Curiozitatea mea a creat din toți copiii dumneavoastră dependenți de utilizarea telefoanelor inteligente. Nu pot trăi fără telefoanele lor smartphone. Nu pot să mănânce fără telefonul smartphone lângă ei. Mulțumim lui Dumnezeu că profesorii lor sunt suficient de inteligenți pentru a interzice accesul cu smartphone-uri în sala de clasă - poate așa ar trebui să facă și clericii noștri la biserică. Personal, aș vrea să le văd interzise la cină. Dar, din păcate, și eu îmi țin propriul smartphone lângă farfuria mea, la fel cum faci și tu, și amândoi suntem adesea întrerupți de mesaje și e-mailuri urgente pe care trebuie să le citim și să le răspundem. Deci, probabil că trebuie să fim foarte atenți, dacă interzicem copiilor noștri să-și aducă telefoanele inteligente la masă, ca nu cumva să ne dăm seama că avem nevoie de aceeași disciplină noi înșine.
citeste tot >>
Istoricul Ioan-Aurel Pop, despre analfabetismul funcţional generat de scoală şi eliminarea culturii istorice din manuale
18.01.2018 23:42
Istoricul Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii ''Babeş-Bolyai'' din Cluj-Napoca, a vorbit la sesiunea organizată de Academia Română cu ocazia Zilei Culturii Naţionale despre sistemul de educaţie din România zilelor noastre, care produce mii de analfabeţi funcţional, despre rolul culturii în cotidian şi în era Facebook, despre coerenţa şi eliminarea dimensiunii istorice din studiul cultural.
citeste tot >>
S.F. SAU TEORIA CONSPIRATIEI? ISIS si Apocalipsa
08.01.2018 22:53
Numele lui Stewart Swerdlow este mai putin cunoscut in România, insa in SUA, Marea Britanie si Rusia e considerat unul dintre cei mai importanti teoreticieni ai conspiratiei, alturi de David Ike, sau Johnathan Cann, ultimul fiind autorul celebrei lucrari legata de Shemitah, care a fost popularizata si la noi in tara. Swerdlow, dupa numele americanizat, sau Sverdlov, dupa cel rusesc, este nepotul lui Iacov Mihailovici Sverdlov, primul presedinte al Rusiei comuniste (in fapt secretar general al Partidului Comunist din Rusia), in perioada 1917-1919, cu un rol important in planificarea Revolutiei din Octombrie, dar cu un rol si mai important in asasinarea familiei Romanov.
citeste tot >>
Ceva nu e bine, fetelor...
29.11.2017 21:12, Alina A. Rotaru
Observ că în ultima vreme, o majoritate covârșitoare a segmentului feminin duce o politică de denigrare a bărbaților: nu sunt suficient de buni, de înfipți, nu știu ce vor, fără inițiativă, incapabili, fără stea în frunte și mai știu eu ce. Fără a aduce în discuție excepțiile, pentru că orice pădure are uscăciunile aferente, dă-mi voie, Miss Perfect, să-ți amintesc că un om se va purta în cele mai multe cazuri așa cum îl etichetezi. Ca un mecanism de apărare va spune: ''Zici ca sunt prost, așa-i? Hai să-ți demonstrez că eu chiar sunt''. Cu tine. Cunosc bărbați care mult timp nu au mai auzit un cuvânt de apreciere din partea partenerelor lor. În schimb pretenții, reproșuri, așteptări nerealiste, ifose cu iz de regină și critici, cu nemiluita. Dimineața, la amiază și seara. Multe din noi suntem absolvente magna cum laude a cursului intensiv de găsire a nodului în papură.
citeste tot >>
Vina de a-ti iubi tara
22.10.2017 20:25, ALEX ȘTEFĂNESCU
Cineva mi-a spus, malițios: - Alex, tu ai o costiță de naționalist. - O costiță?! am replicat eu. Nu o costiță, coșul pieptului cu totul. Dacă un român declară că iubeşte Cehia, că îi admiră pe cehi, că se simte emoţionat ori de câte ori aude vorbindu-se limba cehă, nimeni nu se miră şi nu îl dezaprobă. Dar dacă un român declară că iubeşte România, că îi admiră pe români, că se simte emoţionat ori de câte ori aude vorbindu-se limba română, este aproape sigur că va fi acuzat de naţionalism şi blamat.
citeste tot >>
Sala Dalles, 25 octombrie: Conferinta "EMINESCU - AGENT SECRET, TRAFICANT DE CĂRTI INTERZISE"
22.10.2017 19:15, Daniel Roxin
Invitație la o conferință de excepție în care vor fi prezentate publicului larg o serie importantă de informații inedite despre viața marelui poet: EMINESCU - AGENT SECRET, TRAFICANT DE CĂRȚI INTERZISE. Cu această ocazie, jurnalistul, scriitorul și realizatorul tv Miron Manega vă va conduce într-o lume pitorească și neobișnuită în care el, marele Eminescu, va apărea în ipostaze nebănuite de cei mai mulți. Toate aceste aspecte neobișnuite din viața lui, pe care le veți afla pe 25 octombrie, sunt susținute de documente și mărturii din secolul al XIX.
citeste tot >>
ORIGINILE SIMBOLULUI "@"
23.09.2017 11:32
Simbolul @ (a-rond, ,,coadă de maimuţă'', ,,at sign'' - în engleză), universal şi omniprezent în lumea Internetului de astăzi, are origini interesante şi nebănuite. Nu există un nume singular al acestui simbol, dar el a fost asociat cu imaginea unor animale şi în multe limbi are porecle nostime: apestaart - în olandeză ,,coadă de maimuţă''; snabel - în daneză ''trompă de elefant''; kissanhnta - în finlandeză ,,coadă de pisică''; klammeraffe - în germană ,,maimuţă atârnată''; kukac - în maghiară ,,viermişor''; dalphaengi - în coreeană ,,melc''; grisehale - în norvegiană ,,coadă de purcel''; sobachka - în rusă ,,căţeluş''.
citeste tot >>
Ceausescu, FMI-ul si vânzătorii de azi ai României
19.09.2017 21:45, Valentin Vasilescu
La sfârşitul anului 1982, România atingea vârful datoriei externe de 11 miliarde USD, fiind dependentă de Fondul Monetar Internaţional. Presată de FMI, țara noastră ar fi urmat să intre în blocaj financiar şi încetare de plăţi urmând a fi nevoită să-și vândă resursele naturale cum s-a întâmplat 25 de ani mai târziu. Numai că Nicolae Ceauşescu a luat FMI-ul prin surprindere, hotărând, după 1985, să facă plata tuturor datoriilor externe înainte de termen, România nemaintrând în capcana tranzacţiilor bursiere, întinsă de FMI, și a vânzărilor pe bursele internaționale ale unor active ale Statului Român.
citeste tot >>
Muzeul Pietrei de la Sângeru
15.09.2017 21:58, Gabriel Ispas
Muzeul Pietrei este, cum însuși o mărturisește poetul Lucian Avramescu, ''nebunia și dragostea mea''. Autorul atâtor poezii o trecătoare civilizație a lemnului, ci și o durabilă și eternă civilizație a pietrei. A adunat mii de pietre cioplite de țărani, din toată țara, într-o impresionantă colecție. Ea se află la Sângeru, la 108 kilometri de borna zero a Capitalei, la dispoziția oricui dorește s-o viziteze. Gestul poetului pare a fi pe cât de generos, pe atât de singular. Donația sa merită un popas la Sângeru, zonă de altfel sublimă, învelită în toate splendorile de peisaj și îmbogățită de zăcămintele istoriei.
citeste tot >>
Adio, România, nu mai e nimic de făcut
15.09.2017 21:25, Lucian Avramescu
Am citit un articol care m-a cutremurat. Nu are exaltările mele poeticești, ci o îndurerată analiză făcută de un profesor sociolog. Analiza ruinei, ca substantiv și verb, se mulează, crede universitarul Eugen Blaga, perfect pe starea României de azi. Îi dau dreptate și pentru că, nimerindu-mă într-o gară care era cândva, cu liniile întregi și, chiar dacă nu strălucea, era. Azi e o expoziție de rugină. Nu reiau articolul, publicat zilele trecute de AMPress și pe care nu apucasem să-l lecturez, cu toate că autorul mi-e amic și aveam obligația de suflet s-o fac. Sintetizez acum, în interpretarea mea: Adio, România, nu mai e nimic de făcut!
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter