Se încarcă pagina ...

INFO

SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ANUL CENTENARULUI. Actiuni revizioniste UDMR la Bruxelles
05.04.2018 19:32
UDMR a organizat, joi 22.03.2018, la Bruxelles, şedinţa grupului parlamentar, la care a fost invitat secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz White. Pretextul l-au constituit ultimele evoluţii ale situaţiei privind reînfiinţarea ilegală a Liceului Româno-Catolic din Târgu Mureş, pe proprietate românească, în special decizia CCR de luni 19 martie a.c., prin care proiectul de lege al Uniunii a fost declarat neconstituţional. În paralel, membrii grupurilor parlamentare ale UDMR s-au întâlnit şi cu europarlamentarii maghiari din Partidul Popular European. Scopul acestor acțiuni a fost devoalat de președintele UDMR, Kelemen Hunor:
citeste tot >>
Spovedaniile şi iertarea panterei
29.03.2018 19:49, Zeno FODOR
Marţi, 3 aprilie 2018, începând cu ora 17.00, la Centrul de dezbateri socio-politice şi culturale ''Emil Aurel Dandea'' din Târgu-Mureş (Palatul Apollo), va avea loc relansarea noului volumului de versuri al Danielei Gîfu, ''Spovedania unei pantere'' (avanpremiera lansării a avut loc pe 3 martie la Reghin). Acest ''itinerariu spiritual'', cum ar spune Mircea Eliade, adică volumul propriu-zis, este ilustrat metaforic şi revelator de artistul plastic Mihai Bandac şi prefaţat de Nicolae Băciuţ. Poeziile, în ansamblu, dar şi fiecare în parte, impun o tonalitate lirică confesivă, delicată, dar, în acelaşi timp, ofensivă, după cum aflăm încă din cuvântul de deschidere, ''Câtă spovedanie, atâta iertare''.
citeste tot >>
SE ÎNTÂMPLĂ ÎN ANUL CENTENARULUI. Marti, 27 martie 2018, in Parlamentul Romaniei se votează reînfiintarea "Regiunii Mures Autonome Maghiare"
23.03.2018 13:02
Comisia de administraţie a Camerei Deputaţilor va dezbate în ședinta de marţi, 28 martie 2018, un proiect de lege privind autonomia teritorială a așa-zisului ''ţinut secuiesc''. Proiectul de lege, inițiat de deputatul UDMR Kulcsár-Terza József-György, propune revenirea la organizarea adminstrativă pe scaune. În fapt, este vorba despre o organizare statală, separată, de tip bantustan, cu un preşedinte, un parlament şi un guvern proprii și cu limba maghiară recunoscută ca limbă oficială, pe lângă limba română - informează Hotnews.
citeste tot >>
S-au dublat salariile la Institutul "Elie Wiesel"
14.03.2018 08:25
La începutul acestei luni, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de Cameră decizională, Ordonanța de Urgență nr. 91/2017, prin care Guvernul PSD-ALDE a corectat Legea salarizării unitare intrate în vigoare la 1 iulie 2017. În plus față de corecțiile operate de Executiv, parlamentarii au adus 92 de modificări, fiind vizate mai multe categorii de angajați din sistemul bugetar. Una dintre aceste modificări este cea prevăzută la Art. 5 din această ordonanță:
citeste tot >>
GALA OMAGIALĂ - 25 de ani de la înfiinţarea Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de  Film din România - ediţia a VI-a - 2018
05.03.2018 08:05
Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România - U.A.R.F. - organizează GALA OMAGIALĂ CU PRILEJUL ANIVERSĂRII A 25 DE ANI DE LA ÎNFIINŢARE. Gala U.A.R.F., aflată la cea de-a VI-a ediţie şi devenită deja tradiţie, va fi una de excepţie, în cadrul căreia vor fi acordate distincţii omagiale - diplome de excelenţă şi diplome aniversare ''25 DE ANI DE LA ÎNFIINŢAREA U.A.R.F.'' - personalităţilor marcante ale artei şi culturii cinematografice. Evenimentul va avea luni - 12 martie 2018, ora 18.00, la Hotel Marshal Garden, Sala Panoramic, et. V.
citeste tot >>
Singur printre pantere...?
28.02.2018 19:07
Muzeul Etnografic ''Anton Badea'' din Reghin şi Primăria Municipiului Reghin invită sâmbătă, 3 martie 2018, începând cu ora 19.00, în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului ''Întâlnire cu femeia din tine'', publicul iubitor de carte. Este vorba de un ''itinerariu spiritual'', după cum ar spune Mircea Eliade, în versuri şi proză, ce trebuie să devină o experienţă obligatorie pe drumul desăvârşirii fiecăruia dintre noi.
citeste tot >>
Curtea Europeană de Justiţie a decis: Uber trebuie reglementată ca o companie de transport, nu ca un serviciu digital
20.12.2017 20:22
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis astăzi că Uber va fi reglementată ca o companie de transport şi nu ca un serviciu digital. Decizia a fost urmărită îndeaproape de industria din domeniu, deoarece constituie un precedent pentru modul în care firmele din domeniu vor fi reglementate în UE. Decizia Curţii de Justiţie a UE de la Luxemburg este definitivă. Reprezentanţii companiei americane au susţinut, fără succes în faţa judecătorilor, că Uber este o platformă tehnologică care conectează pasagerii cu şoferi independenţi, nu o companie de transport supusă aceloraşi reguli ca serviciile de taxi, arată Bloomberg News.
citeste tot >>
Calendarul "CERTITUDINEA" - primul calendar dedicat centenarului MARII UNIRI
28.11.2017 12:19, Miron Manega
Prin editarea acestui calendar, revista ''CERTITUDINEA'' dă primul semnal că am intrat în anul centenarului MARII UNIRI - cel mai important eveniment din istoria noastră. Coperta calendarului are, ca imagine centrală, o pictură murală de la așezământul românesc din Ierusalim, reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe, iar ca fundal harta României Mari și versurile lui Mihai Eminescu din poezia
citeste tot >>
COMUNICAT DE PRESĂ. O resursă online pentru studiul si învătarea limbii române
25.11.2017 18:35
Academia Română - prin Institutul de Cercetări pentru Inteligență Artificială ''Mihai Drăgănescu'' din București și Institutul de Informatică Teoretică din Iași - anunță lansarea publică a ''Corpusului de referinţă pentru limba română contemporană (CoRoLa)''. Evenimentul va avea loc în Amfiteatrul ''Ion Heliade Rădulescu'' al Bibliotecii Academiei Române, București, Calea Victoriei nr. 125, joi, 14 decembrie 2017, începând cu ora 10:00.
citeste tot >>
Un pic de neuitare
19.10.2017 08:24, Ion C. Rogojanu
Pe Dan Toma Dulciu l-am întâlnit la agapele lunare ale Societății Getica, acum mai bine de 5 lustri de viață. Fusesem invitat aici de inițiatorul acestei asociații, domnul Gabriel Gheorghe. Gura elevată a târgului vorbea despre acesta cu admirație, considerându-l un polihistor care, din motive neortodoxe și pecuniare, publicase foarte puțin din manuscrisele sale. Prelegerile de la Getica m-au convins de erudiția si seriozitatea cercetărilor sale. Amintesc câteva: originea și vechimea limbii române, Inzii și obârșia lor în munții Carpați, confirmată în celebrele Vede indiene, Pitagora și civilizația geților, Maria Gimbutas și istoria românilor etc.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter