Se încarcă pagina ...

Istorie

Trădătorii lui Alexandru Ioan Cuza
19.01.2018 20:38
Alexandru Ioan Cuza a intrat în istoria României ca domnitorul care a pus bazele statului român modern, însă stilul său autoritar a dus la neînțelegeri aprige cu clasa politică românească. După șapte ani de domnie, Alexandru Ioan Cuza a căzut victimă ''Monstruoasei Coaliții'' a liberalilor și conservatorilor. Mai mulți militari care îi jură­seră credință domnitorului și-au călcat cuvântul și au participat la acțiunea de detronare. Însă mai înainte de această ultima trădare, Alexandru Ioan Cuza fusese trădat în repetate rânduri de omul său de încredere, Dimitrie A. Sturdza - care avea să ajungă prim-ministru al României.
citeste tot >>
Leonardo da Vinci, gastronomul
27.12.2017 21:27
Una dintre pasiunile mai puţin cunoscute ale lui Leonardo daVinci a fost gastronomia. În multele sale notiţe, el a lăsat omenirii sfaturi de dietă, cum ar trebui organizată o bucătărie, listele personale de cumpărături. De asemenea, el nota preţurile şi calitatea produselor, acest lucru reprezentând o sursă istorică importantă pentru studiul vieţii cotidiene şi economice din acea perioadă. Informaţiile notate cu meticulozitate ne dezvăluie de ce era atât de interesat de această nouă perspectivă culturală şi care era relaţia lui DaVinci cu mâncarea, nutriţia şi bucătăria. El a început să îşi noteze diverse lucruri culinare la vârsta de 37 de ani, continuând până la moarte să fie interesat de acest domeniu.
citeste tot >>
COVASNA: Manuscrise gastronomice inedite, descoperite la Arhivele Naţionale din Sfântu Gheorghe
27.12.2017 21:11
Bâziac Eniko Iren, specialist în cadrul Direcţiei Arhivelor Naţionale Covasna, a declarat pentru AGERPRES că a descoperit aceste reţetare în fondul familiei Apor, unul dintre cele mai bogate şi valoroase din patrimoniul instituţiei. Puţină lume ştie că noi deţinem aici un tezaur extraordinar, deţinem fondul Apor care are o întindere de şase secole şi totalizează circa 30 de metri liniari de documente (...) Sunt pergamente foarte valoroase, diplome nobiliare, privilegii imperiale şi regale, un fond absolut impresionant. Documentele în sine sunt nişte hârtii moarte, dar în ele există poveste, a declarat Bâziac Eniko Iren.
citeste tot >>
Istoria felicitărilor de Crăciun
27.12.2017 20:19
Obiceiul de a trimite felicitări de Crăciun este strâns legat de reorganizarea serviciului poştal din Marea Britanie, în anul 1840. Marea Britanie avusese un serviciu poştal şi înainte de această dată, dar taxele mari făceau ca el să fie inaccesibil publicului larg. Sir Henry Cole, nobil implicat în activitatea de reorganizare, avea două probleme. În primul rând avea prea mulţi prieteni care, după scăderea taxelor poştale, au început să-l bombardeze cu scrisori de Crăciun, conform uzanţelor din lumea bună din Marea Britanie. Sir Henry Cole era un om foarte ocupat, dar era nepoliticos să primeşti scrisori şi să nu răspunzi la ele, chiar dacă veneau cu zecile!
citeste tot >>
Sfânta Coroană maghiară, falsul fundament al iredentismului Ungariei
18.12.2017 23:25, George Damian
Expunerea Coroanei Sf. Ștefan la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, cu ocazia Zilei Naționale a României - care este și prima zi a anului centenar - este, fără îndoială, o insultă, o obrăznicie diplomatică fără margini, pe care noi nu numai că o înghițim, dar o și plătim (Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a plătit o asigurare de 50.000 de lei). Cred că sursa obrăzniciei maghiare își are sursa în indiferența sau indolența românească, ale cărei repere identitare dispar încet-încet din conștiința națională.
citeste tot >>
Din Nr. 0 al revistei "CERTITUDINEA": UN ROMÂN PE TRONUL UNGARIEI - ŞTEFAN CEL SFÂNT
10.11.2017 20:35, Col. dr. Mircea DOGARU
Potrivit gestelor, adversarul lui ''Geula cel Tânăr, Ştefan cel Sfânt se trăgea, pe linie paternă, din româno-maghiarul Toxun (nume pecenego-cuman, pătruns deja în onomastica românească, sub forma Toxabă). Acesta era nepotul lui Arpad - şi avea un fizic singular printre maghiarii finici şi turcicii care-i însoţeau, fizic moştenit de la mama sa, fiica lui Menumorut - ducele Bihorului (între Tisa şi Carpaţii Occidentali): ''ochii frumoşi şi mari'', ''părul negru şi moale'', căzând în ''plete de leu''. Era aşadar fiul fiicei lui Menumorut şi al metisului maghiaro-român Zulta (Zulta provenea din căsătoria lui Arpad cu fiica creştină a lui DUCA din Ţara Unguarului, cucerită de maghiari după fixarea lor în regiunea numită cu un cuvânt din limba locului - ''muncă'' - ''Muncaci'').
citeste tot >>
Marea Unire în istoriografia românească de după 1989. Lucian Boia, urmasul lui Roller
04.07.2017 18:53, Prof. Univ. Dr. Ioan Scurtu
Încă de la începutul anilor '90 câțiva intelectuali s-au erijat în exponenți ai ''societății civile'', căutând să-și impună viziunea proprie asupra trecutului, prezentului și viitorului României. Aceștia, prin radicalismul lor, aminteau de anii guvernării legionare din 1940, dar și de cei ai stalinismului de la începutul anilor '50 ai secolului al XX-lea. În prima jumătate a anului 1990 în România s-au revăzut scene cu profesori alungați din amfiteatre de către studenți (așa cum procedaseră legionarii în septembrie
citeste tot >>
Cel mai vechi templu din Europa are aproape 8.000 de ani si a fost descoperit în judetul Timis
23.06.2017 09:08, Daniel Roxin
Printre multele lucruri uimitoare scoase de arheologi din pământul acestei țări, unul dintre cele mai remarcabile este Templul de la Parța, din județul Timiș. Aici, în urmă cu aproape 8.000 de ani, preotesele, slujitoare ale Zeiței Mamă, își transmiteau învățăturile și practicau ritualuri religioase. Acest templu, dotat cu statui impunătoare, este cel mai vechi templu neolitic din Europa, iar importanța lui istorică este uriașă.
citeste tot >>
Ucraina sau drama românilor de la margine (VII). "Dacismul" si "moldovenismul" după... "evenimente"
18.05.2017 17:01, Col. (r) Dr. Mircea Dogaru
În ceea ce ne priveşte, nu numai vechiului centru răsăritean, care şi-a intensificat eforturile de manipulare imagologică şi psihologică pe linia creării de ''naţiuni culturale'' din trupul nostru etnic, dar şi Occidentului i-a plăcut ideea. Pentru ca astfel ultimii ROMANI supravieţuitori prin secole - ROMÂNII, urmaşii şi moştenitorii direcţi ai celor ce au construit cândva Europa unită, să nu mai fie invitaţi să intre în casa comună numită Europa, care le aparţinea de drept şi asupra căreia puteau emite pretenţii, lăsându-i fără argumente pe urmaşii barbarilor, invadatori, erijaţi în stăpâni cu 1.500 de ani în urmă.
citeste tot >>
Ucraina sau drama românilor de la margine (VI). "Dacismul" în slujba "moldovenismului"
16.05.2017 00:03, Col. (r) Dr. Mircea Dogaru
Pentru a-şi atinge scopul, ideologii ''moldovenismului'' au acreditat ideea că etnogeneza română nu a existat. Mai mult, că TRACII nu au fost un popor unitar, vorbind aceeaşi limbă între Nipru, Dunărea Mijlocie, Carpaţii Păduroşi şi nordul Greciei, ci o sumedenie de popoare distincte, între care s-ar fi evidenţiat poporul ''dac'' şi poporul ''get'', prin transformarea în ''popoare'' a fragmentelor trace care locuiau în Banat, Ţara Haţegului şi vestul Olteniei (dacii) şi în Valea Dunării inferioare şi maritime, inclusiv Dobrogea şi litoralul pontic până la Bug (geţii).
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter