Se încarcă pagina ...

Opinii

Eminescu este jefuit si tulburat în linistea mortii sale...!
26.11.2018 11:20, Laurian Stănchescu
Într-un articol publicat în revista, ''Arhitectura'', în 1924, scriitorul Ioan Slavici făcea o extraordinară dezvăluire: ideea ridicării la Bucureşti a unei catedrale ''în care mulţi creştini pot să se roage împreună pentru binele obştesc'' aparţine poetului naţional Mihai Eminescu. Ea fost lansată în paginile ziarului ''Timpul'' imediat după anunţarea cuceririi redutei Griviţa, la 30 august / 11 septembrie 1877 de ostaşii români în cadrul Războiului de Independenţă.
citeste tot >>
DAN ALEXE - un mercenar rătăcitor
14.03.2018 10:13, Dumitru Pădeanu
Citindu-i o carte, ''Dacopatia și alte rătăciri românești'' - Editura Humanitas 2015, răsfoindu-i biografia şi ascultându-i nişte interviuri am părerea că nu e nimic mai mult decât un mercenar în căutare de stăpâni. Este convingerea mea personală, de cititor pe rânduri şi printre rânduri, de călător şi critic social, despre autorul volumului despre dacopati la care trebuie să adaug, de la început, că autorul este inteligent, educat, perfid şi mefistofelic, angajându-se numai la stăpâni ce plătesc foarte bine, indiferent ce i se cere să execute. Este punctul meu de vedere după atentă lectură. Fiind foarte bine înzestrat, cu abilitate, fără regrete sau remuşcări, poate îndeplini orice îndeletnicire, făcând parte din aceea categorie de indivizi superior dotaţi ce pot deveni foarte periculoşi când îşi transformă cutia craniană în cutia Pandorei şi o deschid!!
citeste tot >>
LANSARE DE CARTE: "Miracolul reîntregirii"
13.03.2018 23:34, Mihai Popescu
Homer ne spunea că vitejia eroilor trebuie cântată de sufletul luminos al poeților pentru ca ''vorbele înaripate'' să poată trece pragul nemuririi. Volumul de poeme al lui Christian Mocanu este închinat ''miracolului prea visat de Decebal, o Dacie independentă, Mare'', autorul mărturisind că ''m'au obligat strămoșii mei și Cerul să scriu istoria cum o simt eu'', despre sine spunând cu smerenie că este doar ''copistul ce le urcă'n curcubeu''.
citeste tot >>
Despre Dragnea-Iohannis-Vasilica sau transfomarea "binomului" în "trinom"
11.03.2018 19:04, Miron Manega
Întemeiată sau nu, notorietatea faptului că Liviu Dragnea este executantul obedient al ordinelor primite de la Moscova este în afara oricărui dubiu. La fel de notorie este obediența președintelui Klaus Iohannis față de Bruxelles. Deci stereotipurile raportărilor geopolitice erau Dragnea = Rusia, Iohannis = UE, ceea ce a generat și schema gândirii publice în privința celor două personaje politice. Desemnarea (de către Dragnea) și numirea (de către Klaus Iohannis) a noului premier (premieră istorică din toate punctele de vedere!) mă face să abandonez stereotipul amintit de care, mărturisesc, și eu eram contaminat.
citeste tot >>
Miron Manega - Secvenţe eminesciene
02.03.2018 09:00, Ionel NECULA
Deşi despre Eminescu s-a scris mult iar bibliografia poetului a devenit atât de bogată că nu mai poate fi parcursă într-o singură viaţă de om, nu se poate spune că s-a scris destul sau că subiectul poate fi considerat epuizat. Eminescu rămâne o fântână cu adâncimi genuine, niciodată secătuite, căci poetul are această proprietate de a se re-împrospăta continuu, din propriile sale izvoare cristaline, din care ţâşneşte apă curată şi limpede, dătătoare de luciditate şi de judecată sănătoasă. Orice nouă lectură a publicisticii sale se deschide altor descoperiri şi ne obligă la alte înţelesuri, nesesizate anterior. Poezia, dar mai ales publicistica sa, ne furnizează atâtea idei şi fapte lămuritoare privind devenirea românească încât putem spune că toate la un loc alcătuiesc un adevărat catehism al fiinţei româneşti şi al modului de fiinţare românesc.
citeste tot >>
Tudose, Dragnea si autonomia Tinutului Secuiesc
13.01.2018 22:36, Miron Manega
Declarația neașteptat de fermă a primului ministru Mihai Tudose, referitoare la autonomia Ținutului Secuiesc, revendicată de UDMR (Uniunea Democrată Maghiară din România, PCM (Partidul Civic Maghiar ) și PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania), a descumpănit pe toată lumea. ''Fără a minimaliza sau ignora subiectul, părerea mea este că anul acesta va fi unul al încercărilor de a băga bățul prin gard, noi sa sărim la ei, ei la noi, și anul ăsta să devină unul al certurilor, în loc să fie al unirii. Nu sunt trei mari partide, e drept ca nu trebuie ignorați, dar eu vă spun foarte simplu: am transmis că, dacă steagul secuiesc va flutura pe instituțiile de acolo, toți vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui.
citeste tot >>
Eminescu si Manoilescu, fondatori ai Braziliei moderne
24.11.2017 20:18, Miron Manega
Deși acuzat insistent și consecvent de naționalism excesiv, xenofobie și antisemitism, lui Eminescu îi aparține, totuși, cea mai cosmopolită viziune politică asupra istoriei popoarelor, având, în același timp, cea mai profundă iubire de ţara şi de poporul său, pe care l-a slujit necondiţionat, dar în cunoştinţă de cauză. Viziunile lui economice, politice, sociologice, antropologice și istorice au servit dezvoltării altor popoare, în timp ce în țara sa este încă ignorat sub aceste aspecte. Ba chiar privit cu condes-cendență de criticii literari (unii), atunci când e vorba de competențele lui extraliterare.
citeste tot >>
Eminescu în Guinness Book
21.11.2017 17:10, Miron Manega
Universalitatea lui Eminescu este o certitudine... universală. În primul rând prin numărul traducerilor în alte limbi. Ca urmare a formaţiei sale culturale germane, primele ediţii ale operei eminesciene au fost realizate în limba germană, prin poezii traduse în această limbă chiar de Regina Carmen Sylva, care l-a chemat la Palatul Peleş, pentru a-l determina să colaboreze la proiectele ei culturale. Eminescu n-a acceptat statutul de poet de curte, dar traducerile au rămas. La acestea s-au adăugat, de-a lungul celor 128 de ani care au trecut de la moartea sa, traduceri în limbile: franceză, engleză, spaniolă, portugheză, italiană, chineză, japoneză, arabă, hindi, maghiară. Statisticile relevă faptul că a fost tradus în 150 de limbi din 250 de țări
citeste tot >>
MEDITATIILE UNUI SECUI. Izolationalismul secuiesc, văzut de un român si un maghiar
25.06.2017 12:25, Nagy Attila
Umblând prin țară cu o ocazie oarecare, m-am confruntat cu o situație interesantă, care are legătură cu problema încăpățânarii secuilor de a nu învăța limba română. S-a întâmplat într-un TIR care m-a lut la ocazie iar șoferul, dându-și seama de accentul cu care vorbesc, a început și el să-mi vorbească în limba maghiară. Vorbea atât de corect gramatical, încât am crezut că e ungur. Avea un vag accent diferit de al meu, dar am crezut că e o problemă nativă, legată de zona de proveniență. Am aflat la scurt timp că era un român care învățase ungurește. Când i-am spus de unde sunt - din Harghita, de langa Gheorgheni - mi s-a adresat așa: ''Nu vă supărați că vă spun, dar odată au venit la noi să lucreze niște zidari de la dumneavoastră care nu știau românește. Ziceau că nu pot să învețe! Eu cred că n-au vrut. Păi, cum adică nu pot dacă eu, ca român, am putut învăța ungurește? Cred că românii au mai mult bun simț''.
citeste tot >>
Ce legătură este între Klaus Iohannis si seicul din Qatar?
10.06.2017 11:41, Miron Manega
Rezultatul întâlnirii dintre Donald Trump și Klaus Iohannis a cam șocat Uniunea Europeană. Și, de fapt, pe toată lumea. Ceea ce se aștepta de la el la Bruxelles (susținerea punctului 5 din Tratatul Nord-Atlantic), a declarat vineri, la Washington, cu ocazia primirii președintelui României. La o primă expectativă, nimeni nu se aștepta la această mișcare, mai ales într-un context în care România nu mai exista demult, altfel decât ca un sac de box pentru antrenamentele la sală ale principalelor țări din Uniunea Europeană. Devenise aproape o cutumă ca țara noastră să fie terfelită (uneori justificat, dar de cele mai multe ori nu) de întreaga Europă, grație politicii slugarnice a conducătorilor săi.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter