Se încarcă pagina ...

Presa

Istoria din altă perspectivă: MIHAI VITEAZU, reporter de război
20.11.2017 09:32, Miron Manega
Mihai Viteazu - autor literar este, desigur, o formulare excesivă. Dar nu prin insuficienţa calităţilor stilistice ale "autorului", ci prin lipsa de intenţie literară a scrierii. Mihai Viteazu nu s-a gândit niciodată să se dedice scrisului, a făcut-o doar - atunci când a făcut-o - pentru a comunica. Iar ceea ce avea el de comunicat era dramatic. Dramatică, ba chiar tragică, era şi conştiinţa domnitorului. Acest lucru se vede şi se simte şi după 416 de ani. Astfel, Mihai Viteazu ni se dezvăluie ca scriitor nu prin intenţia, ci prin consecinţa textelor sale care sunt, de fapt, scrisori diplomatice. Aceste scrisori pot fi judecate literar atât în perspectiva literaturii contemporane, cât şi în acea a epocii sale. Ele rezistă fără niciun fel de problemă ambelor raportări. Amintesc aici faptul că Mihai Viteazu a fost contemporan în veac cu Niccolo Machiavelli, Ludovico Ariosto, Baldassare Castiglione, Michelangelo Buonarroti, Pierre de Ronsard, Torquato Tasso şi Tomaso Campanella.
citeste tot >>
PARLAMENTUL SUEDEZ, un model care ne-ar scăpa de hoti. Fără privilegii pentru parlamentari, fără indemnizatii speciale, fără imunitate...
20.11.2017 09:13
Suedia este condusă de clasa politică, nu de rege, iar suedezii sunt extrem de implicaţi şi de atenţi la activitatea depusă de cei cărora le dau votul, motiv pentru care aceştia nu au privilegii şi nici nu beneficiază de condiţii de lux. Până în 1990, în Suedia nici nu existau locuinţe puse gratuit la dispoziţia parlamentarilor. Aceştia obişnuiau să doarmă pe canapelele din birourile lor, situate în clădirea Parlamentului. În prezent, parlamentarii suedezi au la dispoziţie garsoniere deţinute de stat, cu o suprafaţă de circa 40 de metri pătraţi. Singură cameră este folosită atât ca living, cât şi ca dormitor. Spălătoria este comună iar demnitarii trebuie să se programeze din timp dacă vor să-şi spele aşternuturile.
citeste tot >>
MIRCEA ELIADE: "A nu mai fi român!"
20.11.2017 08:54, MIRCEA ELIADE
A apărut acum, de curînd, o nouă modă printre tinerii intelectuali şi scriitori: a nu mai fi români, a regreta că sînt români, a pune la îndoială existenţa unui specific naţional şi chiar posibilitatea inteligenţei creatoare a elementului românesc. Să ne înţelegem bine: tinerii aceştia nu depăşesc naţionalul pentru a simţi şi gîndi valorile universale; ei nu spun: ''Nu mai sînt român, pentru că sînt înainte de toate om, şi cuget numai prin acest criteriu universal şi etern''. Tinerii aceştia nu dispreţuiesc românismul, pentru că sînt comunişti sau anarhişti, sau mai ştiu eu ce sectă social-universală. Nu. Ei, pur şi simplu, regretă că sînt români şi ar vrea să fie (o mărturisesc) orice altă naţie de pe lume, chinezi, unguri, nemţi, scandinavi, ruşi, spanioli; orice, numai români
citeste tot >>
NAGY ATTILA: "Noi, secuii si ungurii, ar trebui să începem prin a cere iertare pentru crimele noastre fată de români!"
20.11.2017 08:37, Nagy Attila
Uneori omul, ca să fie salvat, trebuie să-şi amputeze anumite părţi ale corpului! Câteodată aşa este şi în istorie! După părerea mea, o Ungarie mare în exces ar fi pus în pericol chiar existenţa maghiarimii! Nimeni nu se gândeşte ce s-ar fi întâmplat în cazul supravieţuirii Austro-Ungariei! Oare nu cumva a existat pericolul ca ungurimea să se fi dizolvat în alte neamuri, care erau majoritare în cea mai mare parte a Austro-Ungariei!? Trebuie să fim realişti: Ungaria aşa-numită mare, mult prea idealizată, în mod nerealist, de către naţionaliştii maghiari, nu mai era demult viabilă în sine! Dacă am judeca aşa, am înţelege că Trianonul a venit ca un sfârşit normal, natural, al Imperiului Austro-Ungar şi că durerea şi frustrarea care i-au urmat au fost nefondate!
citeste tot >>
Multumesc pucistilor din UZPR!
03.11.2017 12:09, Miron Manega
Uzurpatorii UZPR (îi reamintesc, ca nu cumva să treacă neobservați pe lângă Justiție: Ion Petrescu, Adrian Rosentzveig, Rusu Gabriela, Neagoe Benone Constantin, Frangulea Gheorghe, Gamalet Bogdan Laurentiu, Constantin Dumitru, Spiridon Casian, Puris Cosmin Nicusor, Prodan Gutiera si Junea Mihai) și-au deschis căsuță poștală, chipurile, sub formă de rubrică. ''Căsuța poștală 32'' se numește ''rubrica'', pe care o gestionează unul dintre puciști, colonelul Benone Neagoe. Și-au deschis această ''căsuță poștală'' pentru a avea totuși, o formă cât de cât legală de corespondență, căci deținerea abuzivă a unui spațiu (în care au intrat cu forța, schimbând încuietorile) presupune și accesul (ilegal) la o corespondență venită pe numele Uniunii sau al președintelui legal Doru Dinu Glăvan.
citeste tot >>
"CERTITUDINEA", "mediatizată" intens în publicatiile maghiare online din Ungaria si România
02.11.2017 12:00, Miron Manega
Nici nu apăruseră primele trei numere din ''CERTITUDINEA'', că publicația a și început să fie atacată. Și nu din România, ci din Ungaria. 11 site-uri maghiare, printre care câteva și din țara noastră, au lansat semnalul de alarmă: a apărut o publicație antimaghiară, sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România! Nu știu dacă să mă bucur sau să mă îngrijorez. Să mă bucur - pentru că ''CERTITUDINEA'' este mediatizată pe site-urile maghiare la un nivel incomparabil mai mare și mai intens decât cele din mediul online românesc? Sau să mă îngrijorez - pentru că în Ungaria ''CERTITUDINEA'' e percepută ca un pericol pentru ce? Pentru ''Trianon 100''?), ceeea ce va atrage în România represalii, de sus în jos, împotriva publicației? Și de ce ''represalii''?
citeste tot >>
Hopa! A intrat si masoneria în gasca pucistilor de la UZPR
23.10.2017 00:25, Miron Manega
Dacă facem un rezumat al forțelor care s-au aliat împotriva lui Doru Dinu Glăvan (împotriva UZPR-ului, de fapt) ar trebui fie să ne îngrijorăm de amploarea atacului, fie să tratăm cu respect rezistența de care dă dovadă președintele Uniunii în fața unui asediu atât de masiv și de concentrat. Atacurile au fost stârnite, se pare, de perseverența demersurilor sale pentru declararea zilei de 28 iunie (ziua asasinării civile a lui Mihai Eminescu) drept Zi a Ziaristului Român. S-au opus, în cursul anului 2016, Georgică Severin (președinte, la vremea aceea, al Comisiei de Cultură din Senat), apoi, în 2017, Varujan Pambuccian și Marton Arpad, care au invocat amendamentul ''de ce Ziua Ziaristului și nu Ziua Jurnalistului?'', trimițînd proiectul legislativ înapoi, la Comisia de Cultură.
citeste tot >>
O presă cu botnită si cu... Bot
11.10.2017 15:57, Șerban Cionoff
Săptămâna care a trecut a lăsat lumea presei românești fără două personalități remarcabile. Mai întâi,Valentin Damian și, la doar câteva zile, Gheorghe Voicu, \'\'în umbră s-au retras, veșminte de pământ luând\'\', după cum atât de tulburător mai spunea Lucian Blaga. Iar, de parcă asta nu ar fi fost de-ajuns, obștea noastră are, din nou, a se confrunta cu o seamă de incalificabile acțiuni ale unor indivizi care încalcă în mod brutal normele sale deontologice și, în acest fel, aduc dureroase și nemeritate prestigiului nobilei noastre meserii.
citeste tot >>
ION CRISTOIU - O evocare pe măsura subiectului: Gică Voicu si François Mitterrand
10.10.2017 10:14, ION CRISTOIU
La intrarea în sala cu conferinţa de presă, Gică Voicu şi-a dat seama că nu va fi lăsat fără invitaţie. Ce-a făcut atunci? Un lucru antologic, despre care am mai vorbit în ultimii ani. Înaintea sa, aştepta să intre echipa de reporteri şi tehnicieni de la France 2. Gică Voicu a înşfăcat sacoşa unui cameraman, zicîndu-i că-l ajută, şi a intrat în sală cu echipa France 2 ca membru al echipei. La conferinţa de presă s-a plasat pe unul dintre locurile echipei.
citeste tot >>
Se reiau seratele "Eminescu Jurnalistul"
07.10.2017 19:02
Marți, 10 octombrie 2017, ora 18.00, la Casa de Cultură ''Friedrich Schiller'' din str. Batiștei nr.5, sector 1 București, se reia seria seratelor ''Eminescu Jurnalistul'', întrerupte temporar de unele tulburări provocate în interiorul UZPR. Ediția debutează, ca de obicei, cu momentul ''De la Eminescu cetire...'', realizat de jurnalistul Miron Manega. Urmează dr. Marian Nencescu, cu dizertația ''Chipurile poetului'', și poeta Claudia Voiculescu, cu ''Poetul ziarist Mircea Damian''. Serata mai cuprinde un moment poetic susținut de actorul George Ioan Fodor și prezentarea, de către Miron Manega, a noii publicații săptămânale ''Certitudinea''.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircia Chelaru, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter