Se încarcă pagina ...

Presa

CEZAR IVĂNESCU: "Si dacă spiritualitatea românească va muri, nu-i nici o nenorocire. Rămîne un text sacru de Eminescu, pentru o lume de nemernici...
18.02.2019 08:41, Viorel Ilișoi
Am preluat acest tulburător interviu cu Cezar Ivănescu (realizat de Viorel Ilișoi în 1996) din motive care decurg din însăși substanța răspunsurilor, privitor la raporturile sale cu opera eminesciană. Există, recunosc, și motive de afinitate personală (i-am fost discipol în perioada mea de inițiere în mistica poeziei), dar nu ele au stat la baza acestei opțiuni ci, mai degrabă, rezonanța tragică a destinului său cu cel al lui Eminescu și Labiș. Această similitudine a fost sesizată cu mare finețe, la scurtă vreme după moartea nefirească și brutală a lui Cezar Ivănescu (aprilie 2010), de către un alt discipol al său, poetul Ion Murgeanu: ''Poetul a murit, nu atât grav bolnav, cât mai ales și de fapt, în urma atacurilor nedemne venite din toate părțile, pentru a-l elimina din viața publică, așa cum s-a întâmplat cu Eminescu și Labiș, la timpul lor. Astfel, se încununează cu spini triada tragica a poeților de geniu veniți din Moldova ca să moara la București'' (Miron Manega)
citeste tot >>
Războiul proprietarilor de drept cu infractionalitatea institutională a statului român: cazul Bistrita Bârgăului
14.02.2019 07:39, Miron Manega
În nr. 23 al revistei CERTITUDINEA (octombrie 2018) am publicat, cu supratitulatura ''Marea conspirație a statului împotriva poporului'', un apel disperat al lui Gheorghe Cozmuța, preşedintele Asociației Proprietarilor de Păduri, Pășuni și Terenuri Agricole din Ardeal, Filiala Maramureș. Într-o scrisoare deschisă adresată Președintelui țării, acesta făcea un rechizitoriu sever al ''abuzurilor instituţiilor statului, care duc o adevărată bătălie cu cetăţenii acestei ţări, în special cu cei de etnie română'', pentru confiscarea a ceea ce a mai rămas nevândut din pământurile României, respectiv pădurile, pășunile și toate celelalte terenuri aparținând comunităților locale, și atribuirea lor unor pretinși deposedaţi de către regimul comunist.
citeste tot >>
A apărut CERTITUDINEA nr. 32.  România, singură în fata Europei. Scurtă istorie unei manipulări mediatice fără precedent
04.02.2019 23:01, Miron Manega
● MIHAI EMINESCU. Cultura oricărei naţii e împresurată de-o mulţime oarbă ● SOCIETATEA SECRETĂ A LUI PITAGORA Legile morale și politice ● DENIS BUICAN. ''Frântură de soare, spărtură de flaut'' ● REZISTENȚA DIN BASARABIA. Armata Neagră și haiducii morții ● IOAN IANOLIDE. Valeriu Gafencu: ''Sunt cetăţean român şi doresc să rămân în România!'' ● DAN PURIC. ... O năframă zdrențuită, un fluier de cireș și o jalbă către împărat ● Prof. Univ. IOAN SCURTU. Asistăm la punerea în operă a unui program de ştergere a identităţii naţionale a poporului român
citeste tot >>
"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". "Mica Unire", Centenarul UZPR si terorismul institutional al CNA
25.01.2019 08:39, Miron Manega
Emisiunea ''TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!'' din 24.01.2019 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Tema emisiunii este ''Mica Unire și Centenarul Uniunii Ziariștilor Profesioniști'' și îi are ca invitați pe DORU DINU GLĂVAN, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, și MIRCEA ȘERBAN, unul dintre cei mai ''proaspeți'' membri ai UZPR. Așa cum se poate lesne observa, emisiunea a fost masiv cenzurată, în partea care se referea la teroarea exercitată de CNA asupra libertății cuvântului și la faptul (exprimat de președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan) că această instituție este profund virusată politic. De frica CNA, televiziunea a eliminat apelul la solidaritate - lansat de UZPR și citat de moderator - către întreaga breaslă a presei, în condițiile în care libertatea cuvântului devine, din ce în ce mai mult, o frumoasă amintire.
citeste tot >>
"Doina" si afacerea Strousberg. Titu Maiorescu, trădător de tară
22.01.2019 20:42, Miron Manega
În prima ediţie a volumului ''POESII'' de Mihai Eminescu (editată de Titu Maiorescu, în 1883), din poezia DOINA lipseşte un vers: ''Şi cum vin cu drum de fier'' (''Şi cum vin cu drum de fier/ Toate cântecele pier''). Absenţa acestui vers nu este nici întâmplătoare, nici nevinovată. Titu Maiorescu era un tip extrem de scrupulous şi de pedant când era vorba de textul tipărit, mai ales în cazul unei personalităţi uriaşe ca Eminescu. Absenţa versului este o omisiune intenţionată iar explicaţia, oricât ar părea de forţată, îşi are explicaţia în celebra afacere Strousberg. Prin această neinspirată tranzacţie, statul român concesionase construcţia căilor ferate unuia dintre cei mai mari escroci internaţionali de la vremea aceea, Bethel Heinrich Strousberg, mai exact concernului german condus de acesta.
citeste tot >>
Dosarele de interdictie si moartea lui Eminescu
22.01.2019 20:02, Miron Manega
Există două dosare de interdicție la viața publică a lui Mihai Eminescu. Unul, deja cunoscut,este Dosarul 968 din iulie 1883, iar celălalt, total necunoscut până anul acesta (2017), este Dosarul 645 din aprilie 1889. Ambele se află la Arhivele naționale de pe B-dul Regina Elisabeta din București. Despre primul s-a scris relativ mult, dar destul de superficial s-a trecut peste denumirea în sine a dosarului. Căci interdicția lui Eminescu nu este o simplă metaforă sau o deducție din conținut, ci este chiar denumirea dosarului: ''Interdicția Mihailu Eminescu''! Ceea ce mută discuția din planul dezbaterii de specialitate, în planul unei realități tragice. Așa cum se știe, în fatidica zi de 28 iunie 1883, Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță. Apoi, imediat, i s-a construit dosarul unei boli false (Dosarul 968 din iulie 1883), pentru a justifica mârșăvia faptei.
citeste tot >>
A apărut CERTITUDINEA nr. 31.  Negationistii Holocaustului. Europa, continentul minciunii si fărădelegii legale
21.01.2019 22:52, Miron Manega
MIHAI EMINESCU. Toate atributele suveranităţii statului român au fost cîştigate în vremea lui Cuza ● Mesajul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România către întreaga breaslă ● DENIS BUICAN. Frântură de soare, spărtură de flaut ● MIRCEA VULCĂNESCU. Ca şi la traci, două inimi se zbat în pieptul oricărui român: una e chemarea pământului, alta e chemarea codrului ● DAN DUNGACIU. Ne-am educat să fim cetățeni de nicăieri. Este sarcina Academiei Române să articuleze un discurs identitar ● DAN PURIC. Mapa cu amintiri ● PETRE ȚUȚEA. Scrisoare către Emil Cioran: \'\'Crucea simbolizează anularea distincţiei între glorioşi şi învinşi\'\' ● NAGY ATTILA-MIHAI. Teroarea prin etichetare
citeste tot >>
MESAJUL UNIUNII ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMÂNIA CĂTRE ÎNTREAGA BREASLĂ
18.01.2019 00:51
Stimați colegi ziariști de pretutindeni, membri sau nemembri ai UZPR, traversăm una dintre cele mai nefaste perioade din istoria noastră. Lipsa de solidaritate a breslei jurnaliștilor, vulnerabilitatea la care ne-am expus treptat-treptat, aproape fără să ne dăm seama, prin compromisurile unora dintre noi față de mediul economic sau politic (care, de regulă, se întrepătrund), aversiunea reciprocă între toate trusturile de presă, care a generat aversiuni și ostilități la nivel individual, ne-au adus pe toți aici, adică în imposibilitatea de a ne proteja profesia și breasla. Legile împotriva presei sunt formulate perfid, astfel încât, oricând, o putere decidentă a statului, inclusiv Consiliul Național al Audiovizualului, să ne poată sancționa sau chiar interzice, în pofida și împotriva dreptului constituțional la libera exprimare.
citeste tot >>
DOINA - Variantele interzise
14.01.2019 22:25, Miron Manega
''DOINA'' lui Mihai Eminescu a fost, încă de la naşterea ei, cea mai contestată dintre poeziile sale. Are mai multe variante, căci Eminescu a lucrat mult asupra ei, dar cea mai controversată este cea pe care intenționa să o citească la 5 iunie 1883, în fața Palatului Administrativ din Iași, cu ocazia dezvelirii statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare. S-a răzgândit însă în ultimul moment, preferând să meargă cu Creangă la ''Bolta Rece'', la un pahar de vin. În aceeași seară, la o adunare ad-hoc a ''Junimii'' ieşene, Eminescu a citit totuși poezia ''DOINA'', spre tulburarea generală a auditoriului.
citeste tot >>
"TREZESTE-TE, GHEORGHE, TREZESTE-TE, IOANE!". Noi dezvăluiri despre asasinarea lui Mihai Eminescu
11.01.2019 08:52, Miron Manega
Emisiunea ''TREZEȘTE-TE, GHEORGHE, TREZEȘTE-TE, IOANE!'' din 10.01.2019 de la 6 TV, realizată și moderată de Miron Manega. Tema emisiunii este ''Noi dezvăluiri despre asasinarea lui Mihai Eminescu și îl are ca invitat pe Prof. Univ. Dr. FLORIN CRISTIAN GHEORGHE, matematician, specialist în calcul probabilistic și statistică. Așa cum scrie și pe burtiera ecranului, profesorul Florin Cristian Gheorghe prezintă noi documente care infirmă ''zvonul'' academic al morții lui Mihai Eminescu din cauza unei boli'' venerice (NU EXISTĂ niciun document medical care să ateste diagnosticul de sifilis) și confirmă teza asasinatului.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci

Colaboratori

Ciprian Chirvasiu, Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Marius Dumitru, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter