Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Arte vizuale

Festivalul International al Filmului de Dragoste, editia a IV-a
02.09.2021 10:46
În perioada 10 – 12 septembrie 2021, în Cetatea Neamțului din Tg. Neamț, va avea loc cea de-a IV-a ediție a Festivalul Internațional al Filmului de Dragoste ''B. LOVED'', organizat, anul acesta, de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Pro Familia. Parteneri principali ai evenimentului sunt Primăria Orașului Târgu Neamț, Consiliul Local al Orașului și Complexul Muzeal Național Neamț. Parteneri: Editura Litera, Domeniile Urlați, Alexandrion și Apa AURA. Parteneri media: Canal 33, Gândul, Național Tv, Național FM, revista CERTITUDINEA.
citeste tot >>
Un fotograf  artist printre IT-isti. Vernisaj la cel mai mare magazin foto din sud-estul Europei
02.08.2018 10:09, Miron Manega
Astăzi 2 august 2018, la sala expozițională a magazinului ''F 64'' (cel mai mare magazin foto din sud-estul Europei), are loc vernisajul expoziției foto a lui Aurel Manea. Conform prezentării de pe site-ul magazinului, Aurel Manea este un fotograf din București care și-a urmat pasiunea în fotografie timp de 15 ani. Lucrează în domeniul IT / grafică computerizată și acest lucru și-a pus amprenta în configurarea stilului său. Tipologia foarte tehnică l-a făcut să iasă din tipare prin arta fotografică. Deși abordează în general fotografia din natură și mai ales peisajul, Aurel consideră fotografia lui ca fiind una de călatorie și accentul îl pune pe experiența călatoriei. A devenit cunoscut în special datorită fotografiilor din Islanda, locul lui de pelerinaj anual timp de 10 ani.
citeste tot >>
IL PARIGINO ADRIAN COSTEA, CONTEMPORANEO DELLA LEONESSA DI GUENNOL E DELLA TORRE DI BABELE ?
17.10.2017 11:29, Miron Manega
Per creare un quadro chiaro e senza ombra di dubbio, mi permetto di avvertire i lettori di questo testo che affronterò nell'analisi in oggetto, un unico segmento delle capacita e del potenziale dell'artista ADRIAN COSTEA, lasciando da parte molte altre aree professionali e della sua attivita, tante sorprendenti e anche contraddittorie, in cui quest'uomo si è manifestato pienamente nei suoi ultimi 50 anni di esilio.
citeste tot >>
"Să nu porunceşti!"
12.08.2017 13:05, Miron Manega
Redescopăr cu nostalgie acest text pe care-l consideram pierdut. A fost scris în 1991, sub presiunea efectului deosebit de putemic pe care l-a avut asupra mea filmul lui Mircea Daneliuc, ''A unsprezecea poruncă'' (1990), și publicat abia prin 1998, în revista CINERAMA. L-am recuperat recent, întâmplător, de pe site-ul revistei FILM, unde cineva a avut inspitrația să-l publice și, în felul acesta, să-l salveze. Mulțumesc pentru această restituire.
citeste tot >>
AUREL MANEA: "Revenirea la fotografiile vechi face parte din ciclul evolutiv"
01.07.2017 23:13, Raluca Ioana
Aurel Manea este unul dintre acei fotografi care m-a lăsat mereu cu ''gura căscată'' și care mi-a dat ocazia, să bat la pas, cel puțin imaginar, o groază de țări, de locuri, în care încă nici nu visez să ajung. În rândurile de mai jos vă invit nu doar să îl cunoașteți pe Aurel, ci și să vă delectați cu minunile pe care reușește să le realizeze.
citeste tot >>
INTERVIU CU MICHAEL LASSEL. "În artă, ca şi în viaţă, numai peştii morţi sunt duşi de val"
24.06.2017 15:57, Miron Manega
Interviul de față a apărut în SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ în 2011, dar s-a pierdut odată cu închiderea săptămânalului respectiv, în 2013. S-a redeschis ulterior, dar numai online, însă vechile materiale au dispărut. Din fericire, textul a fost preluat de Clubul Presei Transatlantice, de unde am putut să-l recuperez. Întrucât Michael Lassel este unul dintre puținii artiști plastici români care au reușit să facă performanță în străinătate, îl republic acum pe CERTITUDINEA, cu plăcerea redescoperirii unui bun pierdut.
citeste tot >>
Adrian Costea le Parisien, serait-il le contemporain de la Lionne de Guennol et de la Tour de Babel ?
01.06.2017 17:50, Miron Manega
Pour créer dans cette analyse un cadre clair et exempt de toute forme de confusion, je vais aborder ici un seul et unique segment des compétences et potentialités de l'artiste Adrian Costea, a l'exclusion de tous les autres, dont beaucoup sont surprenants, voire contradictoires, que cet être a manifesté pleinement dans ses bientôt 50 ans d'exil.
citeste tot >>
Despre primate, mancurti si branding
01.06.2017 09:04, Miron Manega
Mă număr printre cei care au crezut că nu poate exista o batjocură mai mare, pentru imaginea României în lume, decât ''oaia'' lui Mircea Dobre, actualul ministru al Turismului. La adresa Elenei Udrea m-am exprimat, la vremea respectivă, destul de virulent, dar tupeul ei de atunci mi se pare palid față de iresponsabilitatea de azi a ministrului Mircea Dobre, care habar n-are despre ce vorbește. Și care, din scandalul ''frunza'', n-a învățat nimic altceva decât că, dacă Udrea a putut să devalizeze România de aproape 76 de milioane de euro (pentru o frunză cumpărată cu 250 de euro de pe internet), fără să o sancționeze nimeni, el de ce n-ar putea?...
citeste tot >>
Corneliu Zelea Codreanu, sculptat în bronz de Constantin Brâncusi!
19.05.2017 12:28, Miron Manega
Această sculptură în bronz, din care a rămas numai o imagine, recuperată de Michel Bertrand în cartea sa ''Codreanu et La Garde de Fer. Histoire d'une tragédie'', apărută în 2010 la editura Akribeia, Saint-Genis-Laval, a fost realizată de Constantin Brâncuși după moartea Căpitanului (asasinat în 1938, împreună cu alți 13 legionari, în pădurea de la Tâncăbești). Nu știm, deocamdată, dacă Brâncuși avea sau nu simpatii legionare, dar sigur a avut legionari printre verii și nepoții lui din țară. Ceea ce se știe cu certitudine este însăși evidența: această lucrare a fost realizată de Constantin Brâncuși și reprezintă, așa cum sublinia profesorul Ion Coja, ''un certificat de excelență fără egal''.
citeste tot >>
RECORD BRÂNCUSI: Lucrarea "Muză adormită", vândută la New York cu 57.300.000 de dolari
17.05.2017 09:43, Miron Manega
Ca o replică - parcă - la scandalul ''Cumințenia Pământului'' din România (lucrare care, în realitate, valorează mult mai mult decât evaluarea finală), iată că, pe 15 mai, la Christie's, New York, o lucrare de numai 26 de centimetri a lui Brâncuși a fost vândută cu 57.300.000 de dolari (estimare înainte de licitație 25.000.000 - 35.000.000 dolari). Este vorba de ''Muză adormită'', bronz realizat în 1913 după o matriță din perioada 1909-1910. La aceeași licitație, o lucrare de Picasso, ''Femeie în rochie albastră, șezând'', a fost adjudecată pentru suma de (aproape) 45 de milioane. Totalul vânzărilor licitației de luni a fost de 289 milioane de dolari.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter