MIRON MANEGA – Ispravnic de concept
- Editorial
- Salonul Refuzaţilor
- Modelul De Ţară
- VideoPoezii & VideoTexte
- emisiuni tv
- Arte vizuale
- Muzica
- Istorie
- Credinta
- ŞTIRI MILITARE
- Societate
- Antologia Poeziilor Frumoase
- De la lume adunate
- Bibliofilie
- Colectii Si Colectionari
- Presa
- Dezvaluiri
- Tema De Gandire
- Antologia Rusinii
- Europa Nostra
- Roman Foileton
- INFO
- Opinii
- Mărgele De Cristal
- Categorie Tmp
APROAPE TOTUL DESPRE SCULPTORUL ADRIAN COSTEA
APROAPE TOTUL DESPRE SCULPTORUL ADRIAN COSTEA
Una dintre cele mai enigmatice figuri ale României post-decembriste este Adrian Costea. Plecat definitiv din România cu aproape o jumătate de secol în urmă, el și-a revăzut țara doar punctual și sporadic, și asta numai începând cu vara anului 1992. Reala dimensiune și influența acestui personaj asupra a doi președinți ai României, precum și asupra întregii clase politice de după 1989, dar nu numai, rămâne în continuare un mister, dacă nu cumva chiar un secret.
Personalitatea lui în spațiul public românesc a fost prezentată ca fiind una exclusiv negativă, „grațieˮ unei campanii de alegații furibunde, cu precădere din partea presei de mare tiraj de la acea epocă, campanie declanșată brusc în primăvara anului 2000 și alimentată, de cei interesați, până târziu, spre finele anului 2008. Întreaga presă românească s-a lansat, la începutul anului 2000, într-o canonadă fără precedent, îndreptată împotriva lui Costea, deși niciunul dintre cei care s-au exprimat pe seama lui în fel și chip, verbal sau în scris, nu l-au cunoscut, de fapt, niciodată, neavând deci nici cea mai mică ideee despre cine ar putea fi Costea în realitate, cu ce se ocupă sau măcar cum arată la față. Pe cale de consecință, e de la sine înțeles că nimeni n-a avut, vreodată, nici cea mai mică informație despre dimensiunea artistică a acestui personaj singular și misterios.
Toate acestea până în vara anului 2011, dată la care destinul a vrut ca eu să-l pot întâlni și să descopăr, astfel - recunosc, cu foarte multă uimire - , la acest om, o lungă și importantă activitate plastică internațională. Așa am devenit primul jurnalist român care s-a interesat, a scris și a publicat articole și comentarii despre activitatea artistică a lui Adrian Costea. Cu timpul, cercul celor interesați de arta și potențialul lui s-a lărgit, prin apariția și adeziunea mai multor personalități din viața culturală românească, personalități care au început să se intereseze și ei de activitatea plastică a artistului.
Adrian Costea este un mare sculptor. Cât de mare – nu știu. Și n-o știe nimeni, căci aceasta este de competența posterității. Pot să afirm, însă, cu toată responsabilitatea, că nivelul de universalitate a lucrărilor sale nu este cu nimic mai prejos decât cel al lui Constantin Brâncuși. În toți acești ultimi ani mi-am confruntat, prudent, dar constant, intuițiile personale cu aprecierile verbale sau scrise ale mai multor oameni specializați în domeniu și, cel puțin la acest nivel de investigare primară a „cazuluiˮ, pot susține oricând enunțul de mai sus, privitor la valoarea artistică a lui Costea.
Așadar, începând din vara anului 2011, dată la care l-am descoperit și cunoscut ca artist pe Costea, am început de unul singur o utopică și naivă (ar zice unii) „contra-campanie de presăˮ cu mijloacele pe care le-am avut la dispoziție: site-ul certitudinea.ro, blogurile personale, contul meu de youtube, rețelele și platformele de socializare pe care am redistribuit ceea ce am scris. Dar și ceea ce au scris și alții, probabil ca urmare a unui fenomen de inducție, provocat de substanța textelor mele. Fenomen de care sunt nu numai perfect conștient, dar și foarte mulțumit.
Prin tot ceea ce și cum am scris în acești ultimi ani, nu am făcut altceva decât să prezint detalii și aspecte reale din activitatea artistică a unui Adrian Costea total necunoscut. Care, în afară de afaceri și activitate politică la cel mai înalt nivel internațional, mai este, în paralel, oricât de surprinzător ar părea, și posesorul unei bogate activități plastice. De neînțeles rămâne, deocamdată, faptul că această activitate a fost ținută aproape secretă de către autor, cu toate că ea s-a desfășurat pe mai multe continente și pe o perioadă de timp de peste 50 de ani.
Celor cu adevărat nedumeriți, le-aș atrage atenția asupra unui fapt esențial și determinant în ceea ce-l privește pe Adrian Costea: în anii adolescenței lui prelungite, perioadă premergătoare plecării din România, a fost elevul mai multor personalități și/sau artiști români consacrați, unii prieteni de familie, dintre care mi-aș permite, cu acordul său, să citez câteva nume: sculptorița Milița Petrașcu, sculptorii Oscar Han și Boris Caragea, graficienii Vasile Kazar, Gh. Ivancenco și Iosif Molnar, pictorul Henri Catargi, acuarelistul Mircea Olarian și caricaturistul Alexandru Clenciu, inginerii Alexandru Cișmigiu și Nicolae Korcinschi, arhitecții Ascanio Damian, Pascal Georgescu, Octav Doicescu și Radu Mihai Papae, regizorii Erwin Szekler și Virgil Calotescu, scenograful Mihai Tofan.
Rezultatul efectiv, până la ora actuală, al acestei campanii online de promovare culturală și artistică, declanșată și susținută de mine, este faptul că ea a reușit deja să reconfigureze, cel puțin parțial, sensul percepției publice privitoare la acest personaj clar-obscur, complex și enigmatic, pe nume Adrian Costea. S-a creat astfel, cu timpul, o alternativă artistică a imaginii sale publice, dar s-a și facilitat și accelerat accesul la o parte din operele create de Adrian Costea, răspândite azi cam pe tot pământul.
Iată, aici, un rezumat al textelor, materialelor publicistice și fotografiilor de și despre Adrian Costea, apărute în limba română și franceză, atât pe certitudinea.ro, cât și pe contul meu de youtube. O mare parte dintre acestea au fost preluate de alte site-uri și platforme online. (MIRON MANEGA)
Texte în limba română
-
Profanarea națiunii și cea mai pestilențială formă de înaltă trădare
- MEDITATIILE UNUI SECUI. "Eternelle et fascinante Roumanie" între ura identitară a ungurilor si ura individuală a lui Cristian Tudor Popescu
- STUDIU DE CAZ: cristian tudor popescu si sindromul isteriei în fata perfectiunii
- Despre primate, mancurți și branding
- Parizianul Adrian Costea, contemporanul Leoaicei Guennol si al Turnului Babel?
- Bârfe despre un tablou în facere
- "ETERNELLE ET FASCINANTE ROUMANIE": analiza unui concept istoric și identitar, elaborat de Adrian Costea, prea rafinat pentru primitivismul nostru postrevoluţionar şi neocomunist
- ADRIAN COSTEA: Alegeri prezidentiale în SUA. Jurnal de campanie electorală
- "LA MAIN BLEU OUTREMER", d'Adrian Costea
- Nu ştiu dacă-s vioară sau arcuş
- Schiţă de grabnică durere
- O GOANĂ CU ADRIAN COSTEA PRIN UNIVERSUL VĂZUT DIN EXTERIORUL-EXTERIORULUI
- Primul vernisaj al unei artiste geniale, în vârstă de 8 ani
- O posibilă lovitură pe piata de artă: conceptul de hotel-galerie al lui Adrian Costea
- FEMEILE DIN VIAŢA LUI BRÂNCUŞI (X). Miliţa Petrascu, jefuită şi în timpul vieţii, şi postum
- FEMEILE DIN VIAŢA LUI BRÂNCUŞI (IX). Miliţa, leliţa...
- FEMEILE DIN VIAŢA LUI BRÂNCUŞI (VIII). Miliţa, roaba lui Brâncuşi
- DREPT LA REPLICĂ. Dr. Al-Kailani: "Adrian Costea, suveran suprem si maestru al spatiului"
- "Sumerianul" Adrian Costea în viziunea unui arab
- Sculpturile lui Adrian Costea de la Hotel Sarroglia
- PRESA ITALIANĂ: "Adrian Costea, un mare artist în galeria Hotelului Sarroglia din Bucuresti"
- Cu tristete despre "Eterna si fascinanta Românie"
- "Le sage et la pierre philosophale"
- Adrian Costea între teză şi antiteză. Paradigma mătaniei
- Fantoma anilor '70: "NEW YORK '77" de Adrian Costea. Măreţia groazei
- "Stâlpii" pieţei mondiale de artă: George de Bellio, Leo Castelli şi Ileana Sonnabend. Toţi trei au intrat pe "orbită", plecând din România
- PROIECT POSIBIL: cea mai înaltă statuie din lume, la Baia Mare
- POMUL DE CRĂCIUN, POMUL VIEŢII. Imagini din "Eterna şi fascinanta Românie"
- "LE GRAAL DE SACRAMENTO"
- În atenţia D-lui ANSELM KIEFER: "Regina din Saba, soţia lui Solomon, fiul lui David". Autor: ADRIAN COSTEA
- FRUMOASĂ CA O ANIVERSARE...
- Lungul drum al artei către sine. COSTEA vs. KIEFER
- WHY NOT...?
- Un caz fără precedent pe piaţa artei contemporane: ANSELM KIEFER
- "Regele Regilor" şi blazonul FIAC
- Despre Golem şi alte nedumeriri
- Cele două "GOLEM"-uri din Paris...
- O capodoperă a sculpturii prin acumulare: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea". Geneza care vindecă Big-Bang-ul (IV)
- O capodoperă a sculpturii prin acumulare: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea". Geneza care vindecă Big-Bang-ul (IV)
- O capodoperă a sculpturii prin acumulare: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea". Geneza care vindecă Big-Bang-ul (III)
- O capodoperă a sculpturii prin acumulare: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea". Geneza care vindecă Big-Bang-ul (II)
- O capodoperă a sculpturii prin acumulare: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea". Geneza care vindecă Big-Bang-ul (I)
- Jean Veil, proprietarul "Golemului Adrian Costea" din Rue Lisbonne
- Golemul Costea: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea" (IV). PERORATIO
- Golemul Costea: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea" (III). ARGUMENTATIO
- Golemul Costea: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea" (II). NARRATIO
- Golemul Costea: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea" (I). EXORDIUM
- ANIVERSARE 13: "J'accuse...! E. Zola / Moi aussi...! A. Costea"
- Sam Havadtoy, un mare artist de divizia B
- "EPPUR SI MUOVE"
- DON QUIJOTE
- Sculptura lui Adrian Costea impune un nou curent: GEOMETRISMUL GENETIC
- "...din rude mari, împărăteşti..."
- Puterea şi datoria lui Adrian Costea
- DECEPŢII LIRICE. Tocata, în pâr minor
- DECEPŢII LIRICE. Fulgi de crap
- Declaraţie publică: Există girafe!
- "Fabrica de pensule", o avangardă românească a pieţei de artă
- Adrian Costea şi conceptul de hotel-galerie de la Sarroglia
- În aşteptarea prostului gust reciclat
- Sculpturile lui Adrian Costea: aliajul stilurilor, monumentalitate şi eleganţă. Brâncuşi, via Miliţa Petraşcu
- Exclusivitatea lui Adrian Costea în raport cu Brâncuşi
- Adrian Costea, artă şi comerţ
- ETERNA ŞI FASCINANTA ROMÂNIE, de la prototipul splendorii, la paradigma autobăşcăliei naţionale
- Adrian Costea şi "Cocoşul" care-şi strigă ieşirea din întuneric
- Goldart scoate la licitaţie ETERNA ŞI FASCINANTA ROMÂNIE
- Postmodernismul sculptorului Adrian Costea
- Adrian Costea sau perceperea imaterialului
- ADRIAN COSTEA: De la Geneză la Wagner, via Constantin Brâncusi
- "COCOŞUL APOCALIPTIC" de la SARROGLIA
- Pictor Barbu Iscovescu nr. 30...
- Cât costă Adrian Costea?
- BRÂNCUŞI FOTOGRAFUL (XII). "Himera" şi "Mica franţuzoaică"
- PAVEL ŞUŞARĂ: "Adrian Costea este urmaşul şi precursorul lui Brâncuşi"
- ADRIAN COSTEA. Cronica unei morţi eşuate (VI). Oiran Koimurasaki, pierdută şi recuperată
- ADRIAN COSTEA. Cronica unei morţi eşuate (V). "Gheişa" din Barbu Iscovescu
- ADRIAN COSTEA. Cronica unei morţi eşuate (IV). Leo Castelli
- ADRIAN COSTEA. Cronica unei morţi eşuate (III). Noel Bernard şi Max Bănuş
- ADRIAN COSTEA. Cronica unei morţi eşuate (II). Tel Aviv, 1973
- ADRIAN COSTEA. Cronica unei morţi eşuate (I)
- REMEMBER. Coroana de 1.300 de garoafe de la înmormântarea lui Marian Cozma...
- "ETERNA ŞI FASCINANTA ROMÂNIE", de Adrian Costea. Coperta
- WHO THE FUCK IS ADRIAN COSTEA? (III). "Colosalul"
- WHO THE FUCK IS ADRIAN COSTEA? (II). Elefantul din cutia de chibrituri
- Who The Fuck Is ADRIAN COSTEA?
- Fascinanta revenire a unui artist plastic de talie mondială: Adrian Costea
Textes en français
- Adrian Costea le Parisien, serait-il le contemporain de la Lionne de Guennol et de la Tour de Babel ?
- UNE CHEVAUCHÉE AVEC ADRIAN COSTEA DANS L'UNIVERS VU DU DEHORS DE L'EXTÉRIEUR
- Géométrie, Paradoxes et Origines dans les oeuvres d'Adrian Costea
- LA SCULPTURE DE ADRIAN COSTEA NE SE RAPPORTE A RIEN NI A PERSONNE
- ADRIAN COSTEA: "J'accuse...!" / Galerie d'images
- LE GOLEM COSTEA: "J'accuse...! E. Zola/ Moi aussi...! A. Costea"
- LE SCULPTEUR ADRIAN COSTEA, UN PARISIEN NÉ, PARTI ET RETOURNÉ DANS LES CARPATHES
- Rappel: "LA REINE DE SABA, FEMME DE SALOMON, FILS DE DAVID"
- "LA REINE DE SABA, FEMME DE SALOMON, FILS DE DAVID"
- Adrian Costea à la fois précurseur et héritier de Constantin Brancusi
- La sculpture d'Adrian Costea: puissance et devoir
- ADRIAN COSTEA: De la Genese a Wagner, en passant par Constantin Brancusi
Clipuri Youtube
MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

