- Editorial
- Salonul Refuzaţilor
- Modelul De Ţară
- VideoPoezii & VideoTexte
- emisiuni tv
- Arte vizuale
- Muzica
- Istorie
- Credinta
- ŞTIRI MILITARE
- Societate
- Antologia Poeziilor Frumoase
- De la lume adunate
- Bibliofilie
- Colectii Si Colectionari
- Presa
- Dezvaluiri
- Tema De Gandire
- Antologia Rusinii
- Europa Nostra
- Roman Foileton
- INFO
- Opinii
- Mărgele De Cristal
- Categorie Tmp
Atlanţi şi cariatide din Bucureşti
Atlanţi şi cariatide din Bucureşti
Am incercat sa profit de pauza de ieri intre ninsori si viscole care afecteaza Bucurestiul la acest sfarsit de ianuarie, si sa fac fotografii pe tema atlantilor si cariatidelor ce impodobesc unele din cladirile istorice ale capitalei.
Daca, pe de o parte, termenul CARIATIDĂ (pl. …tid-e) e bine-cunoscut, ca figurile feminine care apar a suporta pe cap structura arhitecturala de deasupra lor, numele provenind din cel al zeitatilor sculptate sustinand lintelul templului Erechtheion de pe Acropolis-ul Atenei, pe de alta parte, termenul ATLANŢI, este mai dificil de decelat, ca fiind pluralul lui atlas (pl. “atlasi” e incorect), zeul grec clasic ce suporta lumea pe capul si umerii sai, o contraparte masculina a cariatidei. Bucurestiul nu contine prea multe asemenea ornamente, ce sunt in general provincia stilurilor istoriciste elevate (n.b. ceea ce numesc stil “Mic Paris” cuprinde redarea in maniera provinciala locala a stilurilor istoriciste), intalnite de asemenea si pe cladiri de stiluri moderne, dar pentru un ochi bine format (n.b. nu prea multe asemenea perechi de ochi se afla la ora actuala prin oras), acestea i se releva amplasate la colturi, pe strazi mici secundare sau la partea superioara a fatadei unora dintre edificiile istorice ale orasului.
Mai jos e o selectie a unora din cei mai impresionanti atlanti si cariatide ce adorna capitala Romaniei, pusi in loc intr-o perioada ce se intinde de la mijlocul sec. 19, pana in anii 1930, in stiluri de la neo-renastere, neo-rococo, Beaux Arts la Art Deco clasicizat.












Atlanti si cariatide, pasajul acoperit Macca – Villacrosse, anii 1890, stil neo-rococo, Lipscani, Bucuresti (©Valentin Mandache)
MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu
Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

