Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

PRIMUL FILM DOCUMENTAR DESPRE EMINESCU

Data publicarii: 01.10.2009 18:09:00

Am avut privilegiul de a fi primul jurnalist care a semnalat în presă existenţa unui film monumental ca importanţă, atât pentru cultura română în ansamblul ei, cât şi pentru cinematografia românească. Din nefericire, filmul a fost şi continuă să fie ignorat pe nedrept, el nefiind menţionat până acum în nici un document public (cu excepţia intervenţiilor subsemnatului).

 

Octav Minar, un creator nedreptăţit
„Eminescu, Veronica, Creangă” se numeşte filmul, are 21 de minute şi a fost realizat, în 1914, de Octav Minar, un cercetător controversat al vieţii lui Mihai Eminescu. Pelicula, considerată una dintre cele mai valoroase piese de tezaur, a fost descoperită, în urmă cu câţiva ani, la Arhiva Naţională de Filme, de pasionaţii bibliofili Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Documentarul, recuperat şi recondiţionat integral, este creaţia Casei de Filme “Pathé”, iar imaginea poartă semnătura lui Victor de Bon. Acesta realizează aici o creaţie extrem de interesantă, în sensul că documentarul e presărat cu scene lirice, interpretate de artişti profesionişti (primele încercări de docudrama!), iar poemele eminesciene sunt ecranizate artistic, cu filmări făcute în Italia şi Egipt. Reamintesc că filmul a fost realizat în 1914 şi prezentat pentru prima oară publicului pe 31 ianuarie 1915, la Ateneul Român. Cu acest prilej a vorbit scriitorul Barbu Stefănescu Delavrancea.

Reconstituirile
Ne reţin atenţia imagini autentice, filmate la începutul veacului trecut, ce pot fi considerate adevărate documente istorice, înfăţişând meleagurile natale ale Poetului, diferite fotografii inedite (inclusiv o controversată poză a Poetului, împreună cu tatăl său), Casa lui Aron Pumnul din Cernăuţi (unde a locuit Eminescu), imagini ale Iaşului, precum şi câteva clădiri pe unde paşii acestuia au poposit (Biblioteca Centrală, “Bolta Rece”, localul “Trei Sarmale” etc), rudele acestuia ( Arhimandritul Ioachim Iuraşcu), Mormântul lui Eminescu de la Cimitirul Bellu, busturile lui Eminescu de la Dumbrăveni, Botoşani, din faţa Ateneului, fotografiile Veronicăi Micle, Teiul lui Eminescu, Grădina Copou, Mânăstirea Văratec, Mormântul Veronicăi Micle, rudele în viaţă ale lui Creangă.
Dacă acest film ar fi fost studiat cu atenţie (sau doar studiat), reconstituirea casei memoriale a lui Eminescu de la Ipoteşti ar fi fost cât se poate de aproape de realitate!
În al doilea rând, filmul acesta, avându-l ca autor pe mult hulitul şi blamatul Octav Minar, este unul dintre cele mai elocvente documente cinematografice păstrate în întregime şi prima încercare de a ilustra, cu mijloacele specifice celei de-a şaptea arte creaţia eminesciană.

 

NOTĂ. Filmul « EMINESCU-VERONICA-CREANGĂ », în varianta pe care o puteţi viziona în continuare, este completat de subsemnatul cu un generic explicativ. Acest generic e ilustrat muzical cu 47 de secunde dintr-un tulburător cântec din Maramureş, interpretat de Grigore Leşe.

Afisari: 9961
Autor: Miron Manega
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: Cheche (Oct, Fri 02, 2009 / 19:16)
Oameni buni sunteti neinformati! Au oare, n-ati aflat inca de faptul ca Eminescu este "cadavrul din debaraua noastra", adica a acestui popor de omuleti patibulari? Una din doua, ori nu l-ati citit pe filozoful neamului adica pe Horia Roman Patapulix, ori l-ati citit si l-ati citi dejaba. Hahaha!!

Lasand gluma la o parte, gestul vostru este demn de tot respectul. Nu vreau sa rostesc cuvinte bombastice, dar Eminescu este un bun cultural si trebuie respectat. Respect autorilor! Sper sa revin!
Nume: Cheche (Oct, Fri 02, 2009 / 19:58)
Si inca ceva. Cred ca e putin neinspirata alegerea culorii negre pentru background-ul site-ului. Stiu ca site-ul d-voastra se vrea se vrea serios, dar poate o nuanta de gri mai deschis ar fi o alegere mai fericita.

Cu stima!
Nume: balta mihai (Oct, Thu 08, 2009 / 07:58)
un film excelent ar fi foarte bun ptr a ilustra lectiile de lb romana
Nume: Gheorghe Simionescu (Oct, Thu 08, 2009 / 13:16)
doresc sa vad filmul
Nume: ghergheata elisabeta (Oct, Thu 08, 2009 / 14:56)
Am simtit si vibrat la "vederea" spiritualitatii, ramasa vie, impregnata in fiecare imagine a filmului. Imaginile poarta in sine spiritualitatea imortalizata si cine este un suflet viu, le poate retrai.
Multumesc pentru acesta minunata reamintire, care mi-a curatit pentru o clipa cugetul de murdaria prezentului.
Nume: ioana (Jun, Fri 18, 2010 / 22:24)
domnule miron manega! de-ar fi (ACUM!)...sa stam stramb si sa judecam drept...pur si simplu privind...oare noi, cititorii, ce-ar trebui sa facem?...interesanta sugestie!...
Nume: Paolo (Dec, Sat 08, 2012 / 03:16)
Unfortunately I cannot express myself in Romanian, but I had to leave a message because I am very interested in knowing if I can purchase a DVD somewhere with a high quality version of this 20m documentary. If so, please tell me where. Mulţumesc!
Nume: ZhbnEvIisLUQx (Jan, Thu 03, 2013 / 12:50)
Slam dunkin like Shaquille O'Neal, if he wrote informative artilecs.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter