Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Steagul de luptă al lui Avram Iancu, cumpărat de un mason

Data publicarii: 06.02.2016 10:17:00

 

 

În ciuda controverselor privind autencitatea „steagului de luptă” al lui Avram Iancu (unii istorici au susținut că acest steag ar fi, de fapt, un simplu prapor bisericesc), acesta a fost scos la vânzare miercuri seara (5.02.2016), la Bucureşti, într-o licitaţie Artmark dedicată lui Corneliu Vadim Tudor. Steagul a fost adjudecat de omul de afaceri Adrian Thiess, la suma de 105.000 de euro.

 

Preţul de pornire pentru steagul lui Avram Iancu a început de la 5.000 de euro, lupta fiind foarte strânsă între licitatorii prezenţi la Palatul Cesianu Racoviţă din Bucureşti (sediul Artmark) şi persoane care au licitat online şi care nu au dorit să îşi dezvăluie identitate. Printre cei care au licitat la eveniment s-au numărat şi reprezentanţi ai lui Gigi Becali, dar şi ai autorităţilor locale din comuna ardeleană Horea.

 

În final, drapelul lui Avram Iancu a fost adjudecat pentru 105.000 de euro (la care se adaugă comisionul casei de licitaţii, n.r.) de o persoană care a licitat online şi a cărei identitate nu a fost dezvăluită de reprezentanţii Artmark. Potrivit informaţiilor MEDIAFAX, cumpărătorul steagului este omul de afaceri Adrian Thiess.

 

Contactat de MEDIAFAX, Adrian Thiess a confirmat că a cumpărat steagul lui Avram Iancu, precizând însă că nu vrea să îl ţină pentru el şi, în această chestiune, vor fi implicate în final peste 20 de persoane.

 

„Este un bun important al românilor şi nu l-am cumpărat eu pentru mine, ci împreună cu mai mulţi prieteni de-ai mei. I-am informat despre această idee, pentru că până la urmă dacă suntem buni români, cum credem fiecare dintre noi - şi sunt convins că toţi suntem - , trebuie să facem şi noi anumite gesturi la un anumit moment. Şi le-am comunicat acest lucru, le-am trimis un mesaj. Am o listă cu aproximativ 30 de persoane importante din România, oameni de afaceri, care au capacitatea de a face un gest mai deosebit. Aşa că, decât să cheltui o sumă importantă de bani pe un lucru mai puţin relevant, mai bine eşti parte a ceva pentru istoria noastră. N-am luat o secundă în considerare să cumpăr acest bun şi să mi-l pun în casă (...). Eram convins că va fi cineva care va face acest lucru şi ideea a fost că dacă suntem mai mulţi şi putem face un gest să alocăm o sumă pentru acest lucru, este ok. Urmează evident să-l punem la dispoziţia mai multor muzee, care să-l expună în toată România, să-l vadă toată lumea", a spus Adrian Thiess.

 

Acesta nu a dorit să dezvăluie identitatea persoanelor care vor fi implicate în această achiziţie. "Ei vor hotărî dacă vor să fie nominalizați sau nu. Sunt oameni importanţi, sunt oameni mai discreţi, sunt oameni care sunt foarte cunoscuţi. Pur şi simplu i-am informat foarte direct şi foarte scurt despre faptul că pot fi parte la o chestiune importantă. Au reacţionat foarte prompt, ceea ce sincer mă încântă extraordinar de mult. Puteam să-i invit la un weekend la Paris, la nu ştiu ce petrecere. Pentru mine personal este un lucru extraordinar, mă bucur că am putut să fac asta", a spus Thiess.

 

În octombrie 2013, când a fost scos pentru prima dată la licitaţie de către Artmark, la un preţul de pornire de 10.000 de euro, drapelul lui Avram Iancu a făcut obiectul unei dispute între proprietarul său, Corneliu Vadim Tudor, şi Gheorghe Funar. Funar a spus la momentul respectiv că Vadim Tudor că nu are dreptul să scoată la licitaţie acest drapel, întrucât el ar aparţine PRM, partid căruia ar fi fost dăruit de către o persoană. De asemenea, Funar l-a dat în judecată pe Vadim Tudor, fapt pentru care steagul respectiv a fost retras de Artmark de la licitaţia respectivă.

 

Pe de altă parte, tot în octombrie 2013, Ministerul Culturii (MC), condus la momentul respectiv de ministrul Daniel Barbu, a anunţat că MC sau o altă instituţie publică ar putea să achiziţioneze acest "preţios obiect", în cazul în care se va confirma că steagul a aparţinut lui Avram Iancu. Această afirmaţie a rămas însă doar la stadiul de intenţie, nefiind demarată nicio procedură din partea Ministerului Culturii pentru achiziţionarea acestui drapel, au spus reprezentanţii Artmark, pentru MEDIAFAX.

 

În 14 septembrie 2015, Corneliu Vadim Tudor a decedat, iar Gheorghe Funar nu s-a mai îndreptat în privinţa steagului lui Avram Iancu şi împotriva moştenitorilor acestuia, fapt pentru care familia lui Vadim Tudor a decis scoaterea la licitaţie a drapelului, după cum au precizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţi ai Artmark.

 

Cine este Adrian Thiess

 

Membru al masoneriei, Adrian Thiess a fost candidat parlamentar la Aliantei DA si om de încredere al actualului ministru Vasile Blaga înainte ca acesta sa candideze pentru primaria Bucurestiului.

Pana in septembrie 2001, Adrian Thiess a fost consilierul personal al presedintelui Ion Iliescu.

Adrian Thiess, împreună cu Cornel Comșa și Victor Dumitriu, s-a ocupat de campania lui Sorin Oprescu pentru Primaria Capitalei.

Thiess este actionar si la firma Eurostar Catering Expres, operatorul national pentru serviciile de catering mobil în toate trenurile de rang superior din România: Sageata Albastra, rapid si accelerat.

Mai detine, împreuna cu sotia sa, Elena Delia Thiess, înca trei firme: Dental Center 2001, Dental Expert Center si Casa Elegance D&A 1874.

Impreuna cu Mihai Craiu, Adrian Thiess a deținut cotidianul Puterea!

În urmă cu trei ani Adrian Thiess s-a remarcat atunci cand a organizat la Bucuresti o intalnire intre doi dintre cei mai importanti oameni ai Planetei: vicontele Etienne Davignon, presedintele grupului Bildenbergm, si Richard Haass, presedintele Consiliului pentru relatii externe al SUA. 

 

Citește articolul integral în Comisarul.ro

 

Afisari: 5366
Spune-le prietenilor:
  • RSS
  • Digg
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • FriendFeed
  • LinkedIn
  • MySpace
  • Netvibes
  • Reddit
  • Technorati
  • Tumblr
  • Twitter
  • Yahoo! Bookmarks
  • Yahoo! Buzz
  • email
  • Live
  • StumbleUpon
  • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: mihai cretu (Mar, Sun 20, 2016 / 18:33)
Bravo lor ! Un gest apreciabil, de buni romani ! Aceste simboluri , ard ca o flacara si va tine treaza , constiinta romanilor !
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu
Lazăr Lădariu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Ioan Roșca, Laurian Stănchescu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Dogaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter