Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Cu molitfe sau fără molitfe de Sfântul Vasile, părinte Vasile Gavrilă?

Data publicarii: 21.12.2016 23:40:00

Iată întrebarea! Și răspunsul B.O.R. nu va întârzia să apară ferm: de data asta, fără!

O emisiune difuzată de tv. Trinitas, avându-l invitat pe Pr. Lect. Dr. Vasile Gavrilă, punea în scenă exact această dilemă, iscată în rândul creștinilor ortodocși români după ce, prin Hotărârea Sfântului Sinod numărul 630/2011, s-a stabilit că, la sfârşitul Sfintei Liturghii din ziua de 1 ianuarie, se va oficia slujba Tedeumului, fără a se citi moliftele Sf. Vasile cel Mare.

 

Nu vreau să reiau tema, deja epuizată prin diverse locuri de scriitori înflăcărați. Doresc numai să remarc motivația de-a dreptul siderantă cu care distinsul preot lector doctor, etc. vine în emisiune, vorbind despre speța în cauză. După părerea domniei sale, molitfele Sf. Vasile nu ar mai trebui citite nici în biserici și nici în casele credincioșilor, pentru că momentul este total nepotrivit. Și argumentează năvalnic (încerc să citez): ”domnule, în această zi oamenii petrec, se bea, se mănâncă, se petrece!… nu este potrivit să citească preotul aceste molitfe în aceste condiții!…”

 

Am ascultat argumentul acesta și m-am crucit! Adică ce să înțelegem părinte profesor doctor în teologie? Că misiunea Bisericii, a dumneavoastră a preoților, încetează când începe distracția, când Vanghelie dă drumul la paranghelie?! Când dracii încep să colcăie prin casele și prin sufletele oamenilor? Păi, până mai ieri, Biserica tocmai cu lupta prin Cruce împotriva diavolului se legitima în lume. (Amintiți-vă: “Doamne, armă asupra diavolului Crucea Ta o ai dat nouă, că se îngrozeşte şi se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei, că morţii a sculat şi moartea o a surpat, pentru aceasta ne închinăm Îngropării Tale şi Învierii.”) Pentru că luptând cu acela, ea, Biserica, își salvează turma cea cuvântătoare!

 

Ce să înțelegem? Că brusc, după ce pf. Daniel fu înscăunat în Deal, s-a schimbat ”planul de luptă”? Adică, diavolului i s-au cedat deja teritoriile Bisericii fără ca aceasta să ”tragă nici măcar un glonț”? Ei, asta-i culmea culmilor! Deci Biserica cu ce anume se ocupă din acest moment?

 

Ați sugerat un posibil răspuns la această posibilă întrebare afirmând, de asemenea, în emisiunea respectivă, anume că rostul creștinilor este întâlnirea cu Hristos, cea euharistică! Excelentă zicere! Ca la carte! Ați continuat, însă, cu o altă afirmație, de data aceasta de-a dreptul aberantă, în contextul discuției asupra oportunității citirii molitfelor Sf. Vasile: ”Rostul nostru nu este să ne luptăm cu Satan, numai Hristos se luptă cu Satan!” O simplă deducție logică de clasa 0, ar trebui să vă răstoarne în cap toată teologia pe care pretindeți (prin titlul de doctor) că o cunoașteți, anume, că prin ceea ce afirmați, desființați ontologic chiar molitfele Sfântului Vasile cel Mare, care, se pare, după părerea dv. deloc teologică, formulată mai sus, le-a scris degeaba! Altfel, pentru cine le-ar fi scris, dacă nu pentru folosul duhovnicesc al Bisericii, al preoților, al credincioșilor?!

 

Părinte Vasile, numai faptul că, întâmplător sau nu, purtați numele Marelui Vasile mă determină să mă opresc aici în ceea ce vă privește. Vă asigur însă că felul ăsta de ”teologie”, dictată de o domnie vremelnică în scaunul patriarhal, nu este deloc întâmplătoare. Ea concordă (poate nu vă dați seama) cu îngrozitoarea decadență morală a poporului dreptcredincios (am început să mă îndoiesc tare de tot de veridicitatea acestei mult prea generoase sintagme – dreptcredincios), cu cele peste 22 de milioane de avorturi înregistrate de acest ”dreptcredincios” popor în acești nemaipomeniți ani de libertate (chiar dv. remarcați că atunci când ăștia petrec, trebuie lăsați să petreacă!…ce molitfe? Ce rugăciuni? Ce alte, alea?…).

 

Părinte profesor, nu vi se pare oare ciudat că, pe măsură ce se înmulțesc bisericile și se reduc din lipsă de copii, numărul de școli, rezultatele d.p.d.v. moral sunt exact pe dos?! Nu vă îmbătați cu ”apă rece” văzând bisericile dv. de la oraș pline de evlavioși la moaște. Circulați puțin prin țară, prin adevărata Românie, și vizitați bisericile de la sate. Când voiți dv. Să vedeți câte doi moși și o babă moțăind în vreun cotlon de biserică și să înțelegeți că ceva a dispărut din ecuație… Depopularea satelor, atentatul sever la adresa familiei creștine pe care, de vreun sfert de veac, statul iresponsabil îl instrumentează cu consimțîmântul vinovat al B.O.R. (vă sugerez să recitiți numai ”rugăciunea când leapădă femeia” din molitfelnic, să revedeți cum, pe aceeași balanță ”duhovnicească”, femeia care avortează cu bună știință, deci criminala, este tratată exact ca și cea care din motive independente de voința ei, pierde sarcina, Biserica tratând sec aceste două spețe, împreună, cu sintagma ”cu voie sau fără voie...”, fără pic de mesaj educativ, vindecător! – vă dau doar acest exemplu ca să înțelegeți că știu exact despre ce vorbesc!) și multe alte fenomene străine de tot de duhul ortodoxiei, face ca politica sinodală actuală să rămână în istorie ca o mare rușine pe obrazul Bisericii și poporului român!

 

Și dumneavoastră, cu titluri teologice importante, veniți într-o emisiune tv și născociți argumente dintre cele mai stranii ca să ”acoperiți oala”. De ce anume nu aveți coloană vertebrală, și în numele Sfântului Vasile cel Mare al cărui nume îl purtați, nu puneți lucrurile la punct, arătând dogmatic și patristic importanța excepțională pe care aceste sfinte rugăciuni le au în îndreptarea vieții noastre creștine?! Să arătați fără teamă că Hotărârea Sfântului Sinod numărul 630/2011 este una insuficient argumentată teologic, inadecvată, eronată și să propuneți în clar retragerea ei urgentă?! De ce nu faceți asta? Pentru că vă este frică de postul cald pe care îl ocupați ca slujitor și cadru didactic universitar. Când ne vom întâlni, poate, peste ani, si veți fi deja scos din demnitățile actuale de către exact acest sistem strâmb pe care îl slujiți cu lingușire ”teologică”, sper să aveți măcar atunci tăria să recunoașteți că l-ați trădat pe Hristos! Pe Acela despre a Cărui împărtășire ne vorbiți acum cu ipocrizie. Dar tâlharul s-a mântuit pe cruce, nu-i așa? Mai aveți încă vreme de pocăință!…

 

Nu aș fi abordat vreodată acest subiect, ca să mă aflu în treabă, fapt pe care, atunci, în 2011, nu l-am făcut de altfel, dacă specia teologică pe care o remarc la preotul Vasile Gavrilă nu mi-ar fi sărit în auz la o emisiune radio Trinitas, de data aceasta venită din partea unui alt ”mare teolog” contemporan, despre care toată ”oastea cea vestită” de trecători prin facultățile de teologie de pe la noi, nu se poate să nu fi auzit: preotul profesor dr. Constantin Coman. Omul nu ratează niciodată să se vesetască pe sine drept licențiat în teologie la Atena și fiu duhovnicesc al părintelui Sofian Boghiu, etc., însă de data aceasta fusese invitatul A.S.C.O.R. de la Iași unde vorbise, nici mai mult, nici mai puțin, decât despre rolul femeii și bărbatului în familie.

 

Despre câte inepții a putut să înșire tinerilor acelora de-a lungul întâlnirii cu ei, pot fi spuse multe. Mi-au atras atenția însă câteva ziceri absolut inadecvate pe care ”eruditul” preot profesor încerca să le vâre în conștiința nevinovatului auditoriu: faptul că femeia trebuie să trudească în gospodărie, acesta fiind datul ei ontologic, iar bărbatul, fire contemplativă, trebuie să gândească! La început m-a umflat râsul, crezând că acolo, la Atena, părintele cu pricina și-a exersat din plin spiritul ludic și e pus pe poante. Mi-a înghețat râsul pe buze când vine vorba, la una din întrebările din public, despre Biserică și dreptate. Eruditul nostru trâmbițează cât să-ți spargă difuzoarele că (încerc de asemenea să citez): ”la biserică nu căutăm dreptatea, dreptatea o căutăm la tribunal!”... Extraordinar de adânc! Încă mai reflectez la o asemea năstrușnicie care, împreună cu zicerea precedentă în care bărbatul, contemplativ de felul lui, gândește, în timp ce femeia muncește, poate duce direct pe scările primului tribunal, situat între casa căsătoriilor și biserica de cartier.

 

Este obositor, nu-i așa? Păi din acest motiv o să închei repede. Nu mă pot abține însă de remarca finală, cum că indivizi ca ăștia, plătiți gras de B.O.R., sunt profesorii de teologie ai unei generații profund neinstruite. (Spunea, deunăzi, cineva că pe unul, prin clasa zecea l-au descoperit la seminar că nu știa să citească. Nu știa nici tabla înmulțirii! (fapt grav pentru un viitor manager de biserică srl.) Acum omul este primul hirotonit din seria lui de absolvenți, hirotonit după criterii atât de tainice, că ele nici nu pot fi lesne grăite!…

Remarca mea banală voia să spună că la așa profesori de teologie, exact așa slujitori, mult prea mulți pentru un popor de-a dreptul credul și din ce în ce mai puțin credincios.

În final, vă îndemn părinte Vasile, reluați Omilia a III-a a Sf. Vasile cel Mare și întăriți-vă în curaj, în duhul celui ce a scris-o.

 

Părinte Constantin, căutați la Matei VI.33 și încercați să înțelegeți corect noțiunea de dreptate. Tinerii de la Iași, despre dreptatea lui Dumnezeu v-au întrebat. Neștiind că aceasta poate fi căutată îndeosebi în Biserică, le-ați deturnat așteptările trimițându-i la tribunal!…

 

Încă un sfat sincer: nu vă mai dați în spectacol, în emisiuni televizate și înregistrate, dacă teologia pe care o știți este săracă și amputată de autocenzură, în perspectiva păstrării privilegiilor de care beneficiați în prezent! Nu cred că vă este necunoscut faptul că printre cucerniciile voastre sunt și oameni înalți la suflet, citiți, cu credință dreaptă, ortodoxă, care însă ”nu și-au plecat genunchiul lui Baal”. Pe aceștia îi așteptăm să capete și curajul mărturisirii! De fanfaronadă ne-am săturat! Pocăiți-vă!

 

5 ianuarie 2014

 

(din volumul de eseuri „AȚI ÎNFRÂNT!”, de Alexandru Mihail Cernat  apărut în 2014)

 

Afisari: 1244
Autor: Alexandru Mihail Cernat - teolog, psiho-sociolog
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter