Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Din învatăturile Părintelui ARSENIE BOCA, "Despre familie, iubire si credintă"

Data publicarii: 28.09.2013 20:51:00

Pe 29 septembrie se împlinesc 103 ani de la nașterea părintelui Arsenie Boca. Se cuvine să ne gândim la el, pomenindu-l prin chiar cuvintele sale…

 

Iisus sfinteste unirea trupeasca a barbatului cu femeia, ridicând casatoria la înaltimea de mare Taina în Hristos si în Biserica.

Parintele Arsenie Boca Atâta vreme cât toti împaratii lumii nu vor fi de prisos, vom înapoia banii însemnati cu numele lor; atâta vreme cât toti oamenii nu vor fi asemenea îngerilor, neamul nostru trebuie sa se înmulteasca.

F
amilia si statul, înjghebari bicisnice când ne gândim la fericirea din ceruri, sunt trebuitoare în adastarea (asteptarea) pamânteasca a Raiului. Dar, atâta vreme cât sunt trebuitoare, vor fi nevoite, cât de cât, sa nu fie necurate si schiloade.

Cel ce cârmuieste (statul) ar trebui sa simta responsabilitatea deopotriva cu cel ce slujeste; unirea între barbat si femeie (familia) ar trebui sa fie vesnica si nefatarnica.

Iisus vede în casatorie, mai înainte de orice (duhovniceste vorbind), împreunarea a doua trupuri. De data aceasta întareste spusa Vechii Legi: Nu mai sunt doua trupuri ci un singur trup"(Facerea 2, 24; Matei 19, 5). Mirele si mireasa fac un singur trup, cu neputinta de despartit. Acel barbat nu va avea alta femeie; femeia aceea nu va cunoaste alt barbat, pâna nu i-a despartit moartea. Împerecherea barbatului cu femeia, când nu-i usurarea unei luxurii vagabonde, ori a unei prostituari furise, când e întâlnirea si oferta a doua feciorii sanatoase, când e precedata de o alegere nesilita, de o patima curata, de-o învoiala stiuta de lume si consfintita, capata caracter aproape mistic, pe care nimeni nu-l mai poate înlatura. Alegerea e fara schimbare, patima (pasiunea) curata e consfintita, învoiala e vesnica. În cele doua trupuri ce se strâng în dorinta, sunt doua suflete ce se regasesc în iubire. Cele doua trupuri se schimba într-un singur trup, cele doua suflete într-un singur suflet.

Cei doi si-au amestecat sângele; dar din aceasta contopire se naste o faptura noua, plamadita din viata lor: întruchiparea vadita a contopirii lor. Iubirea-i face asemenea lui Dumnezeu: faurari ai mereu reînnoitei si miraculoasei faceri.

Dar aceasta trupeasca si rituala vanitate, cea mai desavârsita dintre nedesavârsitele înjghebari omenesti (nunta crestina), nu trebuie sa fie tulburata ori întrerupta niciodata. Adulterul o strica; divortul o curma. Adulterul este tradarea vicleana a unitatii, divortul renegarea-i definitiva. Adulterul este un divort secret, întemeiat pe minciuna si tradare; divortul, urmat de o noua casatorie, e adulterul legiuit. Iisus osândeste totdeauna, în chip solemn si raspicat, adulterul si divortul. Întreaga-I fire se razvratea împotriva îngrozirii, în fata necredintei si a tradarii. Veni-va o zi, prooroceste El, vorbind de viata din ceruri, în care barbatii si femeile nu se vor mai cununa (Luca 20, 34-36); dar atunci cununia trebuie sa cunoasca macar toate virtutile îngaduite de viata pamânteasca.

Iisus, Care porneste totdeauna de la cele vazute catre cele nevazute, nu-i zice adulterin doar celui care fura sotia fratelui sau, dar chiar si celui ce o priveste pe drum, cu ochii poftei (Matei 5, 27-28). Nu-i adulterin doar cel ce se da într-ascuns cu femeia altuia, ci si acela care, dupa ce a alungat-o pe a sa, se însoara cu alta. Într-un singur loc pare a îngadui divortul: barbatul femeii adultere, însa vina soatei izgonite n-ar putea îndreptati în nici un chip crima pe care ar savârsi-o cel tradat, însurându-se cu alta.

În fata Legii atât de absolute si neîndurate, pâna si ucenicii se ridica în doua picioare (Matei 9, 10). De vreme ce asa trebuie sa fie, la ce bun sa se mai însoare omul? Dar El le raspunde: Nu toti sunt în stare de ceea ce spuneti, ci doar aceia carora le este dat. Deoarece sunt fameni (eunuci) nascuti asa din sânul maicii lor, sunt fameni facuti de oameni si sunt fameni în vederea Împaratiei Cerurilor. Cine-i în stare sa o faca, faca!" (Matei 19, 11-12).

Cununia e un hatâr facut firii omenesti si raspândirii vietii. Nu-s toti în stare sa se pastreze curati, feciorelnici si singuri, "ci doar aceia carora le este dat." (Matei 19, 11). Desavârsitul celibat e un har, o rasplata a izbânzii sufletului asupra trupului. . .

 


Parintele Arsenie Boca Fragmentele listate pe aceasta pagina provin din 'Tinerii, familia si copiii nascuti in lanturi'. Carte aparuta sub editura „Pelerinul” din Iasi si scrisa de "Cel mai mare duhovnic ortodox român din secolul al XX-lea!" - Parintele Arsenie Boca.

Arsenie Boca
Nascut la 29 septembrie 1910, în Vata de Sus, jud. Hunedoara


Informatii detaliate cat si alte carti si invataturi ale Parintelui Arsenie Boca gasiti pe site-ul oficial http://www.arsenieboca.ro

 

Sursă: Parohie.ro

Afisari: 3928
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: gemil (Oct, Fri 18, 2013 / 18:49)
BOR, cand aveti de gand sa-l canonizati pe acest mare marturisitor al neamului romanesc?Cand vi se va da voie?
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter