Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Lecţia lui nea Ilie despre lege şi proşti

Data publicarii: 02.10.2009 19:42:00

Dumnezeu, iubindu-mă, mă tot pune la felurite încercări ca să nu mă plictisesc. Aşa a fost şi cu şoferia. Ne-am luat şi noi maşină. Atunci mi-a zis soţia că ar fi bine să-mi iau permis şi eu, că, cine ştie, s-ar putea să fie nevoie vreodată să şofez. Pentru mine, lucrul asta a venit prea târziu şi m-am dus la prima lecţie de şoferie cu emoţii de licean, la un PECO, unde trebuia să mă întâlnesc cu instructorul.


Tremuram rău pe marginea trotuarului, ca la bacalaureat, şi îl aşteptam. Cel mai bun lucru era ca omul nu mă cunoştea. A venit cu o Dacia de pe vremea lui Ceauşescu, căreia, când i-a pus o frână, chiar în faţa mea, i-au sărit şuruburile pe jos. Le-a adunat tacticos şi le-a pus la locul lor, ignorându-mă. Era mecanicul absolut, la întâlnirea cu imbecilul absolut. Nea Ilie era plin de vaselină şi avea un fes slinos pe cap.


M-a citit din prima, şi-a dat seama cu cine are de-a face. Dacă m-ar fi cunoscut, mi-ar fi spus: „Vai, maestre, ce onorat sunt să vă fiu eu instructor!”. Dar el mi-a zis, fără să se uite la mine: „Bă, asta e cheia!”. Am îngheţat. „Fii atent, a continuat el, ambreiajul este tata, frâna este mama, iar acceleraţia este copilul tâmpit care aleargă până ce dă cu capul în prima maşina”. Absolut genial!... Apoi, îmi spune scurt:
- Treci în locul meu !
Eu, speriat:
- Lasă-mă, nene, că n-am mai pus în viaţa mea mâna pe aşa ceva.
- Bă, tu nu te-ai săturat să stai pe locul mortului şi să te conducă toţi tâmpiţii?
Şi atunci m-am gândit să strig şi eu la poporul român: ”Popor român, nu te-ai saturat să stai pe locul mortului şi să fii condus de toţi tâmpiţii?”.
Era o adevărată resuscitare, domnule ! Şi îmi tot repeta:
- Hai, hai, învaţă să conduci!
Ceea ce a urmat a fost incredibil. M-a scos direct în trafic. Şi eu trebuia să am mâna pe volan, pe chei, pe schimbătorul de viteze, trebuia să mă uit în cele două oglinzi, dar şi în ochii lui.
„Unde te duci, măăă ? Nu vezi unde mă bagi ? O calci pe baba aia ! Nu te uiţi în spate ? Vezi, bă, că intră ăla în tine!”

 

Şi m-a ţinut aşa, de îngheţam şi transpiram tot, două zile la rând ! Nu mai eram sănătos. Nici un rol, în viaţa mea, nu m-a solicitat atât de mult şi nu m-a adus într-o asemenea stare. În a treia zi s-a liniştit de tot. Stătea bătrânul cu o mână pe volan şi cu fesul pe ochi. Dormea, domnule! „Înseamnă că am început să conduc bine”, mi-am zis.

 

Brusc, apare Crucea Sfântului Andrei! Nu l-aţi văzut pe Puric, disperatul, între Maestrul său dormind şi traficul din Bucureşti. Şi, târându-mă încet-încet, am trecut pe lângă un cimitir.
Atunci Maestrul a deschis ochii: „Bă, vezi? Aici e o fostă elevă de-a mea!”
Mie mi-a îngheţat coloana vertebrală:
- În cimitir ?!
- Păi da ! Nu e singură, e cu soţul.
- Cum a ajuns acolo ?
- Tot aşa, bă, ca şi tine, nu a oprit la Crucea Sfântului Andrei, aia pe unde trece trenul. Păi, bă, când vezi o cruce, nu te opreşti să te închini ? Treci ca animalul ?! Ce-o fi cu graba asta, că tot acolo ajungi!...

 

Omul ăsta m-a creştinat pe mine, teologul lui peşte. Avea dreptate! Când vezi Crucea Sfântului Andrei, te uiţi în dreapta şi nu crezi nici măcar în ăla de-ţi face semn cu steagul. Că e ţara plină de proşti.
Vei învăţa să conduci când vei şti să te fereşti de proşti, nu când vei şti legea !!! 

Afisari: 2610
Autor: DAN PURIC
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 
Nume: padre_cosmin (Oct, Fri 02, 2009 / 20:28)
"Vei învăţa să conduci când vei şti să te fereşti de proşti, nu când vei şti legea !!! " poti sa o stii si sa mori linistit cu ea in mana...uite cine ne judeca:
http://www.youtube.com/watch?v=QZVSpqpYp1k

acum nu ma mai mir de ce bunica-mea a stat in judecata 20 de ani dupa revolutie...pana a murit
Nume: popescu nicolae (Oct, Wed 07, 2009 / 13:41)
maestre, m-a impresionat pana la lacrimi cat adevar exista vis a vis de situatia reala din societatea noastra de astazi...
e tare de tot, va doresc sanatate si putere de imaginatie....
Nume: ghergheata elisabeta (Oct, Thu 08, 2009 / 14:05)
Sunt o mare iubitoare a spiritului dvs., din care ne impartasiti cu atata dragoste si putere. Stiu ca ele vin numai de la Dumnezeu. Esenta tuturor lucrurilor spuse in cateva cuvinte este divinitatea biblica. In tot ce spuneti si scrieti, ma regasesec si atunci ma linistesc. Indata realizez ca nu suntem singuri, chiar in mijlocul haitei de hoti in care traim! Tot Dumnezeu stie de ce ne-a asezat in mijlocul lor, la rascrucea drumurilor. Cred ca Dumnezeu incepe sa ne adune la un loc.
Nume: ciutaca (Oct, Mon 12, 2009 / 08:31)
"Vei invata sa conduci atunci cand vei sti sa te feresti de prostie(a ta proprie!),nu cand vei sti legea!" eu asa as scrie ultima fraza, ca sa inteleaga tot romanul, altfel va zice mereu ca 'prosti' sunt numai altii...
In rest, toate bune, numai de ne-am trezi odata!
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter