Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

MEDITATIILE UNUI SECUI. Când îi vine un musafir din Ungaria, secuiul taie porcul...

Data publicarii: 21.07.2015 19:51:00

Când îi vine un musafir din Ungaria, secuiul îşi ia concediu și taie porcul! Când merge el în Ungaria, cel de-acolo întreabă „până când stai?”… Îi arată frigiderul cu mâncare, să se servească singur, şi dispare la muncă!

 

Nu-i întreabă nimeni pe investitori, pe musafirii aceştia - căci, până la urmă, sunt doar musafiri - „cât timp stau, până când?”, în marea noastră bucurie că ne-au apreciat şi au venit aici! În marea noastră bucurie uităm să întrebăm şi să ne întrebăm: oare până când ţine, ce final va avea totul? Ne gândim doar pe termen scurt, la momentul câştigat, nu ne gândim la ziua de mâine, la viitorul pe termen lung! Pentru că investitorul stă atâta timp cât este rentabil, apoi pleacă! Iar dacă pleacă, suntem dependenţi de alţii, căci tot timpul trebuie să fim pe placul investitorilor, adică pe placul altora! Astfel, pierdem tot ceea ce suntem noi înşine.

 

În tradiţia autentică, evaluarea îţi aparţine integral, este autoevaluare, este a ta prin înţelepciunea neamului, este o experienţă istorică, milenară! Nu după alţii, nu după standarde exterioare străine! Cerinţele sunt după nevoile tale şi nu după ale altora, exagerate conform unor cerinţe economice diabolice impuse! Vitalitatea unui popor depinde de capacitatea sa spirituală de a renaşte, şi nu de puterea însuşirii disperate a unor forme exterioare moarte.

 

Renaşterea nu este investiţie! Renaşterea este legată, în prim-plan, de munca agricultorului, care în fiecare an renaşte prin munca lui proprie, prin viaţa pe care o cultivă. Sămânţa plantată în pământ nu este o investiţie materială, pe care o bagi în pământ şi în urma căreia scoţi un câştig enorm. În capitalism aşa este, şi din cauza asta sunt forţate şi sămânţa, şi pământul pentru o recoltă tot mai bogată. Sămânţa este şi o entitate spirituală, nu numai biologică, care reprezintă nu doar renaşterea biologică, ci şi una spirituală! Nu degeaba a folosit Iisus pilda sămânţei! 

 

Renaşti prin forţa spirituală a pământului natal, căci pământul nu este doar „ceva bun de exploatat”, este ceva sacru, căci e creaţia Domnului, iar tot ce se naşte din pământ reprezintă un simbol al Sacrului, care, prin energiile sale vitale sacre, înlesneşte renaşterea omului, prin transfigurarea interioară, care este forţa vitală a unui neam! Din această cauză nu trebuie vândut pământul străinilor, pentru că reprezintă forţa vitală, cu caracter transcendent, a neamului; apoi, fiindcă este şi o imagine a divinului, ca şi omul, prin urmare pământul nu este un în mod exclusiv un obiect material destinat vânzării şi investiţiei, cum ne „învaţă” materialismul!

 

Autonomia vitală a unui neam are la bază înţelepciunea sa milenară şi puterea sa de renaştere din pământ, prin vieţuitoarele care renasc din acesta – cum s-a născut Iisus din pântecele Maicii Sale, Sfânta Fecioară. Căci totul renaşte prin Logosul întrupat, care se află în sămânţă, ca o Sămânţă ascunsă a acestuia, şi care era prezent şi la Începuturi, căci în orice vieţuitoare se ascund ideile Logoslui întrupat. Iar din această cauză putem spune că renaşterea biologică reprezintă şi una spirituală!!! Astfel, secretul vitalităţii, al renaşterii neamului, Logosul întrupat, adevărata sa identitate ontologică ascunsă – care este secretul supravieţuirii – devine raţiunea ontologică a identităţii şi supravieţuirii, fundamentul său ultim, existenţial, ontologic!

Faţă de cele proprii spirituale, cerinţele exterioare – care reprezintă doar un plan material – aduc dependenţa, exteriorizarea, slugărnicia, pierderea contactului cu forţele vitale proprii în adâncul sufletului neamului!

 

Identitatea unui neam reprezintă mai mult decât nişte entităţi culturale exterioare, bune de păstrat prin memorare raţională! Identitatea adevărată este cea vitală, care trebuie păstrată, prin propria forţă vitală, ca voinţă legată la cele exterioare, care sunt la modă conform gândirii occidentale.  Îndepărtarea, prin voinţa legată exclusiv de cele exterioare, înseamnă pierderea contactului cu forţele vitale interioare.

 

Astăzi, investitorul străin apare ca un ultim salvator! În realitate, adevăratul salvator al neamului vine din adâncurile sale, precum ceva providenţial, exact atunci când neamul se află într-un pericol major! Chiar atunci când voinţa și raţiunea devin incapabile de a salva neamul, intervin adâncurile, care depăşesc şi voinţa, şi raţiunea! Dar, din păcate, într-o lume care şi-a făcut un idol fals din raţiune, conştiinţa, exclusiv, pare a fi ultima realitate posibilă de judecată, iar conştiinţa unui neam aflat în această situație e posibil să nu perceapă semnele adâncurilor care vin în ajutorul său. În cazul acesta, apar nişte întâmplări simbolice, cu mare semnificaţie, care le depăşesc pe cele obişnuite şi care pot avea, şi chiar au, de regulă, o semnificaţie apocaliptică! Iar comunitatea, neamul, care nu le percepe şi nu-şi asumă cele semnalate, poate ajunge la propriul dezastru!

Corectat de Carmen Babia

 

 

Afisari: 1402
Autor: Nagy Attila (Puli)
Spune-le prietenilor:
 • RSS
 • Digg
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Mixx
 • Google Bookmarks
 • FriendFeed
 • LinkedIn
 • MySpace
 • Netvibes
 • Reddit
 • Technorati
 • Tumblr
 • Twitter
 • Yahoo! Bookmarks
 • Yahoo! Buzz
 • email
 • Live
 • StumbleUpon
 • Ping.fm

Comentarii

* Nume:
* Email:
* Mesaj:
  caractere ramase
* Cod de siguranta:

Va rugam sa introduceti in casuta de mai sus codul de siguranta
  * campuri obligatorii
 

Nu sunt comentarii.
Alte articole | Arhiva
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter