Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

De la lume adunate

"Codul bunei neveste", din 1934: "Nu purta în casă ceea ce ţi se pare că-ţi stă rău când ieşi în oraş"
25.10.2015 21:50
Calendarul ''Lumea Ilustrată'' era un almanah românesc plin de informaţii şi sfaturi interesante, iar într-o ediţie din anul 1934 a fost publicat ''Codul bunei neveste'', doldora cu poveţe adunate de la femei căsătorite, lecţii despre viaţa de cuplu învăţate pe propria piele, menite să facă mariajul trainic şi bărbatul fericit. În timp ce unele sfaturi venite din partea doamnelor căsătorite care au colaborat în 1934 la realizarea ''Codului bunei neveste'' sunt astăzi demodate şi reprezentantele organizaţiilor feministe ar putea să se facă foc şi pară la citirea lor, unele îndrumări îşi păstrează şi azi valabilitatea, dincolo de maniera umoristică în care sunt redate.
citeste tot >>
KLAUS IOHANNIS, EŞTI O RUŞINE ŞI UN EŞEC NAŢIONAL!
20.10.2015 09:31, Laurian Stănchescu
Aş fi vrut să-ţi aduc elogii, dar ai reuşit să atingi doar gloria unui eşec naţional privind datoria morală şi publică pe care ţi-ai asumat-o când ai cerut voturile poporului român. Ai venit în faţa noastră fără nici un merit sau credinţă, fără cauză sau ideal românesc să candidezi la Preşedinţia României. Te-am crezut pe cuvântul tău de neamţ, l-ai dezonorat şi trimis în frivolitate. Ai înşelat nişte oameni trişti, ei au fost înşelaţi mereu de politicieni, românii au văzut în tine un Mesia al politicii româneşti, de aceea te-au trimis la Palatul Cotroceni să slujeşti sau să mori pentru aspiraţiile poporul român.
citeste tot >>
Departamentul de stat al SUA critică dur Biserica Ortodoxă Română. Părintele Justin Pârvu, considerat "negationist al Holocaustului"
18.10.2015 14:14, Andrei Nicolae
Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a dat publicității raportul privind libertatea religioasă la nivel internațional pe anul 2014. În documentul referitor la România, Departamentul de Stat al SUA acuză dur Biserica Ortodoxă Română pentru presupusa neretrocedare a unor bunuri ale Bisericii Greco-Catolice, dar și Guvernul României pentru discriminarea celorlalte culte, în favoarea cultului majorității.
citeste tot >>
Ce văd atunci când mă gândesc la România?
14.10.2015 21:54, Bogdan Duca
1. O clasă politică formată în majoritate zdrobitoare din politicieni mediocri, fără personalitate, chelneri despre care istoria nu va putea spune nimic. Cu toate acestea, această clasă politică este rezistentă, în ciuda mediocrităţii sale, fiind de fapt un uriaş mecanism de relaţii, dependenţe şi şantaje transpartinice. 2. Un electorat blazat şi uşor manipulat. Văd cel puţin două tipuri de electorat manipulat- cel al reţelelor clientelare dar şi cel controlat mediatic (mai ales prin intermediul reţelelor de socializare), pe care îl numesc generic ca fiind ''hipsteri''...
citeste tot >>
Miracolul economic românesc gestionat de Mircea Vulcănescu
11.10.2015 22:15, Adrian Pătruşcă
A fost un miracol economic unic printre ţările beligerante: rezervele de aur s-au dublat şi nivelul de trai a crescut. Este meritul combinaţiei de dârzenie şi abilitate a Mareşalului cu geniul economic al lui Mircea Vulcănescu. A fost unul dintre cei mai străluciţi intelectuali pe care i-a dat această ţară. Filosoful, sociologul, omul de litere, profesorul de Etică şi teologul Mircea Vulcănescu a fost şi un economist redutabil. A lucrat ca subsecretar de stat la Ministerul Finanţelor, între 27 ianuarie 1941 şi 23 august 1944, în guvernarea Antonescu.
citeste tot >>
1875. O campanie de marketing neobisnuită pentru extractul de carne: ilustrate cu România
10.10.2015 15:29, Mihaela Kloos-Ilea
Nu e prima dată când calc pe lângă cărarea poveștilor săsești, pentru a vă arăta fețe interesante ale României de azi ori de ieri. Mai mult de ieri. Colecționar de ocazie, scotocesc tarabele târgurilor de vechituri din München, iar uneori curiozitatea îmi e răsplătită cu nimicuri înghesuite în albume prăfuite, care în ochii mei capătă frumusețea unor chihlimbare. De data asta, am găsit seria de șase ilustrate pastelate care ne poartă prin România vremurilor lui Caragiale, văzută prin ochii industiașului, inventatorului și savantului german Justus von Liebig. În mod surprinzător, seria de ilustrate colorate face parte dintr-o ingenioasă campanie de marketing la un produs cât se poate de inovativ în acele vremuri, înlocuitor de carne devenit nu altul decât banalul adaos pentru mâncăruri, cunoscut astăzi ca vegeta.
citeste tot >>
Repatrierea osemintelor lui Brâncusi ar costa doar 20.000 de euro
09.10.2015 11:37
Scriitorul Laurian Stănchescu, cel care duce de câțiva ani o campanie de repatriere, din Franța, a rămășițelor lui Constantin Brâncuși, susține că doar de 20.000 de euro ar fi nevoie ca scultorul să-și continue somnul pe veci în patria-mamă. Scriitorul a mai spus că repatrierea osemintelor este o chestiune privată, că are un act notarial prin care o rudă a sculptorului este de acord cu aceasta şi nu mai lipseşte decât voinţa autorităţilor române. Deşi dorinţa lui Brâncuşi de a fi înmormântat în pământ românesc, la Hobiţa, nu a fost exprimată într-un testament scris, acţiunea scriitorului se bazează pe admiraţia pentru marele artist şi pe ceea ce i-ar fi spus sculptorul părintelui Teofil Ionescu, la Paris, atunci când l-a spovedit.
citeste tot >>
După Catastrofa Băsescu, a urmat Dezastrul Iohannis
08.10.2015 16:17, Corneliu Vadim Tudor, 9 septembrie 2015
Zi de zi, românii îşi fac tot mai multe cruci. Sînt uluiţi de ceea ce văd şi aud. Ţara lor a naufragiat. La cîrmă au fost instalaţi nişte timonieri nebuni, care fac răul - bine şi binele îl fac rău. Mă lupt de 25 de ani cu bandele astea de nemernici. Ei sînt din ce în ce mai bogaţi, în timp ce eu sînt din ce în ce mai sărac. Ultimele motive de uimire le-au fost date românilor de cîteva atentate grave la morală, la religia creştină, la fiinţa naţională. Le voi enumera, telegrafic - cu precizarea că îmi înving tot mai greu senzaţia de lehamite şi de vomă.
citeste tot >>
Istoria monedei românesti. De unde vine denumirea de "leu"
06.10.2015 19:22
Istoria leului românesc începe cu secolul al XVII-lea când în Principatele dunărene se foloseau ca monedă taleri olandezi, löwenthaler, care aveau gravat pe ei un leu rampant, locuitorii denumindu-l generic ''leu''. Această monedă a fost folosită în Țările Române până în a doua jumătate a secolului XVIII şi chiar după ce talerul fusese scos din uz, el încă reprezenta o unitate de calcul imaginară sub numele de ''leu'', la care se raportau toate preţurile în anii ce au urmat. Mai este de menţionat că moneda naţională a vecinilor noştri de peste Dunăre este leva care în traducere înseamnă tot ''leu'', trădând aceeaşi origine ca cea a leului românesc.
citeste tot >>
Ponta, dat în judecată pentru Constantin Brâncuşi
06.10.2015 18:10, Ana-Maria Constantinescu
Scriitorul Laurian Stănchescu, cel care a adus în discuție ideea repatrierii osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, îl dă în judecată pe premierul Victor Ponta. Scriitorul a constatat, în urma cercetărilor, că Brâncuşi a avut dublă cetățenie, nerenunțând niciodată la cea română. Premierul Victor Ponta a declarat, pe 1 octombrie, la Târgu Jiu, că statul francez nu a fost de acord cu solicitarea României, privind repatrierea osemintelor sculptorului, pe motiv că are cetățenie franceză și că guvernul ar fi angajat mai mulți avocați care să trateze problema cu autoritățile de la Paris, dar nu s-a ajuns la o înțelegere.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter