Se încarcă pagina ...

Urmăriți-ne pe certitudinea.com

Întrucât, din motive pe care nu le analizez acum, utilizarea acestui site îmi este blocată (nu mai am acces la modulul de administrare), am deschis o altă platformă, mai bine protejată, pe domeniul certitudinea.com. Site-ul de față, certitudinea.ro, rămâne în continuare funcțional, dar numai ca o arhivă a certitudinea.com. Așadar, postările noi le puteți urmări, de acum, pe site-ul certitudinea.com.
MIRON MANEGA – Ispravnic de concept

De la lume adunate

INVENTATORII DE BOLI. Transformarea oamenilor sănătosi în cumpărători de medicamente
15.08.2015 23:42
Cu treizeci de ani în urmă, părea o glumă. În pragul pensionării, Henry Gadsden, managerul colosului farmaceutic ''Merck'', se confesa revistei ''Fortune'', arătându- şi dezamăgirea că uriaşul potenţial de producţie al firmei sale este destinat doar bolnavilor. El visa ca ''Merck'' să devină un fel de ''Wrigley'' şi, după modelul marelui producător şi distribuitor de gumă de mestecat, ''să vândă la toată lumea''. Inclusiv oamenilor sănătoşi. Trei decenii mai târziu, visul răposatului Gadsden a devenit realitate.
citeste tot >>
Liderii comunitătii evreiesti din România, acuzati de un rabin din Tel Aviv
14.08.2015 22:44
''Pentru noi, evreii religioşi, comunismul este mai extremist decît nazismul. Iar liderii comunităţii evreieşti din România sînt oamenii Anei Pauker, foşti comunişti. Cît a fost Ceauşescu la putere, Aurel Vainer [preşedintele şi deputatul comunităţii evreieşti din România n.r.] se prezenta ca neamţ. După aceea, s-a făcut deodată evreu. Astfel de oameni sînt cei mai extremişti, foarte cinici, nu le pasă de viaţa omului... Un om care poate spune că viaţa unui copil evreu valorează mai mult decît viaţa altui copil este un nazist şi un fascist. În Israel numai extremiştii pot spune aşa ceva...''
citeste tot >>
ACADEMIA ROMÂNĂ. Miscarea Legionară nu a fost fascistă!
05.08.2015 20:16
Parlamentul României a adoptat, fără niciun vot împotrivă, un proiect de lege în care Mișcarea Legionară este considerată fascistă, interzicându-se totodată ''promovarea în public a ideilor legionare''. Mai mult se interzic ''ideile, concepțiile și doctrinele legionare'', fără a se specifica însă, care sunt acestea. De asemenea, persoanele condamnate politic în timpul regimului comunist, își pierd orice șansă la reabilitare, deși istoricii și juriștii au arătat că majoritatea proceselor erau farse judiciare.
citeste tot >>
Cele 13 lucruri pe care oamenii puternici mental NU LE FAC
04.08.2015 00:23
1. Nu pierd timpul compătimindu-se. N-ai să întâlnești oameni puternici mentali care să se plângă de circumstanțele în care se găsesc sau să insiste asupra faptului că nu au fost tratați cum trebuie. Ei au învățat să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile și rezultatele lor și au o înțelegere intrinsecă a faptului că, adesea, viața nu e corectă. Ei sunt capabili să iasă din situațiile dificile cu conștiință de sine și recunoștință pentru lecțiile învățate. Când o situație se termină rău, ei răspund cu expresii cum ar fi ''Ei, bine''... Sau poate, pur și simplu, ''Mergem mai departe!''...
citeste tot >>
Ce se întâmplă în Harghita si Covasna nu are legătură cu autodeterminarea, ci cu aversiunea
04.08.2015 00:07, Robert Veress
Arborarea unui steag este forma supremă de exprimare a fidelității. Încercați să vă imaginați că, într-un stat din SUA, în New Mexico, de pildă, în locul steagului ''stars & stripes'' s-ar arbora un steag local și s-a intona imnul Mexicului, la meciurile de football american... Ce se întâmplă în Harghita și Covasna nu are legătură cu autodeterminarea, ci cu aversiunea. Pur și simplu, secuii/ungurii nu se simt bine în România, alături de români, pe care îi detestă. Marea majoritate a ungurilor se consideră superiori românilor - e o rămășiță a sentimentelor vechi de veacuri, când ungurii erau mai mult grofi și românii mai mult iobagi.
citeste tot >>
Jurnalişti germani, acuzaţi de înaltă trădare pentru că au divulgat ştiri despre serviciile secrete
03.08.2015 23:55
Mai mulţi jurnalişti germani au publicat informaţii conform cărora Serviciul de Securitate Internă are intenţia de a intensifica supravegherea comunicaţiilor online ale cetăţenilor. Este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când jurnalişti din Germania se confruntă cu acuzaţii de înaltă trădare. Procuratura Federală a deschis o anchetă de înaltă trădare împotriva redactorului-şef şi redactorului-şef adjunct ai blogului de ştiri Netzpolitik.org precum şi împotriva altor persoane care au furnizat datele secrete, informeaza TVR.
citeste tot >>
MEMORANDUM transmis presedintelui Iohannis, de ROMÂNII din Covasna
02.08.2015 11:47
Reprezentanţii comunităţii româneşti din judeţul Covasna, reuniţi sâmbătă la Întorsura Buzăului, au adoptat un Memorandum prin care solicită sprijinul autorităţilor statului pentru prezervarea culturii şi identităţii naţionale a românilor din zonele în care sunt numeric minoritari, arată Agerpres. Printre altele, cer Preşedinţiei, Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze o strategie specială pentru sprijinirea şi conservarea acestor comunităţi şi pentru stoparea exodului românilor din Covasna şi Harghita, înfiinţarea unui departament care să faciliteze legătura între organele administraţiei centrale şi societatea civilă românească, numirea unui consilier prezidenţial, respectiv, guvernamental, care să monitorizeze situaţia comunităţilor româneşti numeric minoritare şi care să prezinte rapoarte periodice, precum şi finanţarea din bugetul de stat a proiectelor promovate de asociaţiile şi fundaţiile culturale, religioase şi civice din această zonă.
citeste tot >>
Din nou în Islanda
20.07.2015 17:51, Aurel Miron Manea
In urma cu exact 6 ani si 7 zile, puneam pentru prima oara piciorul in Islanda. Nu stiam ce caut acolo, nu stiam de ce sunt acolo si nu stiam ce urmeaza acolo. Inca una din zecile de nebunii pe care le faceam pe vremea aia, din inima franta si disperarea unei iubiri imposibile. A fost inca una din zecile de evadari din mine insumi, pe care mi le-am oferit de-a lungul timpului si, in acelasi timp, unul din zecile de pasi pe care i-am facut spre, daca nu o maturizare, macar o stabilizare a mea ca persoana si ca fotograf.
citeste tot >>
Fiul nelegitim al lui Tudor Arghezi - un fotograf celebru în Franta
19.07.2015 22:52
Pe vremea când căuta împlinirea prin credinţă şi îmbrăcase haina monahală la mănăstirea Cernica, Arghezi a avut o relaţia amoroasă cu profesoara Constanţa Zissu. În urma relaţiei, iubita lui Arghezi a rămas însărcinată. Într-o epocă dominată de prejudecăţi, în condiţiile în care tatăl copilului nenăscut era un călugăr, Constanţa n-a avut de ales şi s-a refugiat la Paris pentru a ascunde sarcina. Pentru iubita sa şi pentru copil, Arghezi a abandonat haina de călugăr şi a plecat şi el la Paris. Aici s-a născut în 1905 primul copil al lui Arghezi, Eliazar Lotar Teodorescu (foto jos). Fostul călugăr de la Cernica reglementează situaţia copiluli ilegitim şi îl recunoaşte cu acte în regulă. Alături de Constanţa şi de copilul Eliazar, Arghezi pleacă din Franţa spre Eleveţia. Pentru o vreme cei trei s-au mutat la Freiburg, iar mai apoi la Geneva.
citeste tot >>
ROMÂNI DE GENIU. Biografia si moartea misterioasă a lui Ioan Petru Culianu
19.07.2015 20:04
Destinul lui Ioan Petru Culianu este strâns legat de modul brutal în care s-a sfârşit. Aşa cum adesea a fost supranumit, de mai mulţi filosofi ai lumii, ''urmaşul lui Mircea Eliade'', a primit, pe nedrept, şi stigmatul de ''celebru istoric al religiilor, asasinat într-o toaletă a facultăţii''. Crima a rămas neelucidată până azi. Un lucru rămâne limpede: dispariţia catastrofală, prematură, a curmat însă traseul aflat la început al unui român de geniu.
citeste tot >>
 
Colegiul de redactie

MIHAI EMINESCU
(Coordonator editorial şi moral)
Eudoxiu Hurmuzachi
Carmen Sylva
Vasile Alecsandri
Nicolae Densușianu
I.L. Caragiale
George Coșbuc
Vasile Pârvan
Nae Ionescu
Nicolae Iorga
Pamfil Şeicaru
Cezar Ivănescu
Dan Mihăescu
Stela Covaci
Ciprian Chirvasiu

Colaboratori

Dan Puric, Dan Toma Dulciu, Daniela Gîfu, Dorel Vişan, Firiță Carp, Florian Colceag, Florin Zamfirescu, Laurian Stănchescu, Lazăr Lădariu, Mariana Cristescu, Cătălin Berenghi, Mădălina Corina Diaconu, Mircea Coloşenco, Mircea Chelaru, Mircea Șerban, Miron Manega (ispravnic de concept), Nagy Attila, Sergiu Găbureac, Zeno Fodor

Citite Comentate Comentarii noi Ultimele articole
Newsletter